澳洲移民 你問我答 (13)

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
冇錯呀,我就係睇咗500 同 Visitor 果d,

見到佢fee exemption, 但係可以fee exemption 又有好多其他Visa😭😭
今年係Sydney嘅media Bachelor grad, 而家讀緊Media嘅Master,諗住出年master grad申請485,想問下由巴Media Production/social media 方面嘅工作移民有冇希望?有冇邊個地區機會大D?
巴打我想問普通藍領工 係唔係基本上冇可跟491轉pr 姐係常見既摘果農場 最近study 左關於491 既資料 自己大學畢業 但呢家做緊類AIRFREIGHT OPERATION 既OFFICE 其實可唔可以去果邊再讀個果邊實用 D DEGREE 係果邊搵工 咁樣易D 同埋 想問果邊有咩DEGREE 出黎比較容易達到54K澳元一年呢個門檻
THX 巴打
有media degree有得技術移民?
Media本身係澳洲唔係地底泥,其實都幾缺tim。但unfortunately唔係算容易搞移民既職業。

況且本來澳洲技術移民唔係單單睇學歷,仲有好多其他因素例如年齡,工作經驗,英文水平同配偶背景等等。
摘水果工唔可以搞491,主要原因係因爲呢個唔係一個skilled occupation。

可以考慮過黎讀書然後搞移民,熱門D既major可以參考番我個Q&A。
首先你要係畢業後揾到相關工作,然後經232413 MULTIMEDIA DESIGNER做職業評估,再到時睇番邊個州可以擔保。

希望NSW 491個occupation list夠wide吧。
可以直接問番相關部門。就咁睇可以exempt fee。
因為我唔知果邊到底接唔接受類似成年學生身份讀多次大學 我本身香港既大學讀SOCIAL SCIENCE 所以可以讀SOCIAL WORK 果邊SOCIAL WORK大學一年學費幾多到? 同埋 SOCIAL WORK 畢業本地 一般可以搵到幾多
社工係香港都難做啦師兄英文好好?
當然可以,大把人 (local or overseas) 廿幾三十先過黎讀多個 degree 或者讀個 master。

你可以考慮過黎讀個master of social work,揾工應該無咩大問題,你英文好既話。
Hello 由我巴,之前一直有問開你嘢~ 非常感激
講返背景:我而家喺Adelaide讀緊OT master,下年2021年尾畢業

1. 想問下,我原本想aim申請SA 190,但係咪可以一畢業試下申請189先?(如果到時咁好彩meet到佢invite緊嘅分...)
2. 之後就儲夠半年country region / 1年city工作經驗再申請埋190?
3. 如果好唔想要491... 係咪唔好申請491住?定你會建議申請左先?
4. 同埋,一直想知190係咪都係鬥高分?即係有時間都最好考埋CCL同爆PTE all 79+?因為想早啲準備定🙏
5. 同埋我咁嘅情況,到時會唔會有得試下第二個州嘅nomination?
6. 幫男朋友問,electrical engineering washington accord 嘅職業評估 知唔知交晒文件之後大概要等幾耐先會有結果?因為見佢網上淨係話大概7星期先到case officer手

Many thanks!!
六日子有咩好路數
因為我係讀sociology 唔同social work 應該唔能夠直接駁上master?
英文我諗全6應該冇問題
https://www.jcu.edu.au/courses/master-of-social-work-professional-qualifying?international

參考番,SW要英文坐底Academic 4個7,唔該操操佢。
操我唔介意呀 但最緊要係master 出到黎就可以拎到牌果D ETC 因為我唔知果邊D社工牌係點
1/2 你畢業就凑得夠85-95既話可以試下189,otherwise建議睇番190;
3 要睇番到時既情況,不過好有可能係有左491就申請唔番190;
4 是的,不過到最後都係要job offer,所以係搏英文同CCL既同時都唔好唔記得揾工;
5 可以試下VIC,如果佢地未改政策既話,但係你要搬過去;
6 差唔多8-12個禮拜。
咁果邊SOCIAL WORK 其實多唔多JOB OPPORTUNITIES?大概講下果邊需求情況 本地少人讀SOCIAL WORK 我見 好多STATE nomination list 都有SOCIAL WORK
不如你google下先
你d 問題全部一google就有答案
想問下移民個到
保險業算唔算on list要既人材?
同埋如果係個邊搵酒店既工難唔難?
利申讀到有degree
科就hospitality management
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞