澳洲移民 你問我答 (13)

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
我估大家都想知 想問下CCL有冇分邊個月份先可以考? 可以點準備?如果想補習,大約收費係幾多? naati 同CCL邊個容易啲?唔該ching
我知澳洲有全球徵稅
如果我入咗籍之後回流香港交稅,咁我係咪香港澳洲兩邊都要交稅?
我知澳洲有全球徵稅
如果我入咗籍之後回流香港工作,咁我係咪香港澳洲兩邊都要交稅?
1 唔算。
2 唔清楚。
揾工方面唔清楚。

不過有巴打都係呢邊MSW畢業一直都有offer (我上面好似提過)。
由我巴,想問190嘅process係咪停曬?
我2月中收到ACT190 ITA,24/3交曬文件,但而家都未有CO,正常嗎?
Ching我係呢邊讀完MSW
要係讀緊尤其是做實習時儲起啲netwok就唔難搵工,不過我係 regional
上網識左有其他香港話係三大城市會比較難搵工
正常。
thx 由我巴,咁我放心多了
因為有睇新聞話會stop the process until Oct
Ching 你degree 係咪sw?
我有香港sw degree同工作經驗係咪仲易啲搵到工?
巴打你好! 希望巴打可以比d 意見小弟

我master environemental engineering 畢業,依家做緊普通office 工

本身諗住過去澳洲讀書轉field, 想揀視光,但係上網睇到視光係澳洲開始飽和,由頭bachelor 讀起再升上去都要5至7年時間,如果揀呢個方法會唔會冇咁易移到民?

我依家27歲,英文全7, 想問下巴打係咪去澳洲讀個engine相關master會比較易d? 但我冇engine 既相關工作經驗

仲有冇其他建議比小弟 感謝
係呀
香港做左五年社工
不過我而家講只係做個參考純分享個人經驗
我自己經驗係我msw未grad時好難搵到野做in social work field even support worker
Msw grad 後搵工基本上唔太難,至少有一半application 收到interview
我以前香港做外展咁呢邊搵同child protection 有關都有interview
轉field 試過申請elderly/ NDIS 好多都石沉大海
當然如果我實習有做過呢啲服務可能又會易啲
我自己經驗係有香港bsw佢唔會因為呢個因素請你
但我地interview 時會著數左
因為呢邊Msw 95%都讀macro/ structural 野
唔似香港會讀咁多micro / therapeutic 野
變左好多野吹同埋大部分interview panel 都有興趣聽下你經驗
另一樣我覺得好緊要係英文唔使native 但要fluent

https://t.me/stephencharles
有興趣可tg我再分享下
1 唔知你邊到見到視光係澳洲開始飽和,不過你都知要5-7年之後先可以搞移民所以我都唔知道到時呢個職位係咩情況。

2 你要考慮埋讀完之後可否繼續係engine呢個field工作黎搞移民。如果可以的話黎讀個Engine master都會係一個選擇。Otherwise建議你讀個你比較有興趣以後行該行業既master。
我老婆係澳洲公民,如果我從佢關係申請pr個時,使唔使額外再申請working visa?
唔駛。
唔該,我想再問,申請緊定係要批左先可以做野?因為申請都好似要18個月
老婆做護士,但好似都唔係易申請到得65分
Yes ar...就係真係睇完之後發現唔易,仲有兩個細路,想一家去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞