電木結他樂理你問我走數放棄人生(54)

1001 回覆
10 Like 20 Dislike
幾好 新手夠用啦,如果要出show 就ge250會好小小
再係youtube聽多啲demo諗諗先
唔該晒
買amp 好定multi effect定直接電腦bias fx好

利申新手
耳筒問題,決定左買boss katana mini,

迷你結他嚟喎師傅
原來仲有分,我睇youtube介紹都係成年男人試玩,
咁我再研究下
屋企有位嘅 可以買隻平amp (eg Yamaha THR, Boss Katana)玩下 感受下正統電結他嘅feel先

如果玩耐左 想要多啲effect聲 或者想錄音 可以買平multi (Boss GT-1, Mooer GE200) 插interface入電腦出聲
Katana mini是咪只可以入電芯?
佢講明可以用一隻roland嘅9v火牛
唔知其他火牛得唔得
學左一年半結他準備黎緊考5級
叫做比個目標自己唔好放棄
練緊5級其中首tiberius 要由清聲轉拆聲
係咪要買d multi/pedal入去考試?
新手平平地有冇咩推介
同埋sound interface推唔推介我哩d 程度既人用

利申:雖然結他已經換左 但仲用緊squier starter pack個amp
另外有冇巴打放二手yamaha thr?同埋新手用既multi
師兄好勁
一年半考5級係咪算快?
練緊咋 最快都要下年先考得啦而家咁樣
玩左一兩年結他
full major bar chord我係㩒到嘅
但係一到minor bar bar chord 或者有 7th 嘅bar chord 就硬係有條線出唔到聲
通常都係2或者3線 可以點搞
多數食指冇bar實
試下用食指側面bar/靠近條fret/手指公夾實條neck/右手夾實把結他
鍾意335但冇budget 得5000蚊到
揀gretsch或者ibanez as93個啲會唔會好不智
等sire 出 H7
巴絲們點睇二手結他,究竟係咪真係有咁多人因為「少用」先放?
如果over少少budget
點睇prs se hollowbody ii
有冇巴打用緊XTone Pro?覺得點
樂器既野買買賣賣好平常,我都賣唔少,其實冇問題
樂器個2手市場多數因為少用同想換野而流通,買左新野你都會係玩新野放低舊個支,所以我覺得正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞