召集所有精神病情緒病患者(3)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
頭先一個人出街覺得好辛苦又Down

無朋友就係咁

平時無出開街返學返工?
好辛苦 讀書同錢銀方面都好大壓力
精神長期緊張,個腦成日實晒
一諗野就頭痛
讀緊u 之前收warning 話成績再差會比人term
覺得自己好廢好唔掂
好怕又炒
炒左都唔知點算
愈諗愈灰
做咩都冇晒動力 冇晒興趣
野又唔想講 食野又唔想食 出街都心神恍惚咁
剩係感覺到頹
持續左兩三個月
有人開解 都聽唔入耳
不受控係咁諗d 唔開心既野
依排自殺念頭係咁反覆出現
覺得自己好似冇得救咁
有時係度諗都唔知生存為乜咁
好想quit game 死左佢算

依家我處境都好似你,我又係讀緊書,又係愁錢,搬左出黎住開支大到未捱到下期糧已經無哂$,但我連申請公屋資格都無

我上學期已經有兩科要補考,所以對黎緊考試係無信心,同其他同學比,我領悟力又差一大截,而且記黎記去都係唔入腦

我人生就好似垃圾咁,係又臭又廢,狗也不屌

唉點解老母要生我

唔好咁 我大學都無得讀
有無巴絲未訓? 其實追咗po幾日 聽見好多日生日上都有好大既難關要克服
曾經有一刻我想靠自己而唔係靠藥物
但我發覺, 藥呢回事。如果你食左會舒服你捨得低又要自己唔舒服嗎?我講既只係xanax diazepam lorazepam...

唉但真係食到人走樣

仲有我真係覺得所謂好番係一個騙局,醫生角度點都要你一世食藥架啦,咁真係叫好番咩

有冇見開社工? 試下叫社工安排有同類病況既會員一齊出黎做朋友互相支持好似仲好? 一個人太惡頂

無朋友就係咁

平時無出開街返學返工?

有返工返學呀,但孤獨精
最憎分組

假期通常自閉,夏天就會閒日請假行山(假日太多人)

無朋友就係咁

平時無出開街返學返工?

有返工返學呀,但孤獨精
最憎分組

假期通常自閉,夏天就會閒日請假行山(假日太多人)

我無追post, 你自覺係有邊種病?
瞓唔到
好辛苦
好想即刻死

巴打要唔要傾下計
有無巴絲未訓? 其實追咗po幾日 聽見好多日生日上都有好大既難關要克服
但我發覺, 藥呢回事。如果你食左會舒服你捨得低又要自己唔舒服嗎?我講既只係xanax diazepam lorazepam...

唉但真係食到人走樣

仲有我真係覺得所謂好番係一個騙局,醫生角度點都要你一世食藥架啦,咁真係叫好番咩

有冇見開社工? 試下叫社工安排有同類病況既會員一齊出黎做朋友互相支持好似仲好? 一個人太惡頂

我覺得連登依個post都有依個效果

唉但真係食到人走樣

的確係有 但係虛擬朋友既野只係頂得一時唔頂得耐

我黎緊都去社工搞既小組學人際溝通
點解你地會搬出黎一個人住? d租好金下

家人問題呀

香港真係令人好絕望,公屋根本正常有返工已經唔會申請到,即係連排隊機會都無!所謂幾十萬人輪候緊,其實一定過百萬人係有需求,只係入息政策已經幫政府篩走唔少人,間接將香港人住屋問題轉介比私營機構

買私樓你更加唔好提,貴到離哂譜,公屋都可以炒到5百萬...所以得番租私樓依個方法,但因為跟樓價走,所以連租金都貴到唔合理

住劏房好辛苦架,更加會影響自己情緒,係會令人睇加睇唔到前路

所以政府推算香港有7份1人口有精神病真係唔出奇

唉但真係食到人走樣

大家唔見面都有好處,就係放心暢所欲言
巴打去完話比我知咩感覺丫

唉但真係食到人走樣

大家唔見面都有好處,就係放心暢所欲言
巴打去完話比我知咩感覺丫

好 訓先 有緣見到傾~

家人問題呀

香港真係令人好絕望,公屋根本正常有返工已經唔會申請到,即係連排隊機會都無!所謂幾十萬人輪候緊,其實一定過百萬人係有需求,只係入息政策已經幫政府篩走唔少人,間接將香港人住屋問題轉介比私營機構

買私樓你更加唔好提,貴到離哂譜,公屋都可以炒到5百萬...所以得番租私樓依個方法,但因為跟樓價走,所以連租金都貴到唔合理

住劏房好辛苦架,更加會影響自己情緒,係會令人睇加睇唔到前路

所以政府推算香港有7份1人口有精神病真係唔出奇

好彩我係屋企有間房 屈住係間房上網上成日唔出黎

有錢交租我真係拎黎投下資好過, 另公屋果到真係要搵另一半一齊申請公屋
做靚女真係好 唔開心都會有人陪有人安慰
我就只係得自己一個
我就只係得自己一個

做咩事?
我就只係得自己一個

做咩事?

呢度冇得睇樣
我新入嚟望到你
朋友送嘅一本哲學書, 講哲學家alfred adler人生觀, 解釋人點解唔開心同開心, 睇咗1/3, 暫時覺得可以推薦俾大家, 至少我睇緊同睇完嘅時候個人係覺得冇咁負面

本書其實收咗好耐, 因為最近唔開心所以覺得係時候攞出嚟睇, 睇書都要睇機緣

朋友送嘅一本哲學書, 講哲學家alfred adler人生觀, 解釋人點解唔開心同開心, 睇咗1/3, 暫時覺得可以推薦俾大家, 至少我睇緊同睇完嘅時候個人係覺得冇咁負面

本書其實收咗好耐, 因為最近唔開心所以覺得係時候攞出嚟睇, 睇書都要睇機緣

ps呢本書成本都係用一個自卑嘅年輕人同一個哲學家以辯論/對話嘅形式表達, 唔係平鋪直敘, 所以睇落都唔會覺得悶, 不過要時間消化
新人留名 依家每日都訓得好差 五六點就醒
一起身就好辛苦係咁亂諗野
以為係因為學業壓力大 完左final exam會好啲 點知都仲係咁
個人好down做咩都冇動力
以為係因為學業壓力大 完左final exam會好啲 點知都仲係咁

我最近都係咁, 每晚都醒一次

想轉工但冇動力搵, 鐘意打波但都冇動力出去

依家仲有種冇地方容得下我既感覺
係屋企又亂諗 又唔鍾意岀街見到咁多人

依家仲有種冇地方容得下我既感覺
係屋企又亂諗 又唔鍾意岀街見到咁多人

我喺美國熟朋友比較少, 已經少出街, 多數喺屋企hea, 最近仲買咗部唱機, 成日暱埋聽歌, 更加唔駛出街, 真係除咗返工, 有concert或者有fd約先出街

今朝俾家姐的咗去做義工派食物俾窮人, 算係出去呼吸下新鮮空氣同對下人
我喺美國熟朋友比較少, 已經少出街, 多數喺屋企hea, 最近仲買咗部唱機, 成日暱埋聽歌, 更加唔駛出街, 真係除咗返工, 有concert或者有fd約先出街

今朝俾家姐的咗去做義工派食物俾窮人, 算係出去呼吸下新鮮空氣同對下人

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞