電木結他樂理你問我走數放棄人生(54)

1001 回覆
10 Like 20 Dislike
我見通利有啲一set咁買嘅
$2000-3000
有fender ibanez yamaha
咁樣入手會唔會比較好
Yamaha 兩千蚊啲amp都唔錯
用咗幾耐
呢樣野唔同喎,你呢一刻可以拎兩者嚟比較

但係樂理盲做唔到既野比文盲多好多

同埋樂盲唔識就係唔識
如果樂理唔識,佢連scale點解要咁串住
perfect fifth perfect third triad呢啲全部都答你唔到
音樂呢種語言係有門檻

文盲至少重識串字就生存到
點解樂理盲就要連簡單scale 都唔識,而文盲就可以識串字?

音樂上scale就係門檻,語文上識串字又係門檻嗎?

識得scale/interval都只是樂理起步,其實同識英文26個英文字母都無咩分別。

其實你想駁咩呢?純粹想差能我比喻唔完美?定係想話根本學樂理唔重要?
想問有冇ching用過nux mg300?依家用緊boss gt 1但覺得唔係幾好用,啲聲麻麻(特別係overdrive),所以想轉下。
我只係回應返樂理幾重要呢樣野

只係我講咁大串野你點理解先可以理解成我反駁緊「學樂理唔緊要?」

唔理咩人學樂器,音樂範疇既野,樂理呢樣野喺音樂呢一個領域公認係同技巧一樣咁重要。好似Adam Neely, 勁到癲既有Steve Vai, Joe P. Paul Gilbert, Yngwie Malsteen contemporary + classical 既有 James Galway blah blah blah

類比做得唔足我認,呢點唔好意思
好似Jimi Hendrix 咪係
結他界有人話Jimi仔唔太識樂理

但係「識樂理」到底實際識幾多樂理,呢樣嘢好主觀

即係好似識Key, Chord, Scale 可能已經係寫首歌既最低門檻嚟

但Jimi Hendrix 唔太識樂理又係一個unprovable 既rumour
fret執盡? 未到最後一步我都唔會唸refret...
suhr 唔係不銹鋼Fret? 咁易蝕嫁咩?
聽落似可以考慮Leveling先
講得好啱。更有效嘅方法係兩樣都學。用樂理去理解音樂,也用耳仔去感受音樂。兩者其實沒有矛盾,也會互補。
不過好多音樂老師都唔會講太多樂理。撇除佢本身識唔識教,樂理講嘅係一啲基本原則,識講其實好簡單,加幾個例子你應該識自己去理解,太快會無咗個學生吧,可能因為學生已經明晒,又可能唔識教悶走咗個學生講feel好啲,可以慢慢玩。
我覺得初學,一啲技術上嘅根底係先要搞掂,講樂理先有意思。一開始講樂理一定一頭霧水⋯⋯
請問老師點分好唔好?
睇明唔明佢講咩? 上堂係咪開心?
唔好諗佢好唔好,盞傷自己腦筋。諗夾唔夾緊要啲。

因為學生都有好多種:求理論嘅有,求技巧嘅有,好勤力嘅有,話頭醒尾嘅有,伸手牌有,不自量力嘅有,懶嘅有,你講東佢當你閪嘅有,錢多嘅有,俾小小錢也文也武要一步登天又有.....

只能夠講搵到夾自己嘅老師要珍惜,唔夾就唔好勉強盡快好來好去算。
https://youtu.be/VEJdgUKWXn8
hi all!! 我o係果籽個訪問出左街鳥
上果籽腸個like得麻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞