澳洲移民 你問我答 (13)

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
希望可以 keep 住 series as contributing and resourceful as possible。
Sorry 由我巴 岩岩先睇到
想知巴打你咁多經驗
係491期間成功拎到qualified annual salary可以轉PR既比率高唔高?
IT算唔算面臨飽和?
唔算。
唔使咁串,大家心平氣和。
Mining 澳洲應該吃香架喎
Hi 由我巴 搭單問
如果文科背景 你會推薦讀咩醫療科
Occupational Therapy.
但QLD最近停左190
我當時理解「飽和」係,就算唔夠人手但醫院/診所無咁多funding/錢請人。不過依家睇返其實只係每年揀科慣例既吹水,算係信錯左。

依家日疫情未完,一日上堂既安排都會好難搞,所以我計緊2022年左右入學,29歲讀完都差唔多33, 趕得切,同埋都仲要等新既491 list of skilled occupation出,因為今年既491 list已經睇唔到

PS: 其實70 point係唔係算高定低分? 我頭先試左禁,當我apply under 491以律師既工作經驗,都有70 。 (雖然搵唔到工幾高分都係假)
好似係從業咁多年第一次見移民局效率咁高,policy manual都未更新,網站已經搶閘更新左畢業生簽證485兩個streams都 Hong Kong passport holders may stay for 5 years.

依家過黎讀TAFE (例如木工/厨/看護) 等MLTSSL上既occupations都可以同讀degree/master一樣有5年畢業生簽證了。

https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/temporary-graduate-485
其實你依家想predict 4年後既list係點樣真係無咩意思,想太多了。

Allied Health occupations唔會remove,放心。
之後會開番,周期性調整啫。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞