召集所有精神病情緒病患者(3)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
: 留名

食藥食到無曬感覺
通常你地覺得情緒有問題係用咩途徑搵醫生?

巴打如果係讀緊書
可以搵學校醫生先
之後再叫醫生寫轉介信去公立/私家

巴打如果係讀緊書
可以搵學校醫生先

學校醫生會唔會睇完令我有mental illness嘅record??
除咗23892222 23820000之外仲有咩電話係比較容易打得通

巴打如果係讀緊書
可以搵學校醫生先

唔係讀緊書呢?
一直好想尋求專業意見
只係唔知咩有咩渠道可以搵人幫手
飲食失調算唔算
飲食失調算唔算

好怕食野嗎? 我可以三四日唔食野然後塞三百幾蚊零食落肚😭😭

巴打如果係讀緊書
可以搵學校醫生先

學校醫生會唔會睇完令我有mental illness嘅record??

同問
如果有會唔會影響搵工

巴打如果係讀緊書
可以搵學校醫生先

唔係讀緊書呢?
一直好想尋求專業意見

應該普通家庭科醫生都可以幫手寫轉介信
之前完全訓唔到+去唔到人多嘅地方
搵學校醫生問佢可唔可以開xanax(之前有食過)
佢寫信俾我見CP同睇公立+私家

巴打如果係讀緊書
可以搵學校醫生先

同問
如果有會唔會影響搵工

搵工點會知?
除非你自己講啦

不過唔明點解有人用學校社工服務又要驚比學校知
我間U 有相關服務 24小時電話之類
循例都要問學生number 啦
D 人又話驚比department 知
大佬人地都要comfirm 你係佢地學生先得掛

巴打如果係讀緊書
可以搵學校醫生先

同問
如果有會唔會影響搵工

應該唔會
利申:一路睇緊學校醫生一路返緊學校part time

巴打如果係讀緊書
可以搵學校醫生先

唔係讀緊書呢?
一直好想尋求專業意見

直接同家庭醫生講想轉介睇精神科就得?
你地一個月睇醫生連食藥幾錢左右?
今年22歲,有精神病抑鬱焦慮三年,係青山睇緊,每日要食葯,冇事就3個月複診一次!社工,心理醫生,精神治療都見過,有事真心控制吾到自己 最嚴重既時候,成晚望住個窗喊,訓吾到,食過十幾粒安眠葯訓左三日冇事
飲食失調算唔算

我係有一段時間厭食症 由一個好鍾意食嘢嘅人變到淨係食菜 清湯米粉 然後過咗一段時間控制唔到 食慾突然之間返晒黎 不停咁暴飲暴食 每日幾千卡咁食肥得好緊要 跟住我就會去嘗試扣喉或者食瀉藥 然後內疚幾日 自己係屋企喊 咁樣一個惡性循環不斷重複

巴打如果係讀緊書
可以搵學校醫生先

唔係讀緊書呢?
一直好想尋求專業意見

依家睇緊私家
睇左三次$2600埋單
22號睇公立
之前抑鬱睇過醫生 有食藥
但自己停藥
唔知算係好返定係仲有病
但都唔會特別影響我生活
可能自己本身性格悲觀內向 感覺分別唔大

一諗起個個月要幾錢千銀見醫生就覺得肉赤
但自己停藥
唔知算係好返定係仲有病
但都唔會特別影響我生活

其實我依家返工係為左搵錢睇醫生
問下醫生可唔可以寫信去公立
我嗰陣去公立排期,排兩個月
但自己停藥
唔知算係好返定係仲有病
但都唔會特別影響我生活

睇私家?
我之前都係
跟住屋企人死都覺得我冇嘢唔俾我睇
好想死 我又食完野扣喉嘔番出黎
唔知點講 我2010至13年個陣抑鬱同社交恐懼最嚴重
呢兩年抑鬱就好好多 但社交恐懼都令到我辭左份工
咁我冇睇過醫生既 因為社恐既人好怕接觸任何人 冇啊 我其實想俾社交恐懼既人知 想改變現況就要打開自己既心胸 表達自己 心胸打開左 人地先可以關懷你 愛你 其實你可以認識任何人 只要你不以自卑微地 誠懇地 勇敢地介紹自己俾對方就得 如果要做面試 或者求人幫手個啲 你先要幻想自己係有自信 誠實 有禮既人 跟著幻想對方會歡迎自己既到來 佢地想聽我講野 而唔係厭惡自己 咁你慢慢開始會冇咁怕人 我以前好怕被人望 所以我都唔會落街 更加唔好講做運動 跑步個啲 但我學識左一樣野之後 我對人冇野可怕了 就係從心祝福你遇過既每一個人 我而家係任何公眾場合見到陌生人 我都會係心入邊講 祝福你地每一位健康 擁有一個無憂無慮既人生 祝福全世界 我每日咁做之後我已經冇理過任何人對我既目光了 相反 我可以好自信咁保持微笑 做左呢幾樣思想上既調整後 我都康復左好多 做埋運動 身心靈都健康 會快好好多
唔知你地點睇啦 我咁樣打哂字出黎都怕被人笑架 不過我見對自己有用就分享下 睇多啲書 推薦蕭律伯著既 可能 對思想有大幫助 祝福你地擁有一個無憂無慮既人生

巴打如果係讀緊書
可以搵學校醫生先

唔係讀緊書呢?
一直好想尋求專業意見

依家睇緊私家
睇左三次$2600埋單
22號睇公立

公立排期排左幾耐?
飲食失調算唔算

我係有一段時間厭食症 由一個好鍾意食嘢嘅人變到淨係食菜 清湯米粉 然後過咗一段時間控制唔到 食慾突然之間返晒黎 不停咁暴飲暴食 每日幾千卡咁食肥得好緊要 跟住我就會去嘗試扣喉或者食瀉藥 然後內疚幾日 自己係屋企喊 咁樣一個惡性循環不斷重複

依家仲會唔會係咁?
飲食失調算唔算

依家仲會唔會係咁?

我仲會不停扣喉 呢一排
切自己令自己流血 就唔會咁想死嗎?
然後我又od了 拎番之前醫生開既zopiclone 出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞