電木結他樂理你問我走數放棄人生(54)

1001 回覆
10 Like 20 Dislike
用途其實有小小唔同
如果你又pedal, 可以同要大聲 再record, 一定katana 2
你相反要方便amp仔 其實yamaha / katana air應該仲好
我都係hs5
但如果我真係買部line 6 pod go, 係咪買對Monitor真係仲好
啱啱訂咗pod go, 6月中有得玩
之前 steve vai 有條片講play by ear , 先講理唔重要
做到play by ear 姐係心到手到 ,樂理只係解釋返
講得呢句都係music theory foundation 好concrete, solid
佢話唔重要係因為有部分係可以靠係咁彈嚟build up
但係樂理對你嘅知識鞏固幾緊要

重唔重要都好
music theory無得避
樂理係學音樂層面重要 但係同play by ear 冇關
play by ear 係對fingerboard既熟悉度
?
想問下Mode同scale嘅分別係咩
我覺得MUSIC THEORY係俾人知道返現有的音樂發展到咩情況,學識唔同的THEORY可以令你耳界同眼界開闊。

而PLAY BY EAR係一種技巧/技術,將你聽到的,諗到的,可以用手上的樂器彈返出黎。
SCALE 其實係代表一堆特定的音,當中包括主音同圍繞主音的音。
而MODE就係音程。
1. 主音我設定係C
2. 選擇MODE: Ionian,音程係W–W–H–W–W–W–H
3.所以根據我需要的主音同MODE,
得出黎的SCALE 就係 C–D–E–F–G–A–B–C

有錯請指正
有冇巴打用過JBL 305p
如果都係multi effect 插monitor 用係咪都係用返hs5好啲

我都係新接觸monitor
係咪真係好過用practice amp好多? 準備買對hs5 for pod go, 放返隻amp仔出去 唔想到時先後悔

同埋師兄你有冇好講究話對monitor要點擺 同個牆要預留幾多距離嗰啲 因為其實我書枱位置唔係好大 度過啱啱好放得落兩隻hs5
1) 我覺得係 細volume都有屌tone 同record到屌tone
2) 放又得 spare又得
3) monitor自己會有guide 但都要就返你房setting 我都係格硬擺
最近見好多hx stomp + strymon iridium setup, 學緊
第三點唔係好明 點樣monitor有自己guide

Sorry 真係monitor新手
說明書有setup guide

啱啱睇咗說明書 我書枱係左右兩邊做唔到1.5米距離 前後就得 會唔會好大影響
https://youtu.be/iwD-jxZ3v64
想問入面嗰幾個咩chord嚟
我會話 你一係兩個向前
一係兩個speaker相交嘅位咁上下
F - C - Dm - Am
Bb - F - Gm7 - C 呢段两次
F - C - Dm - Am
D minor - Bb - G m7 - C
canon progression嚟
thxxx
對音樂0了解 想學下結他 彈幾啲流行歌 可以點入手去學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞