召集所有精神病情緒病患者(3)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
呢到既巴絲打加油
其實你地願意係到分享自己已經好唔簡單
有咩煩惱都可以係到傾下既
一整對抗個病
自覺自己有焦慮+抑鬱
成日都會諗起有關「死」嘅話題
不過暫時都未有勇氣去做
幾年前每一個月有三、四日夜晚發癲
依家日日夜晚發癲
拍拖更加嚴重 其實係咪應該分手
病好先去愛人

先善待這身體 靈魂才相遇
先善待這顆心 就懂誰的心

同病相憐 反而我係同佢一齊就好開心 但一有啲咩事刺激到 又會再loop過 好癲 有冇人明個種感受 你見到某啲刺激你既野 你想控制自己抑壓住自己唔表達出黎 但始終都會忍唔住 跟住又喊到收唔到聲
情緒病康復者揮手

好多年前抑鬱加思覺失調,宜家仲食緊藥,食左七八年都有

住過大埔醫院(成人)同那打素(兒童),宜家半年返威爾斯覆診,基本上都係同醫生吹下水同攞藥,同埋呃日假,因為醫生fd到會開全日假紙比我

我自己本身唔介意同人分享,周圍朋友知道都話我唔似有過咁既病既人,因為份人多野講同開心果
自己上網check 我應該有驚恐症
有時聽到某啲聲會好驚 係咁喊
自己上網check 我應該有驚恐症
有時聽到某啲聲會好驚 係咁喊

我一同男朋友whatsapp個心同腳就會係咁震
因為好不安下一句佢會講咩說話傷害我(有多次陰影)
然後5分鐘後先停到顫抖
算唔算有驚恐

我有時都會 好驚佢唔知又彈句咩出黎
我想問
前排太多野做
食咗藥會搞到自己成日無意識要醒 日日發恐怖嘅夢 性慾好唔正常
所以自行停咗
醫生見我係咁講side effecr
就叫我停+有需要再返去

停咗個半月
發夢好似慢慢少咗 性慾正常返
正常生活到
不過最近有刺激物
個腦開始塞 出現返以前嘅狀況
但好咗好多 狀態輕咗好多
其實我係以後一直會係咁 可以唔洗再食藥 但要學識點處理個情緒
定 轉藥 定叫醫生開隻藥 可以淨係係我病發先食
自覺自己有焦慮+抑鬱
成日都會諗起有關「死」嘅話題
不過暫時都未有勇氣去做

我反而好撚怕死,細個到依家一諗都會心跳加速,彈起身嗌雖然好on9但我唔想
啲副作用好勁,暈暈地個頭好實
哈利路亞!!!
因為呢個post而註冊
連續半年每個月都間唔中崩潰一次
準備去搵醫生睇但唔知私家定政府好,但私家好貴
頂撚住阿大家要
我都唔想咁脆弱 你鳩up一句我就諗十幾廿樣意思去理解你句嘢架
唔想你因為我有病而就住就住我講嘢 但你講嘅嘢都下下單單打打 話我冇用叫我抖下就算
到我去抖下做下廢人 你又話我頹話我乜都唔做
你明明係應該最了解我嘅人 點解背後其實咁厭棄我又唔想比我知
好似帶住光環咁同我講至少仲有我體諒你仲有我陪你啊
其實一切都係假 我都係你嘅包袱啊我知架

我都係呻兩句姐
因為呢個post而註冊

學生定返緊工?
我都唔想咁脆弱 你鳩up一句我就諗十幾廿樣意思去理解你句嘢架
唔想你因為我有病而就住就住我講嘢 但你講嘅嘢都下下單單打打 話我冇用叫我抖下就算

我都係呻兩句姐

多唔多可傾訴嘅朋友

開多幾條專線每個講d 或者好d
因為呢個post而註冊

學生定返緊工?

日頭返工夜晚返學
但只係做左野1年左右
生活上各方面都有壓力,搞到成日崩潰係咁喊
已經辛苦到唔知點做好
九年前開始有輕度抑鬱
九年黎有見過好多唔同社工
開頭一兩年真係好難捱, 但見過好多唔同社工之後
開始接受自己呢一面, 用多左時間去了解自己既諗法
包括自殺念頭
依家個情況穩定左好多
雖然隔一段時間都會有自殺既念頭
慶幸都說服到自己繼續生存落去

各位巴絲打,
有咩一齊講下傾下啦
我從來唔知自己有邊種精神病 醫生從來都無同我講 中學時期睇左兩三年私家醫生 佢遲遲都未停我藥 最尾我自己決定唔再覆診 我感覺自己仲未好返 好負面 日日都有嘢唔開心咁濟
九年前開始有輕度抑鬱
九年黎有見過好多唔同社工
開頭一兩年真係好難捱, 但見過好多唔同社工之後
開始接受自己呢一面, 用多左時間去了解自己既諗法
包括自殺念頭
依家個情況穩定左好多
雖然隔一段時間都會有自殺既念頭
慶幸都說服到自己繼續生存落去

各位巴絲打,
有咩一齊講下傾下啦

點解轉唔同嘅社工嘅?
因為呢個post而註冊

學生定返緊工?

日頭返工夜晚返學
但只係做左野1年左右
生活上各方面都有壓力,搞到成日崩潰係咁喊
已經辛苦到唔知點做好

停學?
成日覺得壓力好大算唔算精神病

我都係呻兩句姐

我屋企人嗌交既時候都係咁
叫我有病直接死左佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞