電木結他樂理你問我走數放棄人生(54)

1001 回覆
10 Like 20 Dislike
Helix HX
LINE6 POD GO
HoTone Ampero
好聲,我仲用緊
Why?
why?
其實呢幾枝都靚野
但我咁大個仔彈過最好彈就係枝modern eagle
電子野追新款買
曾褔結業
睇佢個網d喇叭仲係咁撚貴 想平平地入對iloud當電腦喇叭用
有無人知佢實體店有無減
Ibanez 新azs好撚吸引
睇中支martin d18 唔知揀唔揀d18e好
呢個價位嘅結他多個setup 吉個窿音色應該影響不大?
利申會拎出去玩
我其實想要枝az 配azn顔色同 pickup
究竟點樣可以r到John scoflied 同josh smith 加入

好奇妙,az真係好香
屌自膠 以為佢地係出az
想問下而家係咪停咗收人?之前問過,但冇回覆
近排覺得個弦距有啲高
所以買咗包新弦 上網睇教學降弦距
跟住個教學將個Neck同第6條弦調到得返大約一張a4厚度左右
之後就較下弦枕 每條弦都係較到1.8mm左右
較好之後按弦會有嗞嗞聲 空弦就冇事
有冇師兄知發生咩事
係支結本身滋滋聲定係入完amp出嚟滋滋聲?
想買枝新嘅結他 大約預budget 4000樓下
本身用緊枝~1500嘅epiphone dr100 合板
加加埋埋大概玩咗2-3年
叫做識聽完首歌簡單咁自彈自唱 同練過幾首fingerstyle
之後應該都想多啲練fingerstyle 同bar chord加colouring
如果只aim面單呢個價位會唔會兩頭唔到岸?
其實去試過sole 31X都唔差 但又心郁郁想要啲大少少嘅牌子
見到有啲二手嘅3000有martin dx1ae yamaha fg830 呢啲level 再唔係takamine 一手都大把選擇
有冇巴打可以指點吓應該點簡?
未入amp 就咁淨彈

係咪個弦距太低
咁應該係弦距太低,癡fret喇
不過電結有少少癡fret係可以接受,最緊要amp出嚟嘅聲冇太明顯癡fret聲,同埋延音冇變得太短
有冇啲一千鬆啲既multi推介
通利見到有隻Zoom既牌子幾抵 但無試到
想買黎考級用 有冇ching有用過

同埋有冇啲細amp仔推薦 擺房
通利見到black star有隻細細個有埋delay revert
又有master volumn同埋gain volumn set
同埋boss果隻刀 細細隻都幾齊料
定其實求其買就得
擺檯面,書房amp嚟講 katana mini都算唔錯
有齊3個channel, master ,gain ,3band eq 同一個delay,仲有 3.5 in同out , mini amp呢個range算屌得過,想靜靜地唔開行都好用
但係唔好lum住佢會好聲得過D 20-100watt, 12吋喇叭嘅amp,畢竟circuit設計得再好,個喇叭size決定左好聲極有限
我係通利都有諗過佢 又細隻啲聲又算係咁又唔貴
不過保守起見試黎問下各位ching有冇其他推介
Yamaha thr
positive grid spark
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞