召集所有精神病情緒病患者(3)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
有無人覺得唔會病好 生活只係學習同病相處既技巧

好多人都咁講
有無人覺得唔會病好 生活只係學習同病相處既技巧

好多人都咁講

一開始會畀信心自己 同自己講有機會好既
睇化了
唔知算係毒定係有病
本身由細到大因為好多野而比人笑 / 排擠
自己好內向 唔鍾意同人接觸
又未至於影響到日常生活 返工返學
但就盡量避免同人有交流 甚至連屋企人都係
好憎多人 / 嘈雜嘅地方
唔知算係毒定係有病

唔影響日常就無野/唔使搞
唔知算係毒定係有病

其實點先為之影響日常生活
係咪連出街見人都唔敢先算
唔知算係毒定係有病

其實我朋友都唔算少, 但都幾抗拒識人

我同屋企人少交流, 老母講嘢大聲我會躁

出街嘈我又冇乜所謂, 但如果街見到到有人大聲講電話我都會好躁
琴晚訓唔到
今日開始要返工

我都後日番,廢左三個幾月其實比較毒or無特別興趣既人返工會好啲,起碼有野限制自己作息同思考
琴晚訓唔到
今日開始要返工

我都後日番,廢左三個幾月其實比較毒or無特別興趣既人返工會好啲,起碼有野限制自己作息同思考

都係, 朋友之前有正職, 好大壓力好受氣, 辭咗職以為對佢精神健康有幫助, 反而而家晚晚嚴重失眠, 仲差過以前
唔知算係毒定係有病

其實點先為之影響日常生活
係咪連出街見人都唔敢先算

自己定義
例如你覺得:唔得喎落街買野都好驚/壓力大到返唔到工要搞搞佢
琴晚訓唔到
今日開始要返工

都係, 朋友之前有正職, 好大壓力好受氣, 辭咗職以為對佢精神健康有幫助, 反而而家晚晚嚴重失眠, 仲差過以前

我無野做就會晚晚失眠
去到朝早先瞓到
琴晚訓唔到
今日開始要返工

我無野做就會晚晚失眠
去到朝早先瞓到

但佢平時都幫人幫習教琴, 學生都唔少, 都需要精神, 唔夠瞓點頂

以前佢好似未發作時就瞓到唔識醒, 星期六日成日兩三點先起身, 而家就想瞓都瞓唔到

你平均日瞓到幾多個鐘? 精神如何?

有咩壓力?食藥好似無咩用架,食左個人唔想郁,成日攤喺度

project個到同組員意見唔岩,出聲意見不被採納唔出聲又俾人叫發表意見,又俾人覺得冇貢獻咁 想返到屋企靜靜地但屋企人日日嘈交 我都其實怕食藥搞到個人好攰

我同你情況好似
好困擾但真係唔敢睇醫生

但唔知點做好
試過俾組員叫我做人正能量啲 仲難聽過粗口

佢地唔會明
我明明sem1都冇呢個問題 sem2開始冇耐要form group我就嚟料
啲pj佢地分工做得多過我 我開聲問有咩可以再幫手做 佢地又俾啲易做既嘢我做
搞到我覺得自己唔合群+覺得自己係廢j

我讀個科打從sem1就有gp
我可能真係廢j 有時某啲位想幫都幫唔到手,但傾pj個下先最辛苦
龍門仼佢地搬

我sem1都有
同埋我成日好驚佢地私底下會討論我嫌我廢

我同你個情況真係有啲似
琴晚訓唔到
今日開始要返工

我無野做就會晚晚失眠
去到朝早先瞓到

但佢平時都幫人幫習教琴, 學生都唔少, 都需要精神, 唔夠瞓點頂

以前佢好似未發作時就瞓到唔識醒, 星期六日成日兩三點先起身, 而家就想瞓都瞓唔到

你平均日瞓到幾多個鐘? 精神如何?

以前日瞓十五個鐘 無咩精神
而家返日間醫院暫時瞓到
建議大家唔好食任何藥
食緊既,立即停左佢
https://harmreduction2013hk.wordpress.com/16-精神科藥物為健康帶來的風險/

片面之詞黎
唔係話一定要食 權衡利弊囉
好處大於副作用就可以食
轉藥就係睇下邊個net profit高 同醫生商量下 了解下每隻藥特性 呢d你要知架
好抗拒食精神科藥既 醫生都wfc 無咩所謂架
建議大家唔好食任何藥
食緊既,立即停左佢
https://harmreduction2013hk.wordpress.com/16-精神科藥物為健康帶來的風險/

片面之詞黎
唔係話一定要食 權衡利弊囉
好處大於副作用就可以食
轉藥就係睇下邊隻藥net profit高 同醫生商量下 了解下每隻藥特性 呢d你要知架
好抗拒食精神科藥既 醫生都wfc 無咩所謂架
我有妥瑞症
睇病係睇精神科,
旁人唔知又會以為我係痴線
但其實我思路正常
我有妥瑞症
睇病係睇精神科,
旁人唔知又會以為我係痴線
但其實我思路正常

我最驚唔係呢個病,係旁人既目光
唔知係咩可以睇下呢套電影
https://youtu.be/v4sJo-7BrYg
睇完依個post真係覺得有啲問題
之前已經壓力大同自己亂諗翻唔到學,覺得學校同學校啲人好恐怖,我連我學校個一區都唔敢去,真係去左都會勁驚。好怕會遇到識既人 有成2-3個月冇翻到學校,學校都俾我唔翻
平時小小野都可以勁炆勁燥。同屋企人小小野都可以鬧交,之後次次都嬲到喊。喊完又可以等一陣自己嬲自己之後再喊過

我係咪需要睇醫生
普遍會開ssri 呢類藥係唔會上癮
只一部分藥係不正確使用先會上癮
睇完依個post真係覺得有啲問題
之前已經壓力大同自己亂諗翻唔到學,覺得學校同學校啲人好恐怖,我連我學校個一區都唔敢去,真係去左都會勁驚。好怕會遇到識既人 有成2-3個月冇翻到學校,學校都俾我唔翻
平時小小野都可以勁炆勁燥。同屋企人小小野都可以鬧交,之後次次都嬲到喊。喊完又可以等一陣自己嬲自己之後再喊過

我係咪需要睇醫生

其實睇醫生都係開藥比你
d藥會上癮
食藥前請先睇

我之前上網睇過,話原來香港醫生出個啲藥有啲係外國其實係禁左。而且我本身都唔想食藥。
但我真係唔知自己係咪有病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞