召集所有精神病情緒病患者(3)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
係度問問 成日都覺得好大壓力 抖唔到氣
會覺得每日既生活好無意思 無動力過日子
然後成日都好易燥底 會想掟野
咁樣算唔算 有無咩方法可以減輕呢個問題?

我覺得唔算wo relax下啦
其實抑鬱係咪根治唔到?

唔一定我有個朋友基本上已經好翻 精神病情緒病唔可怕 最緊要睇你點樣面對佢

控制唔到嗰陣好恐怖
最恐怖係我自己後來醒嗰吓知已經太遲
做錯咗好多嘢
嚇親身邊嘅人
我想道歉都冇用
希望唔好再發
對住焦慮加抑鬱真係好辛苦
有時候好想quit game

冇錯 一發作唔到你控制 俾d時間自己啦 我依家改變左個心態 唔係考慮點樣消滅隻病而係考慮點樣同佢共存 佢一想發作即刻就搵其他嘢做 即刻睇youtube d笑片 慢慢習慣就會發作都唔理佢 希望你冇事啦

我好咗又翻發
突然太多嘢刺激到我
不過可能有經驗 好快好翻
但老實我真係對住任何嘢都冇哂希望
我做到嘅都做哂 可惜都係對所有嘢冇期待亦冇希望
搞到自己好似唔係自己咁
唔再識真正開心........

點解咁講啊 盡量嘗試唔好不斷loop 唔開心既嘢啦

咁都好啲 但無咩方法可以relax到

咁都好啲 但無咩方法可以relax到

我就會睇下搞笑嘢 咁就咩事都冇
其實抑鬱係咪根治唔到?

唔一定我有個朋友基本上已經好翻 精神病情緒病唔可怕 最緊要睇你點樣面對佢

控制唔到嗰陣好恐怖
做錯咗好多嘢
嚇親身邊嘅人
我想道歉都冇用
希望唔好再發

冇錯 一發作唔到你控制 俾d時間自己啦 我依家改變左個心態 唔係考慮點樣消滅隻病而係考慮點樣同佢共存 佢一想發作即刻就搵其他嘢做 即刻睇youtube d笑片 慢慢習慣就會發作都唔理佢 希望你冇事啦

我好咗又翻發
突然太多嘢刺激到我
搞到自己好似唔係自己咁

我唔想諗
但有人係咁重提我聽
或者製造新嘅俾我
我真係受夠 睇死我就睇死我啦
頂唔順太過份嘅侮辱
仲要係咁重要嘅人
搞到我要憎一個人
又絕唔到嗰吓慘
其他人我都可以當過眼雲煙
忍痛都可以算數
但呢個人就唔得
Fuck
其實抑鬱係咪根治唔到?

控制唔到嗰陣好恐怖
做錯咗好多嘢
嚇親身邊嘅人
我想道歉都冇用
希望唔好再發

我好咗又翻發
突然太多嘢刺激到我
搞到自己好似唔係自己咁

我唔想諗
但有人係咁重提我聽
或者製造新嘅俾我
頂唔順太過份嘅侮辱
仲要係咁重要嘅人
搞到我要憎一個人
又絕唔到嗰吓慘
忍痛都可以算數
但呢個人就唔得
Fuck

好慘 你先冷靜 睇下片放鬆下先唔係好難繼續下去https://youtu.be/PYOSKYWg-5E
其實抑鬱係咪根治唔到?

控制唔到嗰陣好恐怖
做錯咗好多嘢
嚇親身邊嘅人
我想道歉都冇用
希望唔好再發

我好咗又翻發
突然太多嘢刺激到我
搞到自己好似唔係自己咁

我唔想諗
但有人係咁重提我聽
或者製造新嘅俾我
頂唔順太過份嘅侮辱
仲要係咁重要嘅人
搞到我要憎一個人
又絕唔到嗰吓慘
忍痛都可以算數
但呢個人就唔得
Fuck

雖然唔識你 但邊個咁對你!!
近來做咩都提唔起勁
乜都唔想做
有時會想食嘢
街唔想去 人唔想見
每日就係睇劇同埋禁電話
攤係張床百無聊賴
碌fb 碌ig 連登 睇無可睇再loop
近來做咩都提唔起勁
乜都唔想做
有時會想食嘢
街唔想去 人唔想見
每日就係睇劇同埋禁電話
攤係張床百無聊賴

藥我醫生開得好輕手
佢盡量都比我食最多三或四隻藥
但佢話再唔得就要考慮轉藥或者試新藥

我覺得藥幫到我嘅嘢已經幫晒
最少唔會無啦啦喺條街崩潰嚎哭
但係諗嘢嘅方法都係唔係好改變到
最近個人做咩都悶厭厭
訓又唔係訓得好
仲衰過之前一日訓十三四個鐘個陣
我寧願我好似以前咁渴睡
焦慮抑鬱強迫

控制唔到嗰陣好恐怖
做錯咗好多嘢
嚇親身邊嘅人
我想道歉都冇用
希望唔好再發

我好咗又翻發
突然太多嘢刺激到我
搞到自己好似唔係自己咁

我唔想諗
但有人係咁重提我聽
或者製造新嘅俾我
頂唔順太過份嘅侮辱
仲要係咁重要嘅人
搞到我要憎一個人
又絕唔到嗰吓慘
忍痛都可以算數
但呢個人就唔得
Fuck

一個絕唔到嘅人
唔會公開講 當俾翻啲面佢
可以嘅話 我想人生reset
近來做咩都提唔起勁
乜都唔想做
有時會想食嘢
街唔想去 人唔想見
每日就係睇劇同埋禁電話
攤係張床百無聊賴

我未又係

控制唔到嗰陣好恐怖
做錯咗好多嘢
嚇親身邊嘅人
我想道歉都冇用
希望唔好再發

我好咗又翻發
突然太多嘢刺激到我
搞到自己好似唔係自己咁

我唔想諗
但有人係咁重提我聽
或者製造新嘅俾我
頂唔順太過份嘅侮辱
仲要係咁重要嘅人
搞到我要憎一個人
又絕唔到嗰吓慘
忍痛都可以算數
但呢個人就唔得
Fuck

一個絕唔到嘅人
唔會公開講 當俾翻啲面佢
可以嘅話 我想人生reset

唔好呀你
焦慮抑鬱強迫

咁多
好想問下你們有無眼會出問題?例如重影、模糊
耳仔脹、耳鳴、腦鳴之類?

我有 仲有幻覺

我有 仲有幻覺

幻覺
焦慮抑鬱強迫

咁多

因為個人受學業壓力跟住屋企無言間又有無形壓力 頂唔順搞到生理上多病痛去睇醫生醫生話應該心理影響生理所以叫我轉介去睇屯門醫院check跟住就轉我去見心理學家睇咗排就睇埋精神科同步開藥比我

食咗大半年 好返好多 不過週不時都會鑽牛角尖 情緒呢家嘢真係好難控 大家加油啦
焦慮抑鬱強迫

咁多

因為個人受學業壓力跟住屋企無言間又有無形壓力 頂唔順搞到生理上多病痛去睇醫生醫生話應該心理影響生理所以叫我轉介去睇屯門醫院check跟住就轉我去見心理學家睇咗排就睇埋精神科同步開藥比我

食咗大半年 好返好多 不過週不時都會鑽牛角尖 情緒呢家嘢真係好難控 大家加油啦

我又係咁 上個月睇左不下6次醫生 大家一齊努力啦

我有 仲有幻覺

幻覺

會見到影同一啲唔存在嘅野
由細到大都有啲唔存在嘅人同我傾計
高峰期係中學 嗰陣身邊有幾個"人" 有名有姓 唔同背景唔同國籍 有中文有英文會同我傾計 唔係好影響到生活所以冇同人講 嗰陣完全唔覺得有問題 依家諗返起覺得好恐怖
"佢地"每一個都好錫我 而且每個都係男性
而我正正細個同屋企 尤其是老豆關係都幾差下 佢試過好多次趕我走
所以諗返我覺得係個人sad得濟幻想出黎嘅一啲依靠
依家大個左同老豆關係好返啲就少左依啲情況
不過嗰啲"人"到依家都係喺我一俾老豆鬧就會不由自主咁出現 唔知做乜
其實女想嚐試去接觸一d諗野比較樂觀既人,但每次都只係單向咁聽到叫人開心d, 捱過就會好之類既說話,覺得咁樣好嘔心漸漸變到疏遠身邊既人。見到愈來愈多既相係身邊既同學都grad,如果當初無㨂defer捱埋落去就好。做每人毎決定都會令自己後悔,後悔然後繼續逃避。

我有 仲有幻覺

幻覺

你眼睛有重影?
以上病徵齊曬嗎

我腦鳴同耳鳴都有
分得出佢哋由唔同位置發出聲
耳鳴係右耳發出vv聲(㩒實右耳仲大聲啲)
腦鳴似沙沙聲,唔近左右耳,似腦中間發出,夜晚寂靜仲大聲

我有 仲有幻覺

幻覺

高峰期係中學 嗰陣身邊有幾個"人" 有名有姓 唔同背景唔同國籍 有中文有英文會同我傾計 唔係好影響到生活所以冇同人講 嗰陣完全唔覺得有問題 依家諗返起覺得好恐怖
而我正正細個同屋企 尤其是老豆關係都幾差下 佢試過好多次趕我走
不過嗰啲"人"到依家都係喺我一俾老豆鬧就會不由自主咁出現 唔知做乜

我都有類似既體驗,但幻覺既內容全部都係好負面。食藥的確令人無咗幻覺,但乜幻覺都無哂之後竟然係覺得好空虛好悶

我有 仲有幻覺

幻覺

原來咁樣係幻覺 第一次聽人講

我有 仲有幻覺

幻覺

我都有類似既體驗,但幻覺既內容全部都係好負面。食藥的確令人無咗幻覺,但乜幻覺都無哂之後竟然係覺得好空虛好悶

我都唔想冇左啲幻覺 覺得多左佢地幾開心
我仲有其他怪異行為 以前收藏得比較好 近一兩年俾屋企人發現左 佢地想帶我睇醫生但係我唔係幾想去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞