澳洲移民 你問我答 (13)

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
186一批就PR咁正?
一係課金一係努力考英文。
Technically 可以。
以暫時已知資訊睇
係咪都係過職評/澳洲grad先會申請到5年visa?
無關係,第一你講緊11年前所以只能申請485既GW Stream,所以你依家過黎讀:
A) 係MLTSSL上既major;
B) 如果你今次想讀既qualification唔夠2年就要同你11年前讀既relevant;
C) 一般Grad Dip/Grad Cert都唔可以做申請前最後一個qualification。
唔清楚。應該會有唔同既條件 for 唔同背景既香港人。
如果公司情況夠好又願意,你又有職業評估+3年工作經驗+IELTS 4個6,186都唔係無可能。
唔該晒巴打
咁請問通常social worker要幾多分先拎到189?
打算去偏遠地區讀拎多5分 有無邊間推介/邊個區容易d申請到190?
189依家至少95分。

可以考慮下UniSA/James Cook/Uni of Wollongong/Charles Darwin Uni之類既偏遠地區大學。
想問呢 物理治療師移民
依家就係香港做緊
如果我考晒牌考晒英文 我想攞visa190 either vic或者sa
咁程序應該係apply eoi 然後我辭左香港份工 去either vic/sa搵地方住 然後apply 190 咁樣?
咁我一開始用咩身份入境搵地方租呀?
我apply緊190個陣係咪唔比做野 用住儲蓄先?
麻煩你
唔該晒你
因為我上網睇話社工算係多quota 但少人申請
話通常80分左右都申請到189 所以我就想問清楚
係啊 我見幾年前65分都拎到189
其實eoi 個分係同全部申請人一齊比較 定係同同一個專業(e.g社工)既人比較 跟住依照個個行業既quota 由高至低分咁派落去?
係咪某d熱門行業要求既分要高d 有d就唔使咁高?
唔好意思 想問一下
朋友年半前澳洲MASTER畢業 無申請過485就番左香港做野
而家想再番去申請係需要再讀一個 DEGREE 以上課程 重新黎過?
程序應該係 apply eoi -> apply state nomination -> be approved state nomination -> apply 190 visa -> be granted visa -> 然後過黎
80分可以申請189已經係2年前既事,已經outdated。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞