澳洲移民 你問我答 (13)

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
如果今年41,剛讀完HD civil工程,嚟緊3年會喺香港讀埋RMIT 既 civil top up degree。工作經驗係好多年文職,加現在喺政府做緊合約工程技術職位。請問有無機會申請到移民呢。
小弟都係bba去左澳洲讀acct
澳洲讀緊a&f表示唔知點留低
但係人地用全英文溝通 香港用中文 加上係澳洲做Engineering 好睇local experience

利申係nsw 做緊Engineering
真係唔清楚 冇係香港做過 咁巴打加油 我繼續ot先
同埋身邊好多civil fg 都揾唔到full time 佢地都係做住intern 先 揾intern 又係睇彩數同人脈 如果閣下覺得自己有料既 你過尼whv 試下揾 我敢賭你用半年時間都揾唔到

利申我塭工揾到depress 要食安眠瞓
你幾多歲 如果30未到 一定要過尼試下
VIC讀QS master,485係QLD或者其他偏遠地區揾工機會大唔大?定係會優先比咗offer原本就係嗰度讀master嘅人?
not that easy Ching
想問吓 例如我有PR 有冇方法申請年過50嘅父母過去?
TR and PR/ citizen are very different.

Also it seems that Aus employer really don't care that much about non- local exp.
我都費事再覆 佢覺得自己有料 話我心頭高 而家澳洲揾工幾撚難 失業率幾高
Seek 網係請人 不過係請local 姐

Wish him luck
6 years of non-local working experience is actually not that of a big deal.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞