電木結他樂理你問我走數放棄人生(54)

1001 回覆
10 Like 20 Dislike
沖緊涼個腦諗到好多作phrase嘅靈感
出到嚟吹完個頭,揸住支結又唔記得曬
係咪應該拎埋支結入去沖涼
本身學緊木結他,請問如果新手想玩電結他
budget 6000樓下,要買曬結他同amp
請問有咩推薦?
唔會啦...AZ咁好賣一定會獨享某d 野
彈弓有無邊款推
我成日都滴晒水咁衝入房
睇錯野自膠
2手pre se/ az premimum
amp仔睇下yamaha 定katana
想試callaham, 因為我準備改改支betsy
send左spec比廠準備砌第二支lsl鳥
請問全新pre se係通利幾錢?
想學結他但係咪一定要一個月上四堂 可唔可以兩個月上四堂咁
如果想買家用靚仔嘅膽amp
唔同budget有啲咩推介?
其實木結係咪多數都係Martin/taylor揀?
分別真係低頻揀M/高頻揀T?

有冇其他牌子都正?
木結主用嚟自彈自唱

想問埋2402用咗power tap其實扮唔扮到single coil聲
如果想玩funk ,lofi個類嘢係咪都係入2204好啲
Larrivee好似ok?利申 新手
Ssh定hsh?
Ssh
想問下大家,本身我有支fender american pro sss strat。但係琴日走轉tomlee試左枝ibanez az hss,後面隻humbucker彈啲solo嘢真係爽好多。加上本身strat bridge pickup嘅聲我都唔係太中意。
如果想改做hss嘅話:
1. bridge humbucker有咩好推介?(見人地多數用paf,pearly gate嗰啲)
2.250k pot定500k pot??
3.如果裝埋coil split,spilt左之後隻bridge humbucker係咪聽落都會好似single coil bridge咁?(有時想用嚟做SRV嗰隻聲)
新手好多野問 打擾曬大家
想知點解?想砌支結他諗緊ssh定hsh
如果有coil split hsh同ssh又好似無乜分別,必要時多隻hum添
玩jazz鍾意用hum玩,funky兩樣都得但single coil會突出dd,所以都頭痕緊
Split coil 唔會似, single coil冇得取代
呢個要再試試先,睇中d日本手工造既結他
睇落同試都唔差,不過差唔多錢個個都買哂美牌
反而想試下日本野,不過想換野賣出去應該會難
考8級就會知自己有冇talent學音樂

考到8級就知音樂世界大到仆街
以前考完8級先知到8級幾不值一提
想問一個樂理問題
點解major key既backing track可以用Major scale/major pentatonic scale 落去彈solo? 當中既原理係咩
萬一到一個chord,我彈中唔係果個chord組成音既音都得咩?
Eg. C key backing track(C G Am F), 用C Major pentatonic(C D E G A)去彈solo, 到G chord(GBD) 既位,我彈中C E A音唔係錯咩
結他新手陷入迷思 求解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞