電木結他樂理你問我走數放棄人生(54)

1001 回覆
10 Like 20 Dislike
彈Power chord個陣啲聲好乾,扁
部amp要點set先出到啲聲肥啲?
講漏咗係Palm mute個陣彈
I highly recommend reading "Guitar" at leisure. It's an excellant book written by Dua da Vinci, Margaret Lipa, Susanna Dion and Celine Ferguson.
點睇Gibson Voodoo
mute後D同淺D
真係唔識欣賞
收到
點樣每日練習先可以有效率啲?
我而家每日練習係爬格仔、練scale 、再同啲youtube track一齊jam
之後唔知做咩好,想練多啲速彈,係咪聽住執歌最好
點睇bc rich mockingbird,手感如何
有冇人試左sire h7?
新手啱啱買咗支結他番黎一個禮拜到 轉同㩒chord啲手指好似痙攣咁 有冇啲咩秘訣
繼續練翻一排先啦
一開頭大家都係咁
有冇人買左果隻Spark 40?
好用
香港邊到有得買??
上網訂
電結他嚟講fret buzz係咪入amp無Noise就可以接受
其實睇你想要幾多fret聲
新手想問下電結他

最近學緊彈beyond啲solo位 發現有好多都係用電結他彈
用木結他彈就冇咗電結他嗰種味道

所以想買返把電結他粗彈下 唔會玩到好深入

有咩牌子可以推薦 入門玩下咁
定係買二手好
budget?
通常入門係幾多錢?
唔想擺咁多錢落去
因為我都係為咗彈beyond啲solo
極限平玩 二手squier bullet+雞amp 1500-2000
Fender tele 囉
比起Strat
tele既聲好多歌都fit
不過講真pedal 都好緊要

電結唔係PRS / Tom Anderson / Suhr / Fender 之類既high end用既PICKUP好難用原聲會好聽
初學既都要學吓humbucker同single coil 既分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞