澳洲移民 你問我答 (13)

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
唔想拎本特區去
如果無同居又得唔得?
巴打搭單問
依家pt係咪比較飽和同難搵工
如果想長留澳洲degree係咪應該唔好揀pt
仲有 data scientists 係咪唔係移民工種
唔該曬
有無話combine / 分開申請有優勢d,定係兩者都係照樣排隊審批? thanks a lot
話說兩年前搞master 個學生簽證
想用本新續嘅BNO apply visa
但個agent 叫我用特衰
話用BNO 搞麻煩啲

而家諗番起
覺得佢係先知

不過BNO holder 可能可以當hk passport?
入面都有寫係hk resident
bno無乜可能唔當香港人,你本嘢入面寫住話你係香港人。而且bno放權後都未係國籍,都仲係要去申請英國嘅特別簽證
巴打純粹好奇一問 如果我已經30
想申請知student visa 500 過去讀個diploma 2年 partner一齊過去
我讀緊書果陣partner under visa 500可以開一間公司做d business嗎?
又或者 可以畢業之後 唔用190/491 而用呢間公司名義請自己做野做夠5年再作打算嗎?
麻煩晒巴打 呢兩日先開始了解呢方面資料可能問得有d蠢
同男朋友諗住行189
佢預30歲移民 30分
Ielts冇乜温唔過overall 8分 到時有温再考應該就可以每個items 8-9分 20分
Degree學位 15分
無澳洲境內工作經驗 0分
5-7年相關經驗 10分
諗住考多個澳洲acct牌 5分
單身/伴侶都得 10分

咁計好似都有90分
但會計大多數都要95分以上
想問下考個澳洲翻譯試難唔難?同埋佢過去澳洲讀master會唔會好過係香港讀?master係咪一定要讀acct先計?因為計埋master同翻譯試就100分

仲有如果我既career唔係189上面 我可唔可以跟埋佢因為我做marketing 除左acct牌之外我地既分都差唔多 最多加埋翻譯試 姐係都係得90分咋唔該巴打
嗰邊人工係咪低過香港好多? 會唔會有人開診所?
唔好意思巴打 我想問個低級問題
點解university of Wollongong 個postcode係2522 唔係個list個範圍到 但都當係偏遠地區讀書 有得加五分既?
咁如果1個可以申請190
另一個個職業只有491
都可以combine做190?

另外如果worst cast其中1個過唔到個職業評估係咪就combine唔到?
考到4個8一定有能力考到ccl 只要溫一溫就得 有技巧
Sorry 巴打
我記得你係Melbourne
Be safe
Yes I'm in Melbourne. Thanks
可以combine,combine既要求係兩人既關係,唔係occupation。

一個skills assessment唔過都可以combine只不過唔可以加partner skilled分。
正解。
澳洲acct牌無得加5分。

同埋佢過去澳洲讀master會唔會好過係香港讀?
Yes

master係咪一定要讀acct先計?
No.

仲有如果我既career唔係189上面 我可唔可以跟埋佢因為我做marketing
你可以作為secondary applicant,但係加唔到分。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞