連登仔又燈中, The Last of Us 2 獲媒體極高評價

1001 回覆
328 Like 73 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=R1xoZ66jCmU

唯一一個IGN japan講實際今集主角就係abby
正路 佢哋通咗關
條片冇被ban即係心冇屎了 - 連登logic
GOT第8季
我以為係講佢劇情差
係吹奏的話好心比D功夫啦
佢咪講緊劇情差,你會錯意?
佢哋通咗關先評價
關條片咩事 唔好轉移視線
IGN
其他好評既未通關?
對劇情一知半解其實講咩都冇用,
真係玩完先再評論劇情好唔好都未遲

台仔(媒體先行)玩完之後對於各種劇透有以下結論:
如果你之前看過傳說中的「暴雷」情節..........必須說暴雷並非「完全」正確,過程也不如爆雷的內容這麼簡單,更大的「雷點」還在背後等你.....只能說艾利的命運「才沒這麼簡單」,希望這句話可以讓你不這麼緊張。

相較於《秘境探險》系列,《最後生還者 二部曲》劇本相對複雜「非常多」,Naughty Dog 用了一些「大膽」的手法敘述整篇故事(關鍵真的不是那些爆雷點);導致中途我一度放下控制器嘗試冷靜了一下.....這也是為啥標題下了「沒有皆大歡喜的結局」緣故,每個人看完之後.....肯定都有自己的解讀方式與想法。

我是否接受遊戲劇情?至少全破的時候沒有摔手把,然後大喊「xxx 誤我一生」.....。不過確實有些意難平,為什麼要這樣安排呢?有這麼無法避免嗎?不過裡面真的有些很打動人心的地方,或多或少改變了對劇情的看法.....但少部分還是覺得糾結。
咁主角轉咗ABBY係事實
想買就買 我只係陳述事實
想問下主角轉左ABBY係咩意思?
我是否接受遊戲劇情?至少全破的時候沒有摔手把
>>我相信所有玩上一集的人對於故事的玩家, 「係唔會出現」呢種感覺。

為什麼要這樣安排呢?有這麼無法避免嗎?
>>即係個劇本有問題啦, 講唔通先會有呢個想法。
咁就算真係轉左 abby 又有咩問題?
goty個評分準則偏向gameplay姐
如果偏向roleplay 或者內容深度 Rdr2先拎到
你覺得冇問題
唔代表其他玩家覺得冇問題
the last of us 個us 唔係應該講Ellie 同 Joel 咩?
點解要多個abby 點解要變8點半
唔係講唔講得通, 係接唔接受到
FF7 中段寫死左女主角可以完美答返你個 2 個 point
明明可以 BBQ 結局, 點解要寫死女主角佢?
冇,我驚get 錯姐
咪就係前日已經流出咗隻Game頭3個鐘Walkthrough
Joel同Tommy救咗Abby
Abby帶咗佢地去佢班Fd到
然後就打喬爾夫球
依家就係有哂依段劇情嘅前文
先再係外國激起千層浪
唔好淨係俾負皮OK?
講個事實黎聽下啦既然你知得咁清楚
等我玩個時驗証下
又小學雞整list批鬥人
想跟你地班天才學下野姐
呢個位真係點講都唔合理,完全反智,明明第一集joel唔會輕易信任陌生人,仲要殺埋fireflies全家咁濟,點會唔知自己會俾人報復,仲會咁就跟咗abby去
一早訂咗
你覺得有問題,
唔代表其他玩家覺得冇問題
咁多個評分都覺得冇問題喎

日本接受唔到 LGBT 其實一 D 都唔出奇,
LGBT o係日本直頭會俾人欺凌添啦

重點係佢故事點樣將主角轉折過去俾 ABBY,
會唔會為做而做好核突好突登咁要討好 LGBT o者,
而唔係佢本身個身份係咩喎
新星戰三部曲=垃圾 公認既喎
我就對隻game觀望態度嘅
人哋講嘢唔啱聽你又小學雞到整個excel mark低人
我係買定唔買隻game都覺得你肉酸啦
俾你add左入死亡批鬥excel味呀傻閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞