連登仔又燈中, The Last of Us 2 獲媒體極高評價

1001 回覆
328 Like 73 Dislike
我覺得係因為當時d人好大反應,好嬲好想搵野黎屌
但係流出既部份太短,冇前因後果,d人唯一可以屌既除左件事本身就係角色design
而事實上reddit當時大量post都係meme緊角色design同講話係trans (which is not even true), etc.
你話唔高興Joel件事only冇問題,即係同個角色design係點根本冇關係
點解要針對角色design,張佢放大呢?

去到呢個位,連登仔會誤解左我想講druckmann個做法好啱
不過其實我只係想講客觀黎講當你見到咁既情況,可能會有咩感覺
佢決定要出個咁既quote係佢既事
而事實上屌緊既人入面係咪真係一個homophobic/transphobic既都冇呢?唔見得
你淨係睇下呢度,已經好多人話黑人/女權/LGBT blah blah blah,既然你唔鐘意呢d元素
咁"leave us the fuck alone"有咩問題?
反而唔明死都唔肯走仲好緊張mon住個d係想點
樓上篇野好有潮文味
諗起舊時高登有條少女時代fanboy 嘅潮文

上面有人問我地sone同少時係咩關係 我地係一個互相支持既朋友,但唔係普通既友誼 可能我地唔真正認識了解對方,但係我地永遠都會o係對方心中佔據一個無可取替既位置 即使到某日少時已經全部嫁哂人,生埋仔,我地都會祝福佢地,守護佢地 反之亦然,我地永遠都係對方既天使,最純潔既守護天使 而對於我黎講,佢地更加係夜空之中明亮既星光,劃破漆黑一片既夜空,照亮整片大地,令我既人生充滿意義(可能你地覺得誇張左,但係我就係諗到呢d野),最後,如果你問我點解中意少時,我只可以答你,因為佢地係少女時代
連登仔d理解能力
有冇諗起荷里活有間大酒店
有樣野諗唔明
既然係唔鐘意game厰做法方向
要罷買罷玩等佢地汁柒就心都涼晒了
(雖然呢個諗法係天真左d,不過有夢想係好事喇既)
點解仲成日mon住係咁推post幫手宣傳?
一陣有人話想買黎玩睇下有幾爛點算?
any takes?
聽聞歐洲有人爆咗機
以下劇透
反而想知, 如果你覺得HATERS能夠令到USER SCORE低於遊戲該有的預期分數。所以你就會選擇相信一早爆左話會收錢賣REVIEW的大廠的SCORE?

同埋如果個劇情「真係正如好多人所講的合理,正常,無問題」,
咁HATERS的基數絕對唔應該會破天荒的可以好似division 2 DLC同 ww3 re咁,可以集合全球人數齊負評咁厲害。

最多都係會拉低分數,但10/10遊戲USER SCORE最盡拉低到8.5,
再低的話就肯定有問題存在了。

都係果句啦,過多幾日發售,睇多一個星期左右就知,
我地誰是左派同右派。

至於你話點解我要MON POST?
唔撚係我FORUM睇咩POST,回咩POST都要你批准啊。
反而就當住呢個故事係堅的發展, 吹水咁吹。
我好想知個編劇想透過呢個故事帶出咩訊息。

復仇係ON LUN 9浪費自己人生的做法,
到頭來係一場空? 好好珍惜現在?

咁PK鳥香港人真係應該一早支持要支持大灣區發展。
咁有樣野真係假
女主最後都冇死到
只不過身邊既人走哂同冇手指彈結他
其實劇透到咁可唔可以hide左佢?
正常真係有心避劇透的人係關於TLOU 2的POST都唔會入好嗎?
就咁睇真係死左反而覺得係解脫
過幾日就可以睇到班避劇透既fans玩到發癲屌柒頑皮狗
點解你會有咁既諗法?

一個正常既玩家唔係希望世界上可以多一隻好 game 可以玩架咩?
點解你好似想呢個世界多一隻伏 game 咁?
咁既結局fanboy可以點悟一句正面評價出黎啊

動作game黎講就無得輸架啦 不過玩tlou唔係為左j個故仔咩
你問下在場所有巴打
有邊個真心想隻game變垃圾
有個台仔連劇透咗啲咩都唔知就話假
suppose user score係user評既分既average
如果有p fraction既人俾0/100,而最盡其他(1-p) fraction既人俾100/100
咁個user score最多係p*0 + (1-p)*100 = (1-p)*100
如果3成人俾0分,最多就係70/100
當然我唔知d user score實際係點計,可能佢會執走d outliers都話唔定
你知就分享下

一直都冇話過大廠review係啱要信,佢地睇咩你亦都唔知
可能佢地好鐘意個gameplay或者music鐘意到覺得值呢個分,冇人知
你話只要有Joel個幕就係0分糞作,就算其他部份係點都唔會care,冇問題
不過我唔信堆reviewer入面有呢類人,你信有可以講聲

我一直都冇話劇情會好合理
一向都係expect意見係會好divisive有人鐘意有人唔鐘意

其實想問你地係隻眼有問題定個腦有問題?
笑你地game都未出未玩睇左少部份內容就走出黎表態 = 隻game一定好得,劇情一定合理
叫你地真係唔好玩 = 一定要玩
唔只睇劇情 = 唔睇劇情
話reviewer俾高分 = 要信reviewer
問你地點解要mon post = 唔俾你mon post
點解你地睇野可以咁有偏見?
呢隻game特點之一就係劇情長喔,居然話短
點會長?
上一集先得 10 個鐘鬆 D
拿, 我信你唔係,
但呢個 post 就一定有人係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞