電木結他樂理你問我走數放棄人生(54)

1001 回覆
10 Like 20 Dislike
thx ching
新手想學玩結他,鍾意魚絲結他音色多過鋼線結他,呢排去通利搵結他好多都冇貨,c70得支display仲要殘殘地,想問下各位仲有邊支適合初哥入門學結他
如果以學英文嚟比喻:樂理就等於文法Grammar ; play by ear 即係oral/listening.

如果你生於講英文嘅國家,日日 oral/listening,自然會識用英文同人溝通,根本唔駛同人講你用咗咩grammar,咁係可以完全唔需要學文法架。正如你由細到大都要彈歌/唱歌/jam歌,自然會出識點做,樂理已經入咗血。

但如果活在講中文地方,要學英文,學文法就係一個方法令你容易啲入手 - 咩係過去式加ed,咩時候用on/in/at,點樣問候人等。你可以話好難唔學,叻叻就自己去外國流浪浸英文,唔得就求其講feel,up嚟up 去都係嗰兩句英文,但就唔好話文法無用幫唔到你。正如樂理難和悶係一件事,自己唔去學就唔好問點解自己彈嚟彈去都唔知自己彈緊咩。
HI, 我已復活, 希望大家接受全新既我, 100%正能量者, 每星期出片同直播, 唔係講笑, 走數切丁炒公仔麵派街坊聽者有份
g持
setup冇停過教學都續步開始返
幾時出片
Ig / fb / wtsapp dm 我
剪左80% vlog, 應該過幾日出
想問下木結他想學fingerstyle既話入門除咗天空之城仲有咩歌啱學
有冇推薦
我鐘意ash
電結他超新手 點樣mute線
啱啱買咗支結他諗住自己換線 ,點知扭爆咗條線,想問吓邊度有得買線兼幫手換埋?通利嗰啲會唔會幫?同埋多數要加幾錢
想問下有冇人聽過Bacchus結他,有嘅話可唔可以講下啲series有咩分別
Google 下都懶
搵咗好多啦 想問吓有冇人試過姐Ching
7線好似響D好, 條Low線唔出隻聲好難就
願榮光
https://youtu.be/UtsUV7Eaipc
哇好想嘔呀見到以前既自己
我地有!!!! 如果係女客人換完線仲可以同我結埋婚,一齊組織幸福家庭!!!!!!!!!!!!!
我覺得唔錯, 又唔算貴, 似玩硬淨野路線
弘力有得試
我見有日仔同賓仔野玩,你有冇試過下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞