《Zoom lesson》(2)

997 回覆
27 Like 7 Dislike
ade
B
ACE
B
B
ace
Acd
B
終於live
B
a 真係做多咗
B
Ade
ACE
B
A+E
B
B
B
歡迎你
「唔洗啦,我都係想就咁彈結他就算,唔鐘意講太多嘢。」我說。

「咁好啦,我而加有時間,應該今晚可以搞到。」

就這樣,我人生第一條Youtube影片就正式面世。為了吸引更多人注意,肥同學更把我的影片連結放在温Sir等人頻道的留言區,也建議我建立一個社交平台,偶爾分享結他心得,或是一些自己練習的幕後花絮片段。

在這段時間,我感到既緊張又興奮,緊張別人對自己的表現想法,擔心自己的表現不夠完美,又會想像成功的話,自己又會變成怎樣。

不消幾天,人們都開始關注我的影片,訂閱人數過千,而且評論亦較為兩極。

一方面,他們都大讚我歌喉及結他的彈奏技巧不錯,另一方面,也有人繼續批評我的胎記很醜,就算歌聲再好都不能接受。

肥同學輕描淡寫道:「人身攻擊嗰啲就唔洗理,我哋要建設性留言就得,例如係條片收音麻麻嗰啲,咁我哋就要改。」

我禁不住好奇問:「點解你會識咁多?」

「因為我真係想做好耐,所以我有諗過要點做先係最好同埋吸引到人。」

「咁你又唔做?」

「我唔似你嘛,我無樣專長叻,根本就無人想睇我,但而加我可以幫你,咁我就當自己夢想成真㗎啦。」

怪不得他比我更要着緊。

「咁我哋之後要點做?」我問。

「都係自彈自唱嘅片,一開始可以出密啲,耐咗就可以一星期出同有規律啲。」

我按照他的說話做,而就在有人關注我頻道的隔天,班上同學對我的眼光變得不一樣了,他們都主動來對讚嘆我的歌聲,表示自己有訂閱。

而王志聰則再度冷嘲熱諷,但肥同學說過,我無需理會這些言論,所以我都不會太在乎,要是以往的我,大概會認為尷尬吧?

但如今我一點都不在乎,並替自己高興。

「你遲啲變咗紅人嘅話,一定要幫我簽名。」張紫彤對我說。

「而加簽都得。」

而譚仙怡也久違地對我說話:「見到你做自己鐘意嘅嘢就好,加油。」

這番說話由她口中說出來尢其有意義,要不是她的話,我大概不會接觸到結他。

不過更重要的更是温Sir,他給予我很多啟發,對了,他現在怎樣呢?那個訊息他都沒有回應,他到底發生甚麼事?

要不就趁這星期到工作室直接詢問他們?我總感覺Anson等人不願把事情告訴我,但我對温Sir的健康情況有點擔心。

A、到工作室
B、等待他康復
a
原先寫好咗ACE
但後來B成為大贏家
不過為咗唔好浪費我決定放上IG story
有興趣嘅朋友可以去睇睇 IG:practice_writer_
a
a
Followed
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞