澳洲移民 你問我答 (13)

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
但nutrition都算allied health, 同埋都喺list,點知都咁難搵。有D內情真係要問當地工作既人先知。
就係見同樣喺shortage list入面即使一樣rank, 都會有唔同難易度,所以要睇定邊個地方既咩工作會缺到請外地人
由我巴 想問吓OT定Nursing邊科會比較容易移民同搵到工?
同埋OT係咪比Nursing難讀好多
依家肺炎好多U都轉online 上堂,但master都係得4個sem
本身plan 2020autumn sem開始讀,但如果仲係online上堂既話想問咁樣當唔當係澳洲讀唔夠兩年?
呢個我都唔太清楚 data太少 and 武肺開始就唔比offshore
話曬491加15分
如果pte79 加完都成90分 應該問題不大
無pte79都可以試一下
想問下如果master畢業:
夠分(over 95) 就申請189
唔夠就190 再唔夠先申請489?
190係咪只要係occupational list 同過65分就會批
而申請咗491就唔可以同時申請189/190 要等三年之後先可以轉簽其他visa?
唔該晒
唔夠就190 再唔夠先申請489491?
唔夠就190 再唔夠先申請491,前提係州擔保可以批比你。

190係咪只要係occupational list 同過65分就會批
Technically係,但係每個州都有additional requirement,唔係咁簡單。

而申請咗491就唔可以同時申請189/190 要等三年之後先可以轉簽其他visa?
是的,有左491就唔可以申請189/190,只有3年之後滿足條件轉PR (subclass 191)。
想問,
香港社工碩士grad,
照正路應該189、190技術移民走,
但聽問難度都幾高。
現在澳洲將485 graduate work stream延長到5年,
可唔可以申請到當地工作5年?然後拎pr?
應該可以,之後應該會有官方clarification。
依家黎講 Nursing slightly better than OT.

難唔難讀唔清楚,無親自讀過
不過我估其實真係有料的話,TR都會請既。
呢個major做唔到。

有D PhD 有同時係大學入面教書/research并且有固定收入的話,或者可以以Uni Lecturer呢個occupation黎搞。
Why?
唔會。如實申報係申請表上就ok。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞