澳洲移民 你問我答 (13)

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
當然我知唔係可以就咁practice, 要考試之類
雖然一直都話legal industry飽和,但係其實以我所知反而雙語律師既需求其實唔低,最重要既係好多freshgrad foreign lawyers表現唔夠好 (either英文or專業質素唔夠,我D律師朋友反映),文化融入反而係次要。

兼且照你咁講醫科出黎又難搵工,law grad出黎又難,咁既心態唔得架,呢度始終唔係自己長大既地方,工作機會肯定要爭取架啦。
如果我老婆係190 visa去到當地,咁我都係可以一齊搞埋PR嘛?

咁係咪我都可以搵工?而我既工種係不限?

咁如果5年內我老婆都搵唔到申請190 visa時既工種,而我又做到full time job,會申請到citizen嗎?同埋會唔會比移民局請走我地?

因為一家大細所以想問清楚啲
當然要爭取啦,所以先問下飽和程度,睇下爭取邊一邊成功率大啲然後做準備

例如如果醫科搵到工既機會大好多,咁我就會自己預習下,搵下邊間U同邊個area既醫科最缺人,甚至遲啲去醫院/老人院幫下手拎經驗。

如果其實都差唔多(因為shortage未必代表in urgent need),咁我就開始溫澳洲既law。

始終時間有限,想準確投資,因為依家主要練緊英文聽說,英文唔達標搵咩工都難。

ps 照咁講,freshgrad foreign lawyer可能俾一啲人做衰左個朶
讀完 degree 都 3 年後嘅事 ...
依家咁嘅時勢 半年後都唔知會點
醫護同法律之間,你問我的話,首先你睇番自己對邊方面有興趣,其次就係要睇自己既英文水平,law既英文要求比醫護要高好多 (最少4個8水平)。
如果我老婆係190 visa去到當地,咁我都係可以一齊搞埋PR嘛?
可以。

咁係咪我都可以搵工?而我既工種係不限?
Yes。

咁如果5年內我老婆都搵唔到申請190 visa時既工種,而我又做到full time job,會申請到citizen嗎?同埋會唔會比移民局請走我地?
190係Permanent Residency永久居留權,所以你就算無工作只需要滿足居住要求都可以申請入籍,唔會比移民局請走。
唔該哂!滿足居住要求既基本意思係,唔犯當地法例或者做啲違法野嘛?

另外呢個網意思係咪要留一段咁既時間先可以申請個樣benefit? 我驚我理解錯🙏🏻

https://www.servicesaustralia.gov.au/individuals/topics/newly-arrived-residents-waiting-period/30726
另外我見佢除左居住要求,應該190 visa入藉係咪要附合個別洲分既工作時間要求,eg full time 1 year etc
岩岩既announcement:

1. 澳洲聯邦政府比香港學生/畢業生簽證持有人/臨時工作簽證居留人士多5年臨時居留簽證;
2. 現時係澳洲同以後過黎讀書既香港學生都可以得到呢個優惠;
3. 5年後唔係直接PR,同其他人一樣需要滿足條件先可以申請PR;
4. 唔係難民;
入籍無工作要求。
唔該哂!滿足居住要求既基本意思係,唔犯當地法例或者做啲違法野嘛?
Yes,除此以外,仲有需要係澳洲居住一段時間既要求。
https://immi.homeaffairs.gov.au/citizenship/become-a-citizen/permanent-resident#Eligibility

係。但係仲要睇埋申請人持有簽證既subclass。
應該係自動grant 5年,instead of以前既2年。

具體點操作未落實。
Either way你都要提供英文成績黎申請,所以無關係。
好開心澳洲出手, 但想問下點樣幫到香港人, 特別係後生仔?

你既意見係以上政策有咩好左?
例如讀書/畢業後簽證長左, 可以拎多D分?

利申: 309批左, 等緊100批..
如果可以係果邊做野,一年都加5分比你啦
後生仔去讀書又有分加
澳洲今次主力收ON LIST人才
在港香港人拎5年temp visa果個scheme係咪未有details?
果個visa究竟駛唔駛employer sponsored

利申 本身都準備緊submit eoi
但想問下點樣幫到香港人, 特別係後生仔?
個announcement只係benefit已經係澳洲既香港人。

你既意見係以上政策有咩好左?例如讀書/畢業後簽證長左, 可以拎多D分?
Yes。That's all。

個新措施好明顯就唔係直接幫香港啦,講得咁冠冕堂皇,都係以keep住已經係澳洲既香港人爲主。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞