澳洲移民 你問我答 (13)

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
唔可以,Grad Work Stream最後一個學歷唔可以係grad dip。
落實左只得國安同品格就
會有,睇運數。
每間大學唔一樣,幾百澳幣一個禮拜吧。
但我之前已有bachelor, 在澳洲讀左兩年以上full time ..
想問第時可唔可以呢個計劃畢業生簽證同技術移民雙管齊下 兩邊一齊申請?
好貴......
想問下如果本身係socsci出身 去到澳洲讀master of social work係咪會比較容易合資格申請visa189/190?
如果eoi有80分夠唔夠做?
唔該晒巴打
Thanks由我爸,不過仲有少少嘢想問清楚
1. SA係咪可以分開唔同時間申請189同190?
2. 如果可以,咁即係一grad就先申請189同VIC190(如果到時冇改),之後喺SA返夠半年工再申請SA 190?
3. 同時申請SA 190 and VIC 190有冇影響?
4. 同埋見你話要搬過去vic,意思係申請嗰陣人要喺vic定有vic190之後先搬過去?
5. 請問 知唔知VIC190要收到invitation嘅分數大概幾多?
6. 相對SA190(需要有job offer and work experience), VIC 190雖然暫時唔需要job offer 入門容易,但會唔會反而等收invitation會比SA190耐? 或申請到嘅機會細左?

唔該晒!🙏🙏
由我巴,請教一下,我而家已經隨時可以申請Tas onshore491 (graduate stream), 但我又想等埋澳洲政府黎緊俾香港人個5年visa優惠既情況,我驚入左491申請之後就冇得返轉頭,請問我應唔應該照入左491先?

其實我最concern 都係53900呢個條款,坦白講如果香港人個隻5年visa冇53900呢個轉PR條款既話會比491吸引
想問下澳洲多唔多公司請UX designer?
同埋澳洲用咩網頁揾工多?
由我巴,BNO passport holder嘅留學生應該會喺個extend 5 years 個計劃入邊?
咁點算
大啦啦300k讀個master 最後移唔到
如果香港公司調我去澳洲,最大機會係邊種visa?
想幫朋友問 香港嘅言語治療師可唔可以喺嗰邊直接執業 但係因為香港嘅言語治療係廣東話而嗰邊係英文 如果想移民嘅話會唔會都需要讀Master
雇主擔保簽證,subclass 482/186/494。
你申請學生簽證時無需要比足學費,就算學生簽證因爲之前既問題唔過學校一般都會退番9成比左既deposit比番你。

如果移民局肯批你既學生簽證即係放過你。

建議你考慮申請左學校先。
應該會。
1 唔清楚。
2 seek.com.au
我個人覺得就算係部長岩岩公佈既戈個5年簽證轉PR,都會有每年收入唔少於53900既要求。

當然你可以等等先,等新policy出黎再決定,反正Tas依家都唔會approve 491 nomination住。
1 Yes.
2/3 要eligible for 190 VIC你必須要已經定居係VIC,所以SA/VIC 190應該會有衝突,無可能同時滿足。
4 申請之前就要定居係VIC,申請時要遞交定居證明例如租約等等。
5 我估個人75+。
6 Depending on下年既quota數。
1 唔會,你既degree係咩同之後申請無關係,最多係比你容易D入MSW。
2 189的話,唔夠。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞