連登仔又燈中, The Last of Us 2 獲媒體極高評價

1001 回覆
328 Like 73 Dislike
30個鐘其實都唔算長啦 中規中舉啫
我覺得佢今集個劇情咁難入口,
出到黎評價就一定會好兩極

其實同 death stranding 好似
鐘意既人, 識欣賞既人, 咪會覺得神作
唔岩口味既人, 咪會覺得垃圾不如囉
你玩左拿?
垃撚圾到 我永遠留係一算
早兩日有一個日
話不滿game廠做法要抵制
同game內容完全無關
斷估佢真心想隻game變垃圾掛?見佢好似好high咁
red dead redemption 2都一樣
有d好奇要乎合/唔乎合到咩程度先叫"係咁"/"唔係咁"?
頭3個鐘有睇劇透既已知
結局多數慘, Ellie多數要對佢既決定付沉重代價
係咪只要呢2樣野乎合就叫"劇情係咁"

利申:唔係challenge你, 只係好奇個標準去到邊姐
公道D講, DS 要玩到 2-3 個鐘之後先入戲肉,
而令部分玩家頂唔順而棄 game
某程度上都算係劇情安排失當既

我覺得今次 TLOU 都有機會係咁,
要捱過左柳暗花明又一村先有另一種體會
有樣野諗唔明
既然係唔鐘意game厰做法方向
要罷買罷玩等佢地汁柒就心都涼晒了
(雖然呢個諗法係天真左d,不過有夢想係好事喇既)
點解仲成日mon住係咁推post幫手宣傳?
一陣有人話想買黎玩睇下有幾爛點算?
any takes?
反而想知, 如果你覺得HATERS能夠令到USER SCORE低於遊戲該有的預期分數。所以你就會選擇相信一早爆左話會收錢賣REVIEW的大廠的SCORE?

同埋如果個劇情「真係正如好多人所講的合理,正常,無問題」,
咁HATERS的基數絕對唔應該會破天荒的可以好似division 2 DLC同 ww3 re咁,可以集合全球人數齊負評咁厲害。

最多都係會拉低分數,但10/10遊戲USER SCORE最盡拉低到8.5,
再低的話就肯定有問題存在了。

都係果句啦,過多幾日發售,睇多一個星期左右就知,
我地誰是左派同右派。

至於你話點解我要MON POST?
唔撚係我FORUM睇咩POST,回咩POST都要你批准啊。
suppose user score係user評既分既average
如果有p fraction既人俾0/100,而最盡其他(1-p) fraction既人俾100/100
咁個user score最多係p*0 + (1-p)*100 = (1-p)*100
如果3成人俾0分,最多就係70/100
當然我唔知d user score實際係點計,可能佢會執走d outliers都話唔定
你知就分享下

一直都冇話過大廠review係啱要信,佢地睇咩你亦都唔知
可能佢地好鐘意個gameplay或者music鐘意到覺得值呢個分,冇人知
你話只要有Joel個幕就係0分糞作,就算其他部份係點都唔會care,冇問題
不過我唔信堆reviewer入面有呢類人,你信有可以講聲

我一直都冇話劇情會好合理
一向都係expect意見係會好divisive有人鐘意有人唔鐘意

其實想問你地係隻眼有問題定個腦有問題?
笑你地game都未出未玩睇左少部份內容就走出黎表態 = 隻game一定好得,劇情一定合理
叫你地真係唔好玩 = 一定要玩
唔只睇劇情 = 唔睇劇情
話reviewer俾高分 = 要信reviewer
問你地點解要mon post = 唔俾你mon post
點解你地睇野可以咁有偏見?

憑我幫你紅色左果幾隻字,
你仲憑咩要人尊重你講的野?
呢條友開得小氣簿都係想笑人拎優越感姐
邊使尊重

樓主都仲可以叫做溝通下
星期三有無偷跑
個list又可以加多樣野了:
笑你地game都未出未玩睇左少部份內容就走出黎表態 = 隻game一定好得,劇情一定合理
叫你地真係唔好玩 = 一定要玩
唔只睇劇情 = 唔睇劇情
話reviewer俾高分 = 要信reviewer
問你地點解要mon post = 唔俾你mon post
覆你 = 要人尊重你講的野

其實你諗唔到野駁可以好似其他人咁留個負皮就算
開個excel 啦唔好煩
去緊荷里活俾意見佢地,俾d耐性
咪出哂個流程...
仲有得嘈
有人開左個excel等binc點知冇得bin咪嬲嬲豬
一定真啦,唔好再ff..
咁近期,碟都印好左
人設已經崩壞。明明呀租唔信人,之後自我介紹。
呢到之後都唔洗點再講
連bin緊咩都仲未知
仲要俾人bin 番轉頭
搬緊龍門啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞