召集所有精神病情緒病患者(3)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
LM

望下可唔可以幫到大家
愈來愈多人加入lm.

香港真係好大壓力, 喺連登search 情緒病都大把舊post
有啲巴絲對真人果時語言能力大減,要諗好耐先講得出一句咁,平時對屋企人又唔覺,會唔會因為個病搞到腦萎縮
有啲巴絲對真人果時語言能力大減,要諗好耐先講得出一句咁,平時對屋企人又唔覺,會唔會因為個病搞到腦萎縮

我掉返轉, 喺屋企先會慢兩秒, 喺朋友入面同返工都轉得快

我掉返轉, 喺屋企先會慢兩秒, 喺朋友入面同返工都轉得快

我分唔清係自己唔想講定真係緊張load唔到
因為呢個post而註冊
連續半年每個月都間唔中崩潰一次
準備去搵醫生睇但唔知私家定政府好,但私家好貴

學生定返緊工?

日頭返工夜晚返學
但只係做左野1年左右
生活上各方面都有壓力,搞到成日崩潰係咁喊
已經辛苦到唔知點做好

停學?

唔想停學
係有projects個啲個人先係咁
同朋友傾訴又傾過,佢地都係建議我睇下醫生
九年前開始有輕度抑鬱
九年黎有見過好多唔同社工
開頭一兩年真係好難捱, 但見過好多唔同社工之後
開始接受自己呢一面, 用多左時間去了解自己既諗法
包括自殺念頭
依家個情況穩定左好多
雖然隔一段時間都會有自殺既念頭
慶幸都說服到自己繼續生存落去

各位巴絲打,
有咩一齊講下傾下啦

點解轉唔同嘅社工嘅?

一黎環境改變啦
同埋有啲社工真係唔岩傾
有啲好似朋友一樣,
但有啲真係成日公式化既對答
因為呢個post而註冊
連續半年每個月都間唔中崩潰一次
準備去搵醫生睇但唔知私家定政府好,但私家好貴

學生定返緊工?

日頭返工夜晚返學
但只係做左野1年左右
生活上各方面都有壓力,搞到成日崩潰係咁喊
已經辛苦到唔知點做好

停學?

唔想停學
係有projects個啲個人先係咁
同朋友傾訴又傾過,佢地都係建議我睇下醫生

有咩壓力?食藥好似無咩用架,食左個人唔想郁,成日攤喺度
九年前開始有輕度抑鬱
九年黎有見過好多唔同社工
開頭一兩年真係好難捱, 但見過好多唔同社工之後
開始接受自己呢一面, 用多左時間去了解自己既諗法
包括自殺念頭
依家個情況穩定左好多
雖然隔一段時間都會有自殺既念頭
慶幸都說服到自己繼續生存落去

各位巴絲打,
有咩一齊講下傾下啦

點解轉唔同嘅社工嘅?

一黎環境改變啦
同埋有啲社工真係唔岩傾
有啲好似朋友一樣,
但有啲真係成日公式化既對答

社工好辣殺

一部份真係幫唔落...
但都遇過一兩個係好有心去幫人
同埋都好講經驗,
有啲真係識幫你緩和負面情緒同了解自己
有自殺傾向既中度抑鬱
食緊escitalopram 10mg
食藥三隻藥
副作用嚴重過本身個病

停藥?
食藥三隻藥
副作用嚴重過本身個病

冇解藥?
食藥三隻藥
副作用嚴重過本身個病

停藥?

我焦慮
本身seroxat + xanax(間中食)
之後xanax 食多左變左日日食
醫生就開隻lyrica 俾我甩左個xanax

甩左benzo
食藥三隻藥
副作用嚴重過本身個病

停藥?

我焦慮

巴打個焦慮有乜症狀
感覺身邊既人係唔想自己有事先留低 但咁樣既想法令我越黎越灰 越黎越唔識相信人
食藥三隻藥
副作用嚴重過本身個病

停藥?

我焦慮

巴打個焦慮有乜症狀

Mustc 姐姐都有
我本身驚恐,而家應該係廣泛焦慮

我覺得我係焦慮
未敢去睇醫生所以未sure
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞