電木結他樂理你問我走數放棄人生(54)

1001 回覆
10 Like 20 Dislike
Squier + Yamaha are pretty good combo
A wavy line in front of a chord means to play the notes one after another beginning at the bottom. A rolled chord is a type of broken chord. It's a chord whose notes are played quickly in order, as opposed to simultaneously; to give a chord a harp-like effect. Use first and third fingers on all the broken thirds in the right hand and fourth, third, second and first fingers on F sharp, G, G sharp and A in the left hand.
我喺上個post都問過類似嘅嘢
喺30-31頁嗰到

我嘅理解係
一般作歌or即興嗰時
只要旋律嘅重要音係盡量跟返個chord嘅組成音就OK
重要音唧係一句句子嘅頭尾音or時值最長or出現次數最多嘅音
所以你C key 彈緊G chord嗰時
你可以用曬C D E F G A B 成個C key嘅音嚟做旋律
然後用返G B D做重要音

但係只係盡量跟返
好似上個post巴打嘅解答
例如C key 彈緊G chord
但係我用咗F嚟做重要音
咁個chord就會視為G7

其實一個chord嘅旋律要點配其實好彈性
甚至會用key以外嘅音嚟做旋律
如果你唔停一路彈既話係冇乜所謂嫁,彈返成個scale 出黎都得,好唔好聽一回事

如果你停低一個長音就停返係個chord 個組成音 食返佢個chord tone 就聽落會好聽 例如彈到C chord 停返落C 音就會聽落好聽

但都有d 例子係唔洗停返落個chord 有既音都會好聽,例如個F chord 個組成音係F A C, 但你停係個E 音到聽落都冇問題又好聽嫁,因為E 音係F chord 既major 7, 咁樣夾埋一齊就變左F A C E 4個音,就係Fmaj7 chord, 所以聽落都得
所以G chord 唔一定淨係停係G B D 音,仲有好多其他例子

唔知你明唔明
明啊 巴打好清晰, 唔該晒!!!

想問多句點解d人成日用major pentatonic scale, instead of major scale去彈major key既歌
上網睇話因為pentatonic 少2粒音(4 7), 所以聽落冇咁易同你玩緊既chord出錯,點解4 7音係聽落係比較dissonant既
4同3 7同1個音太似 會撞
明白 thx
彈C G Am F之類嘅diatonic chord無所謂,pent. 或major scale 都唔會撞。但去到一啲例如轉mode嘅chord, 如C7,D7, Gm之類,用4 7音就好可能會撞。而pent.6粒音在major scale每個mode都存在,所以可以通行無阻。
樂理真係博大精深 thx!!!!
純粹好奇想問占咪巴以前有冇long term夾過band
見你多數自己撚結他 唔鍾意夾band?
試完最後都係鍾意ssh
有冇body比較長啲嘅KV guitar 推薦
PRS SE 想換pick up 有冇巴打有好推介另外想問吓pick up有cover同冇cover嘅分別
有無人知 full solid既koa木結他最少budget要預幾多
in ear 細節清晰啲
mon嘅音質會因為環境有影響
mon 音場 定位會自然舒服啲
最緊要用mon會無敢聽覺疲勞
所以平時用mon多
執歌用番in ear
用途唔同 缺一不可
因為我早排愛上左single coil
後面隻h其實都唔想想keep sss, 只係尾s實在太難用
拿呢個無針對任何人任何情況...只係小弟自己小小愚見

呢類問題其實有少少畫地自限既意境, 多數只會流於背左一堆理論仍然彈極都彈唔到自己唸既野。

情況其實同渣住本食譜研究(其實只係估) 點樣點樣好唔好食, 但本野既角色最終都係Reference。

樂理都係一個reference , 當規則咁跟住玩有d本末倒置。

認得個聲你會好自然知道點彈會fit, leading voice 點落, land又land o係邊等等, 好似你記熟唔同調味料咩味你最終可以控制味道一樣

而Pentatonic係一個"精煉"左既scale, 佢不含任何半度架構, 所以你可當佢係個"冇咁易撞"既scale, 裡面關b9 interval事, 有興趣先再睇, 我認為呢個程度唔洗加埋呢樣住

回到你問既情況, c的確同左b音撞, 但你實戰左未呢? 係咪渣住緊本食薄鳩估呢? 因為只要你一試, 你就會發現根本未考慮呢粒C係Passing? 會land好耐? 係leading voice? o係目標結構裡面感覺重唔重要? 拍子夠groovy去還原呢粒錯音嗎?
呢D全部都係因為紙上談兵而忽略卻決定你問題答案既野黎, 所以呢....我既愚見係有基本概念後多試多撞會係最有用既方法, 繁雜難明既樂理唔係咩唯一出路, 無需痛苦糾纏。

而G o係C major harmony裡面角色係Dominant, 佢接受性係非常大
落粒b9撞撞佢其實唔係真係咁難還原

好耐未試過打咁多字...加油
在家千日好
Asatobucker 等緊金色
in ear好攰
呢排轉晒online lesson帶headphone都好攰
整返個cm in ear就唔攰
未試過靚cm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞