澳洲移民 你問我答 (13)

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
非專業degree
想去澳洲讀master of qs or IT轉行+移民
有冇咩意見?e.g.地區,搵工情況,留低機會大唔大

想轉IT係咪一家要讀master? 定有其他低成本d既方法?

QS 我search左好似得Bond University.

thx!
QS Master除左bond uni仲有Deakin Geelong。IT你都可以讀個bachelor既你想的話。

QLD既州擔保政策比VIC要好D。

揾工唔清楚。
18歲前跟老豆入澳洲,當時佢有pr,所以可以用local身份讀書,根住喺2017年尾申請咗155簽證,為期一年,但係2018 8月返咗香港讀書,而加老豆得citizen身份

仲有冇得續返個證或者有咩方法移過去?
Thanks 由爸
只要唔係5年内都無番黎過既都可以搞多次RRV,要證明番你會番黎長住。
想問下我個case係黎緊computer science grad.
如果想移去澳州最好既方法係咩?係唔係讀master?
Thank you
但我宜加無pr身份,155簽證都過左期,都可以?
你既PR身份無比移民局取消一直都係度,只不過係無左個visa比你番黎。
Yes。

Alternatively就係香港先做兩年野再講。
感謝巴打 都係要搞掂個牌先
但唔係喺 regional area搵工而達到最後稅前收入有啲難度咩?
如果係揀讀master會唔會一讀完就可以申請pr?
因為我見加拿大有啲科一讀完就可以申請pr
由我巴,你覺得以律師職業技術移民可行性高唔高? 我覺得難啲,因為律師應該傾向請熟悉當地文化同語言既人,好少會請外地人,但考慮到有唔少華人喺澳洲,我就唔肯定實際情況,介唔介意講下?

我預左讀個醫療科degree 搵工,但聽fd講佢3年前都係咁,但都搵唔到工,係咪即使醫療科shortage,都好難搵到工?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞