澳洲移民 你問我答 (13)

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
我讀緊書果陣partner under visa 500可以開一間公司做d business嗎?用呢間公司名義請自己做野做夠5年再作打算嗎?
Both techinically 可以。
一樣。
唔得。
係澳洲做大慨25-30k hkd fresh grad,如果開診所就好好揾
投資移民?

其實當年你係澳洲讀過都應該知道,勤力有勤力既讀法,hea有hea既讀法。
Yes for both。

同埋你要有一個full skills assessment。
巴打做緊?
我考緊牌同英文 諗住遲下過去
有冇話邊度地方易搵工 成日驚過到去搵唔到野做 驚唔係local就唔請
本身香港有4-5年經驗黎講 冇local experience 係咪報fresh graudate welcome既工好?會唔會有機會做番下醫院呢?
同埋冇車牌黎講會唔會係死罪?
麻煩你
Yes係Melbourne做緊
我覺得揾工真係唔太難,除咗醫院因為好competitive
你有經驗唔一定要報graduate welcome,仲有點都要求高啲人工,佢唔俾先算
澳洲一定要識渣車因為冇車真係好唔方便,你冇車又冇得揾community既工
明白
姐係就算個postcode唔係個list 入面 但只要係 Cities and Major Regional Centres所屬地區既大學都ok
唔該晒
巴打
雖然咩都未搞掂 不過我咁既經驗應該叫咩價?
如果冇車牌 community就唔洗諗呀可?單車唔得架可
如果有車牌 落地就買架二手車咁?
Sorry但skills assessment呢個位都係唔多明即係例如accountant /PT/ OT呢啲skills assessment 就好易明
就算marketing呢類都話可以搵Vetassess搞
但如果我係generalist PhD ,例如sociology history果種好難搵到個對應既skilled occupation既,咁即係點

如果太論盡我死掂個in demand skilled occupation算
其實都唔算係predict 4年後既list, 主要係個年齡問題, 唔想過左33歲, 但又想儲多D生活費先過去,所以計緊數。
見之前有fd過澳洲讀nutrition搵唔到工最後無奈要返香港,所以都想準備多D
去transport轉澳洲牌
上carsales/gumtree 大把二手車你簡
會計無100都難d wor
人地讀書+PY 都10分 +埋偏遠讀書5分
唔過去讀書都好難鬥wor
may be 80-85k aud annual?唔同fields真係唔同價好難講實,hospital就冇咁好pay
一搞掂過黎就即刻買二手車啦
麻煩晒你地
我考晒牌同英文 有問題再問
唔該晒
佢唔係有個咩澳洲會計乜乜專業資格再培訓定實習一年?呢個分可以點拎
你指既係Professsional Year,呢個只係for澳洲recent Accounting graduate係持畢業生簽證時進修既一個課程,你唔可以上。
Nutrition本來就唔容易for無身份既recent graduate。

我點解會知道呢係因爲有個好朋友就係呢行做,係佢話我知如果唔係畢業後現任老公配偶擔保的話肯定揾唔到依家份工,依家佢做到supervisor了。所以唔係能力問題而係行業問題。
澳洲好似無Generalist PhD呢樣野?

另外都仲可以靠degree/master黎搞skills assessment,例如master of secondary teaching就只需要英文過就可以pass skills assessment。
我今年3月先485下簽 如果又要比多次1650apply多次都幾係野
巴打 我有個問題想問 我曾經係香港因為單車無燈比差佬捉到收到傳票 最後要上庭加罰錢 咁樣會唔會影響到申請良民證同過唔到移民審查...?
例如我見ANU有科Culture History and Languages
呢啲可以點做skills assessment(雖然我唔會讀)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞