電木結他樂理你問我走數放棄人生(54)

1001 回覆
10 Like 20 Dislike
由一段 motivation 作起,你當好似riff 咁
之後慢慢build up,譬如每隔一個loop就加幾個新note落去,整夠三四個variation咁
之後再就chord change嚟彈,揀啲 arpeggio,又或者想要嘅chord tone, target住粒音嚟彈 不過呢啲就要學樂理喇
耐唔耐翻一翻去個motivation度 聽上嚟就似模似樣喇

jam嘢 我睇好多tomo fujita嘅片,佢嘅jam session同教jam歌嘅片真係好堅,仲有教rythm playing , 留白, repetition呢啲 值得一睇
去化工原料行,十幾蚊一大包,藍色用到變到紅色就用隻平底鑊電磁爐炒到佢變返藍色就可以重用。
點樣可以練啲快嘅solo 有冇啲咩小技巧/秘訣
定其實都係慢慢練熟之後tune高tempo

練緊170tempo 16分 彈唔到
唔知係唔係依排啲天氣搞到枝木結條頸彎咗
個弦距比起啱啱setup完個陣又高咗
諗住較下條頸 但係扭少少係已經痴fret
依家都唔知點好
拎去setup
想問下各位, 如果想搵地方Setup 木結他, 邊度最信得過??
教樂器搵唔搵到食,夠唔夠養妻活兒?
你地講完我都有去睇下REVIEW,真係唔錯,又唔太大部
但終於set 死晒啲位係咩意思,主要係 Wah volume amp cab呢4個SET死左位,等實貨試下先再決定
終於明白
想問scarlett 2i2邊度買會最平?
我要3rd gen
跟老師學左半年左右
通常係屋企練左半個鐘後開始好d
但每次上堂得45mins...次次未熱身做唔到老師要求...感覺很挫

請問點樣改善?
1.係屋企熱左身先去上堂
2.平時已經練到好熟,唔洗熱身都已經做到佢要求,熱埋身就不得了
巴打有冇評語
請問轉chord係咪手指郁得越少越好?

例如C Major chord 本身姆指勾住頸頂,轉Dm7 或者細F chord係咪姆指最好都唔好郁,繼續勾係上面?

依d半barred chord對我來說好難唔用姆指頂住頸背....

但郁的幅度太大轉chord又好慢
有冇巴打試過喺thomann度買野?
穩唔穩陣?
係咪唔會用得著個warranty?(要寄返去運費都蝕唔少?)

見thomann幾平評價又好似唔差,諗緊去港行買定thomann算
掃chord有冇師兄可以分享心得?
Ampero one/hotone ampero ?
Hotone
點睇mooer ge 250 同價位有冇其他推薦,用緊boss gt 1
唔太熟Mooer
但之前聽人講ampero 正啲
個人覺得ampero 賣點主要係勁好set同方便
同埋聲呢講唔錯

利申:用家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞