《Zoom lesson》(2)

997 回覆
27 Like 7 Dislike
因為太長 所以唔quote巴打講嘅嘢 直接係度寫
見到你嘅評語其實係好感動 故事因為你自身嘅經歷而變得更加立體同真實
你比我更加識欣賞譚仙怡同主角嘅loveline
我一開頭都只係純粹想寫下初戀嘅感覺
然而大家嘅選擇同投入都令我更有心機同動力去寫
事實上 譚仙怡對主角提出嘅攬攬要求 都係我突然諗到 無諗過對於巴打嚟講 正正就係最觸動你嘅句子
A
「都可以嘅……但你哋個位置係喺邊?我又要幾時嚟?因為我都想花多啲時間陪屋企人。」

「好難得你咁細個就孝順屋企人,放心,我唔話規定你幾時嚟,通常星期六日都係下晝十二點就會有人係度,你十二點打後就可以上嚟,想幾時走都可以,我大概教你一兩個鐘到,你有事就可以走先。

至於地址嗰度,我一陣Whatsapp比你?」

如果只是星期六日的話,我應該可以騰出時間前往當地。

「Ok,不過我今個星期六日想留喺屋企先。」

「無所謂,你幾時上嚟都得,我哋到時見啦。」

未幾,他便把地址傳送給我,雖然距離家的位置有點遙遠,但地點尚算交通方便,所以應該容易前往該地。

不過,我打算下星期才前往,現應好好享受跟母親相處的時光。

接下來的一星期,我間中亦會跟肥同學一同吃午餐,而我大意地將星期六前往温Sir工作室的事情告知他,他得知後則興奮地不斷地追問我。

「你諗住去?好似好正咁喎!我可唔可以一齊?」

我無奈回應:「我唔係去玩㗎,真係打算學好結他,温Sir講得好啱,我唔應該為咗賺錢而玩結他,我應該以自己興趣為主。」

「如果自己嘅興趣可以賺到錢,唔係一種好事咩?」他難得地認真問我。

我亦一本正經地回應:「好事,但如果係本末倒置,即係以錢作為出發點嘅話,好多事都會變質,為做而做。」

「哦……有啲難明。

不過而加你好等錢洗?點解突然想賺錢?係咪想課金打機?我最近都有打機喎!你玩開邊個Game?」

我沒有把事實告知他,只隨意編個理由:「親戚失業,所以想賺啲錢幫佢哋姐。」

他主動提議:「咁你親戚介唔介意做下樓面?唔知點解最近多咗生意,所以打算請人幫下手。」

「應該唔洗啦……」母親本身亦有工作,故此應該無需這份差事。

「咁好啦。」

還好在這之後,肥同學沒有再提及要跟隨我上結他班,否則就麻煩了。

而星期六當天,我與母親吃早午餐過後,我便獨自出發到温Sir的工作室。

轉輾間,我終於來到他的工作室,我戰戰兢兢地按下門鐘,未幾,一個我不認識的男子出現在我面前。

對方頭髮凌亂,下巴留有少許鬍鬚,有點頹廢的感覺,並且腳穿人字拖,令我有點不知所措,相反,他展現微笑且熱烈歡迎我:「你就係阿迪講嗰位細路?入嚟啊,佢未有咁快到,條仆……呃,佢應該仲訓緊教,你隨意坐。」

原來他們稱温Sir為阿迪……

工作室麻雀雖小卻五藏俱全, 吉他、爵士鼓、咪、電腦、甚至連打碟機亦有。

「聽講你幾勁下,不如表演嚟下?」對方對我說。

「吓……?哦。」我緊張地把結他從袋拿出來,對上一次接觸結他,經已為被人拋棄的時候,當時的我更對結他死心,不再願意接觸它。

如今,我終於有勇氣面對一切。

我顫抖地彈奏幾個旋律給他,對方稱讚道:「真係唔錯,而你啲手勢好明顯睇得出係阿迪教,你坐多陣啦,我已經叫咗佢起身,佢應該好快到。」

「嗯……」我尷尬回應。

對方沒有回應,然後轉身拿着筆寫點甚麼,我坐在這裏甚麼都不做似乎有點奇怪,我應該說或是說點甚麼才好?

A、詢問他們夾band的原因
B、詢問温Sir的事跡
C、上前詢問對方做甚麼
D、要求他介紹工作室
E、自己彈結他打發時間
A
b
A
E
C
E
A
B
A
A
A
A
A
a
為了打破沉默,我主動詢問他:「你哋係點解會夾band㗎?本身係同學嚟?」

他放下手上的鉛筆,然後拿張櫈坐在我身旁,興致勃勃地說:「平時我都好少會講,但既然你問到,我就話比你聽啦。

首先你覺得係邊個提出建議?係喎唔記得介紹,我係Anson,負責彈bass,另一位都係彈結他嘅叫Leo,佢份人雖然Cool,但好叻㗎,然後鼓手係Dan,最後就係阿迪,我哋主音同教你嘅人。

咁你覺得係邊個?」

「係你?」我亂猜。

「Bingo!你講得好啱,我哋係喺網上識,當時我中學自己一個玩音樂,覺得好寂寞,所以就網上揾人講下音樂,雖然同咗好多人交流,但最後都係同佢哋三個最夾同埋真係夾份玩音樂。

講嘅夾並唔係性格上,而係音樂方面,因為我哋得閒仲會作下歌咁,我哋嘅諗法可以互補不足,同埋大家有種莫名嘅合拍感,就算唔講都可以知對方諗緊咩,想要邊個拍子節奏。

我嗰時就諗,既然大家都鐘意音樂,不如夾份玩下?

而最重要嘅因素就係阿迪,佢係一個好有音樂才能嘅人,佢把聲好有感染力,唱情歌可以好sweet,慘情歌可以令人唔開心,所以我開始萌生諗法。

雖然有多人會認為普遍啲人只會認得主音,但其實我又真係無咩所謂,我只係想默默搞好自己嘅音樂,想令更多人認識廣東歌。

我之所以鐘意音樂,係因為我好鐘意廣東歌,我好想有更加多人去欣賞,欣賞呢一個屬於我哋香港人唱嘅廣東話歌。

我咁諗……會唔會好傻?」

我笑說:「好傻……但我好認同。」

他玩弄我頭髮:「哈你都幾有趣,仲未問你叫咩名添。」

「我叫陳樹力。」

正好此時,温Sir終於回來,他身後還有兩位我不認識的人,相信他們為Dan及Leo。

「歡迎樹力!要你等唔好意思。喂你兩個快啲介紹下自己。」温Sir命令其餘兩人。

其中一個高高瘦瘦,戴着眼鏡且全身充滿文青氣息的人向我示好:「Hi我係Leo。」他果然很冷酷。

而另一位則有包包臉及頭髮帶點啡的人突然與我拍手:「Yo I am Dan。」

温Sir問我:「要唔要睇下我哋表演?」

我期待道:「好啊!」

他們四人非常有默契及合拍地站在屬於自己的位置,此時Dan問了一句:「係咪嗰首?」,温Sir只點頭回應,然後他們馬上配合節奏地演奏一首歌。

雖然沒有歌詞,然而旋律非常舒服及令人放鬆,使我在這幾分鐘忘卻煩惱,同時我亦驚訝他們的合拍程度,幾乎甚麼都不用說就知道對方想法。

表演過後,温Sir詢問我意見:「覺得點樣?呢首係Anson作曲,暫時未有歌詞。」

「好好聽,Melody 令人好舒服,你哋嘅音樂真係好正。」我讚嘆不已。

「多謝,你係咪趕時間?一係我快啲教你結他先?」

「呃……都可以嘅。」真奇怪,如今我居然想待在這裏,完全沒有離開的想法。

「咁我哋入房啦,佢哋一陣玩音樂會好大聲。」我隨後按照他的指示進到房間,房間設有隔音功能,看來非常專業。

「好,我攞個結他比你先,哦?你已經有個結他啦?邊度買㗎?」他好奇問道。

「以前朋友送,我都唔知佢邊度買。」我老實回答。

「介唔介意比我睇下?」

「可以。」我把結他交給他,然而,當温Sir接過結他時,他整個眼神瞬間變了,突然變得兇神惡殺,他整個人像失控一樣,不斷扯着我衣領大吼:「你到底係邊度攞呢個結他!你無可能會有㗎喎!」

我嚇得語無倫次:「我……係朋友送㗎……我真係咩都唔知。」

他情緒不受控地繼續對我破口大罵:「你講大話!無可能!你係無可能有呢個結他帶!講啊!佢去咗邊度?你一定會知道!」

温Sir繼續說着我聽不懂的說話,而且不斷拉扯着我,令我有點擔心自己的人身安全,我應該怎樣做?

A、嘗試用言語去令他回復理智
B、用力推開他及逃離房間
C、大喊求救
A
A
A
A
A
A
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞