澳洲移民 你問我答 (13)

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
on9一問
如果好彩拎到pr
但長時間係香港 冇stay夠renew pr既日數
冇澳洲物業 冇直系親屬係澳洲etc
咁通常會用咩原因去renew先會renew到
巴打你好
我想問一問我個case,邊種移民方法比較可行

32歲, 09年澳洲大學bachelor of commer畢業,畢業後係香港做會計相關既工作超過10年,無考專業會計師試,但叫做係間出名既大公司做

考慮緊移民 ,英國澳洲兩邊睇
但因為讀書留過澳洲都想選擇澳洲
但見門檻都高...想問問意見
係應該搵野讀定點好
由巴知唔知PhD個stream係點?
就咁google好似得VIC有條比較直接既route lead 去PR
如果男女朋友去搞491/190係咪都係分開搞?
咁點解要返香港?
我就好enjoy澳洲生活
黎nt讀會計master啦,我都係咁移
唔係番香港
係一路都係香港
我concern係就算好彩拎到pr
都有可能係澳洲搵唔到工
搵唔到工跟住又唔會移民過去
所以想知renew果到要點搞

利申 報左pte 做左skill assessment
睇咗d資料,過去讀電子diploma(2年),然後申請485 五年graduate visa。可行?
巴打知唔知485 extension 點玩?
手動定自動update ? 會點樣知? update 係 immi? covering letter 會 update?
宜家係485 holder.
首先簽證唔係用黎玩。

其餘唔清楚,等公佈。
可行,到時identify番一個MLTSSL既occupation黎申請485 GW Stream就ok。
建議你真係拎到pr就唔好諗住留番係香港,唔好浪費左個quota。

工肯定揾得到,最多重頭黎過。
Not necessarily,如果兩人同居1年以上并且有相關材料證明關係的話都可以combine一個申請。
知道,所以你想問咩?
所以你想問咩?

你咁既情況最好過黎讀個master,希望你之前無拎過485。
最基本都需要有存款,但係絕對唔建議攞PR後繼續留香港。
thanks for yr advice
雖然距離有pr 十劃都未有一撇
既然有方法renew到都安心d

工係會搵到
但要搵番本行真係唔係易
我唔係好明點先eligible
個PhD 係咪咩field grad都得?同埋之後係咪計分時都要reach 65分
Thx
係咪仲未講明BNO有份
如果本身讀書唔叻..除左讀書依個方法
仲有無其他選擇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞