電木結他樂理你問我走數放棄人生(54)

1001 回覆
10 Like 20 Dislike
VIDEO 可以選擇轉唔轉,唔轉就要等佢講幾時有得考返
我純粹覺得5級係好多新手起步位,所以基本上要求都係跟到譜,跟到節奏,SOLO平平穩穩就問題不大。
但8級相對上考生的程度較高,ROCKSCHOOL對考生的要求可能會比較嚴格。
我考5級時,我呀SIR叫我100%跟譜去練野就可以,彈到7-8成基本上冇咩問題,連solo用死pentatonic scale都已經可以,但到我準備8級時,要求唔同左,好多細節例如accent位,picking等等,佢都會想我有自己的諗法,想我有自己的風格去彈。
當然我未知啱唔啱,我本身5月考都因為武肺攪到而家等通知
衰過空晒唔彈 d鬼佬好憎人玩音樂冇創意 不如唔好彈
ok thx ching
唔該巴打
咁我都係遲啲再報
Lm
想問一個問題
譬如我彈緊一首歌係A key
點解有時會出現B, C#呢d chord??
唔太明
A major入面有B minor C# minor
D major etc.
你應該知triad?
前Kiesel user支持kiesel
Strandberg?
響X力試過Goliath,覺得QC麻麻地,pickup聲又一舊舊。個jet位又kick
我個枝係aries, 似枝舒服嘅strat,
條頸似... reverend.
用左啲樂理去借chord
叫modal interchange
見大家成日講邊支邊支結他好彈好聲
但係好似冇見過大家講pick
不如大家分享下鐘意用邊款pick
jazz iii
唔介意貴少少嘅話奧昇弦釘係真係幾好
我轉咗之後覺得個聲係真係大分別嘅
但係個價以弦釘嚟講真係好貴
想試象牙弦釘 唔知邊到有得賣呢
hi占米,我想問下你屋企點setup
我e家屋企用緊boss gt100 隊落隻超cheap嘅practice amp 到,隻聲唔掂,想upgrad下
但係又無位擺大amp
所以想試下買對studio monitor, 將gt100隊落audio interface 再入mon
咁嘅setup掂唔掂ga
Ibanez PG,btw好容易摩蝕
彈lead jazz iii
彈rhythm fender medium 不過好易花/崩
睇住粒pick由尖頂磨到變圓頂
跌到成個pickguard都係粉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞