《Zoom lesson》(2)

997 回覆
27 Like 7 Dislike
Post 1:
[新手互動故] 《Zoom lesson》
https://lih.kg/1958263

首先無諗過會開到2 好多謝大家嘅支持 希望之後都可以令你哋滿意
鐘意嘅都可以留個正評比我
為咗令正評更加有意義決定每20個正評就加更一篇
唔記得label係互動故添
決定開多個寫翻係互動故
各位可以由呢個沉
唔好意思
唔記得P牌只可以開一個Post
咁唯有照用
樓主
尷尬囉
可以新Po開心過頭
有Follow IG
還是自己一人外出算了,只要不在乎別人的眼光,其實一個人又何須害怕?

因此,我在午餐時間獨自一人離校,打算到茶餐廳進食午餐,原因為價錢較便宜以及份量較多。

而步行到餐廳的途中,我看到所有人都是連群結黨地前往餐廳,而我卻孤零零地一人,我於小學時期不是已經習慣一人獨處的嗎?

為何如今卻會介懷自己沒有朋友,並且害怕獨處呢?不僅如此,我更沒有膽量地抬頭望人,聽見別人的笑聲,就會覺得他正在嘲笑自己沒有朋友,看到他人在小聲討論,就會覺得他正在對自己評頭品足,就像全世界都恥笑自己一樣。

為甚麼會這樣?

看來王志聰他們對我的影響太大,導致我擺脫他們以後,我仍感到渾身無法自在。

「喂!你係咪彈結他好叻嗰個?」戛然,有人把我叫著,他怎會知道我有彈結他?

我轉身一望,發現對方為一個身形肥胖矮小,身穿厚厚校褸的男同學,他的外貌有點熟悉,他是誰呢?

「你係……」我無法吐出他的名字。

「你唔記得我啦?我係同你一齊上結他㗎!」

對了!他就是那個上結他班,一直追問温Sir的肥同學,但他又怎會無故叫住我。

「做咩事?」我冷淡道。

他開朗回應:「無嘢,想確認下係咪你姐,你自己一個?」

當他提及到「自己一個」時,我即時臉色一沉:「嗯,我唔同你講住,我走先。」我隨意說點東西打發他,未等他回應就急步離開。

正當我到達茶餐廳,以為可以鬆一口氣時,我竟再次聽到他的聲音,我轉身一看,發現他正與店員對說話。

「今日好好生意喎。」肥同學對店員說,對方回應:「係啊,真係好難得,你同你朋友應該要搭枱坐,我記得頭先有個細佬自己一個嚟,喺後面坐,你哋可以過去。」

我隨即把頭轉回,他不會是指我吧?唉……我始終還是避不過肥同學。

「咦?真係你!黃俊朗你睇下,呢個就係我講嗰位結他高手!」肥同學滔滔不絕,而他所指的黃俊朗同學,應該是他身旁的瘦削且戴着眼鏡的同學,我尷尬地跟他點頭打招呼。

「點?你哋諗好食咩未?」店員問。

肥同學及黃同學如熟客一樣說:「照舊。」,接著店員的目光投向我,我不知所措地照着說:「呃……我同佢哋一樣。」

「好,三個豆腐火腩飯。」他下單。

甚麼?豆腐火腩?我還未食過,不知味道如何呢。

而等待期間,肥同學纒住我問個不停,煩得我頭都痛了。

「你上次走嗰時,到底温Sir同你講咗啲咩?」

「佢叫我得閒去佢工作室練結他。」我以冷淡的語氣回應。

「咁你有冇去?」他不斷追問。

「無。」

「點解嘅?你明明咁叻!」,「唔想去咪唔去。」。

不知為何,雖然有人願意主動對我說話,但我就猶如對人產生一種抗拒的感覺,不敢讓人接近自己,生怕最後的下場都會被人拋棄討厭。

只要我不再舆人交流,重新習慣自己一人,那我就不會受到傷害,為人際關係而煩惱。

只有自己才不會背叛自己,故此我不會再容易敞開心扉去相信別人同樣真心對待自己。
不過,肥同學是一位不懂得看眼色的人,他還是持續地問我問題:「你住邊㗎?」

「地球。」

「吓?」

「附近。」

他露出羨慕的目光:「咁正!既然你住咁近,咁點解你唔翻屋企食嘅?」

對了,他真是一言驚醒夢中人,怎麼我從前沒有想過?

「萬一漏咗功課,你都可以翻屋企攞……」肥同學逕自說。

這樣的話,我要不要自己學習煮飯呢?那就不用花太多錢去購買午餐及獨自坐在餐廳進食,而母親回來之時,我也可以親手為她烹調一頓菜餚以慶祝歸來。

「真係好羨慕住得近嘅人,又可以訓耐啲,真係好正……」

不過煮飯的話,那我不就要去超市買餸?這好像有點麻煩……

「豆腐火腩飯。」侍應把飯放下,「有飯食!」肥同學急不及待地暴風吸入飯粒。

有這樣好吃嗎?我內心質疑。不過,當我吃過一口
後,雖然不算是頂級美食,但以茶餐廳的質素而言,味道還真不錯。

「係咪好食?我都好鐘意食,所以食到變熟客,黃俊朗都係因為咁先同我嚟食。」真奇怪,為何那位黃俊朗一直沒有作聲?

算了,反正與我無關。

我快速把飯吃完過後,便打算結帳離開。肥同學看見我這舉動,他慌張道:「你咁快走?等埋我哋!黃俊朗食快啲。」

既然我回去亦無事可做,於是決定留下等待,沒想到,這會是我人生的錯誤決定,只因他又開始問我問題。

「你成日同嗰個女仔放學,你鐘意佢?」

「唔係。」

「你邊班㗎?」他難道就不能停止發問嗎?

「1D。」

「我係1B!但點解平時係學校好似無見過你嘅。」

「唔知你。」我快要被他煩死。

「咁我想知……」,「我都係走先。」我忍夠了。

「等等!你聽日仲會唔會出嚟食飯,不如一齊?」他把我叫停。

他太熱情了吧……怎會就這樣直接邀請我,我倆又不認識大家。

我應該答應他嗎?還是從明天起自製午餐?

A、接受
B、拒絕且照樣獨自吃飯
C、自製午餐
D 、繼續間中於小食部購買午餐
A
A
C
A
A
A
A
A
A
負皮王竟然係我個故出現
a
Lm
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞