澳洲移民 你問我答 (13)

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
唔該哂
題外話 Class 309 可唔可以係Queensland Local Rate 讀書Z2
唔係話唔可以直接讀nursing degree咩?
因為我只係中六畢業
英文2

我計過我連65分啬唔夠 要讀埋c3 同diploma再讀nursing degree 先夠分
澳洲有冇得做野做幾年 跟住老細擔保就入藉果啲?
乜都未睇就自己去做下 search 先啦
Bachelor degree既話可以,master如果無background既話唔可以直接讀。

咁你係要搞好D英文,如果唔係連學校都無收你。

讀埋C3 Diploma唔會比你讀degree多分,你呢個login係點樣黎?
好似唔可以。因為309唔係PR。
我意思係加分

所以我先諗住c3 diploma 再上nursing degree
我有朋友喺澳洲
佢話英文唔好就上10weeks 英文course 再讀c3

或者ching覺得我應該點好
我目標係入藉
會主要係age care nursing
一嚟我家下讀緊保健員 二嚟我睇台灣人分享都係話age care需求最大

因為儲緊錢 打算儲到100k 兩三年後就去

唔該哂
100k 好似有啲吃力?
讀c3就開始打工
一係就讀Nursing既Diploma (唔係degree),讀完出黎做EN唔係RN。

費用會平D。搵到工走491,但係都要IELTS 4個7或者OET 4個B,同埋畢業生簽證只有年半 instead of 2年。

具體去邊個州就睇返到時policy同學校既availability。
想問下
偏遠地區eg. gold coast買個油站或者post office之類
移唔移到民?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞