澳洲移民 你問我答 (13)

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
要比Skilled Australia Levy,幾多就取決於申請既簽證,年期同僱主既turnover等等。

https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/employing-and-sponsoring-someone/sponsoring-workers/learn-about-sponsoring/cost-of-sponsoring
透過Safe haven 比較make sense。但都不容易
唔該哂巴打,
望落去應該唔係用好多錢.
其實我主要驚佢唔肯俾我申請帶埋老婆o個個
定係, 佢肯擔保我就代表我帶得老婆去.
另外, 想問如果係呢款移民, 要坐幾多年移民監?
唔該哂巴打.
等實際安排出黎先再諗,如果五眼加其他盟友都幫手收香港人,個真實數量都唔算大,同埋本身佢地都要收移民黎振興經濟。

當然,本身搞緊移民既都要盡量攞多啲分去提升自己被揀既機會啦。
我個人就唔太樂觀啦。

首先澳洲同香港唔係好似英國同香港有BNO既呢層關係, 唔同真係又以BNO/特衰passport黎區分?

其次帶到另一個問題係,點樣去區分申請人真係有政治庇護既需要,定其實係藍絲/popo想渾水摸魚?

我估ScoMo佢地都未考慮清楚細節就yes左先。

我好似係今朝先睇到鄭文傑都係岩岩攞到英國既政治庇護。連佢咁大單既case都搞左咁耐先攞到,澳洲會近期有系統咁落實比香港人safe haven簽證?
一般都可以一齊擔保埋申請人既家庭成員(即係配偶同子女)。

要睇番佢地擔保你申請邊種簽證,有可能係你合乎直接申請永久居留權。具體要睇番你既individual circumstance。
所以就係原本考慮緊去澳洲既照做
佢有幫手咪當bonus
觀望態度先, 雖然都好過唔出聲
睇返我上面既意見。
反正ScoMo之前都一直反反地共,今次就香港就講多兩句都無所謂。之後係咪真係可以 carry out 就無人知。
唔該哂巴打.
我同佢再傾下先
不過, 佢話因為疫情, 都唔係呢幾個月o既事.
最快2021年頭可以搞.
到時候係唔係搵幫手移民既公司幫手就ok.
想問下 我喺香港讀緊保健員course
之後想去澳洲讀護士再就業 入藉
但好似話香港讀嘅澳洲唔承認
要重新讀cert3 同diploma
係咪一定要咁?
將BNO持有人同BC申請入籍同等處理樂唔樂觀?
計分上BC申請可以豁免IELTS?
將BNO持有人同BC申請入籍同等處理樂唔樂觀?
其實一直都一樣。唔知點解咁多人以為BC會優越D?

計分上BC申請可以豁免IELTS?
技術移民依家講緊鬥高分啊,豁免IELTS又有咩競爭意義呢?相對黎講好多英國人都考唔到IELTS 4個8 添.。
澳洲係唔會承認你個保健員course,但係移民的話只要承認你個澳洲Nursing degree用RN身份移民咪得囉,點解仲要CIII Diploma咁複雜?
可以。

你都可以提早考定英文同搞好個職業評估先。
唔該巴打,
好彩你提我.
完全冇睇要做d乜.
上網睇, 如果我電子工程師,
做職業評估, 係唔係 Ielts 4個6?
同埋職業評估要做d咩, 要考試?
定係證明我有足夠工作經驗同有相關大學資格就ok
IELTS 4個6 係基本。

職業評估唔使考試,其他既麻煩自己睇睇先:
https://www.engineersaustralia.org.au/For-Migrants/Migration-Skills-Assessment
諗緊會唔會好似以前中共64事件咁俾啲澳洲留學生居留權
我對呢個announcement既一點意見。

https://www.facebook.com/AWVisa/posts/330440335016986
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞