電木結他樂理你問我走數放棄人生(54)

1001 回覆
10 Like 20 Dislike
係唔係chord progression 一超出左diatonic 就要轉scale?
可以咁講
但如果岩岩學jam 既話,用pentatonic 都ok 嫁啦,唔洗諗太多。練熟左先,其他野再慢慢學慢慢加上去
我想進一步練即興 係唔係應該練左arpeggio 跟到chord change先?
買特別版個2隻色se囉 都係prs同埋ebony fingerboard
之後先再自己買alpha/omega
想問$20000budget買邊隻電結他同amp好?

新手入門
平az 拮interface 入電腦玩
淨低上堂
Lsl已訂
有冇話邊隻型號好啲?
Interface買呢隻axe io, 通利都係做2800
包埋AmpliTube

你練嗰陣怕唔怕嘈?
有幾多位放嘢?

結他想玩single coil定humbucker?
唔會怕嘈
最多放支結他同interface
single coil同humbucker有咩分別
睇中有隻Focusrite Scarlett 2i2
Axe io 會好啲??
你諗2i2係入門級, axe io 係中階咁囉

尖通都係放係隔離位, 望埋啦
Ibanez az premium 大約八千
清聲多 就224 or 226 或者scott signature
轟轟轟多就242
點講好 如果真入門 我覺得可以試呢枝 已經好好好正

再一加感覺上 香港好唔suit用amp,
買個ax8 or helix or boss 一係直接入interface 黎用仲實際
淨低可以留返上堂or做其他野 or留錢下枝封頂
Singlecoil suit 清聲野-bluesrock
Humbucker suit blues rock - metal/ 轟轟轟野
大約上
咁我會玩Humbucker
多謝爸打我諗會買 Ibanez az 同Axe io
不過你如果有朋友玩開就不如搵佢一齊試

唔心急就聽下隻聲同手感係咪岩你口味
求guitar effector 介紹上網見NUX MG-300評價唔錯,有冇巴打有用過
隻野聽過ok, 一千蚊野有呢個質素都夠用
咁如果想買line 6 boss 個d嘅中價位effector有冇好介紹
Btw thx 巴打
中價可以去新蒲崗弘力試下mooer既ge系列

初中階價錢三千零左右聲都同大牌子有得揮

尤其而家boss同line6拿埋都7千起

Zoom隻g11就可能岩你要求, 五千零但超大部
Line6 pod go好似唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞