連登仔又燈中, The Last of Us 2 獲媒體極高評價

1001 回覆
328 Like 73 Dislike
快D偷跑
等唔切想玩了
特登搵返
你係#500就話人似強國人扮盲見唔到part2嘅好
死啦
而家搞到我好似好小氣咁
同意,但1個boss fight好垃圾,訪問個作者,佢都覺得做得好差。不過3作為一部獨立作品再用dlc建立返同第一集之間個關係,做得好出色,角色既結局處理既合理又動人。

可惜香港同年都係the last of us討論度同熱度大好多。
本身 bioshock 一二集既世界觀同劇情都唔係咁大眾化,
第 3 集出果陣少人留意都好正常
"明明你話反part2嘅都似強國人先"

呢個comment?
想問下有偏見=反part 2係點睇出黎?
而且呢度既有偏見係講緊無視優點淨係放大缺點既人
如果有偏見到咁又真係幾似強國人既,no?
你係好壞都會考慮既咪唔係講緊你

"開小氣簿唔小氣?"
原來又係一個唔知個spreadsheet係做乜就衝出黎既人
小氣簿係你自己咁叫
而家話你知係用黎叫話唔玩既人真係唔好玩
咁小氣在邊呢?有冇一句荷里活就trigger到爆咁小氣?
係你話連燈仔燈多正評定last of us多正評我就唔知啦
https://lihkg.com/thread/2029261/
https://lihkg.com/thread/2058792/
不過我就見到呢兩個單純討論last of us既post好多負評
真係好成功
不過係呃人方面
再次印證有質疑就等如有偏見而唔係意見
我因為公司pr差同對neil 嘅不滿就係有偏見
真係唔知邊個先有偏見
果陣未出 review ,
單純睇劇透既劇情我都俾左負評啦
其實只睇pr同針neil druckmann而無視其他野呢
唔叫偏見應該叫咩?
叫質疑?定荷里活咁小氣?

同埋叫人話唔玩就真係唔好玩小氣在邊呢?
無個人主見?
Review講咩就咩
同埋絕大部份人屌緊既都係整死joel既劇情
Review改變左呢個劇情?
只要JOEL 死,我就唔撚玩
唔高分比人批撚死
我批評荷里活一句你就咬到而家
唔撚係小氣?
對隻game我就有個句講個句
我唔會話佢畫面唔好 gameplay 唔好之類
但neil 同間公司嘅做法會俾其它公司睇到
就算最擅長嘅野做得差,拉社會議題黎擋
面對批評都唔使理,照樣大賣
肯定會影響佢地做game 嘅心態
你咪繼續係度荷里活囉
事實你就係一個無point ,又不容挑戰嘅垃圾
咁我等睇你評下所有你覺得好同唔好既地方了

"但neil 同間公司嘅做法會俾其它公司睇到
就算最擅長嘅野做得差,拉社會議題黎擋
面對批評都唔使理,照樣大賣
肯定會影響佢地做game 嘅心態"

真心想知點解你覺得有社會議題可以幫到隻game賣多d?
有幾多人係睇住有幾多社會議題去㨂game?

btw, 諗到叫人唔玩就真係唔好玩有幾小氣未?
今晚番去DL先 , 巴哈話3集更新晒,有中字
個人主見?
我又未玩過隻 game 點樣有個人主見?

岩呀, 未睇 review 之前連登仔的確係屌 joel 死既劇情
但點解睇完之後會好似唔 care 咁留返正評,
你問 D 連登仔啦你問我做咩?
未玩過隻game就唔可以有個人主見
單純睇劇透既劇情就可以有俾埋負評

連燈仔點解正評原來你又唔知但拎晒黎打飛機
可能真係正評緊你話連燈仔燈架wor
你問下啲娛樂事業公司囉
Bfv dark fate 美人魚個啲全部硬塞gay 同黑人
好多票房仆直唔賣得
我都唔知點解仲要飛蛾撲火去做呢啲野
小氣係體現係你一日到黑提我批評荷里活,又追住啲批評嘅人黎咬
唔係你叫人唔好玩 ok?
人中第6集都俾人屌到仆街啦
又係人物智障化, 前後矛盾
破壞晒之前辛苦建立既角色
要兜點都搵到個方法去夾硬合理個故事ga啦
問題出到黎好核突玩家唔受
Joel同Tommy個段已經流出哂啦
仲要等咩前文後理
其實同你講嘅我都解釋左好多次
你條友唔用腦就話人有問題
越講就越證明你條友on9
繼續幫隻game 招hater 啦
因為我冇睇晒劇透, 所以認真問,
先唔好理 neil 條傻西講過咩先, 但就隻game入面黎講,
part 2 其實有冇 "硬塞" LGBT/黑人/女權 呢 D 落去?
我意思係我知佢有呢 D 元素, 但會唔會令人覺得好突兀?

鐵盒另一邊係真女主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞