《Zoom lesson》(2)

997 回覆
27 Like 7 Dislike
A
啲情節有啲尷
A 無謂再留戀
A
雖然話應該重情
但係而家已經嚴重朽壞成傷心回憶
A
A
本身都想搵下錢 賣啦
A
A
C 問佢咩原因
「咁......好啦。」有些事情經歷過則可,無需再執着於過去,我也是時候重新出發。

温Sir高興地說:「咁就好!我呢度有幾款,你睇下想要邊樣?或者直接比錢你都得。」

我比較想要在家練習,所以決定交換,我看到旁邊那個白色的結他,它有種莫名的力量吸引着我。

於是我決定揀選它:「我要白色嗰個。」

温Sir看來不太願意,但還是拱手相讓給我:「我本身最鐘意呢個結他,但既然你想要,咁我就比你啦。」

我難堪道:「好似唔係咁好,一係我揀另一個。」

他制止:「你鐘意就拎啦,係我講話要交換,唔洗理我點諗。」

我無奈之下接受,然後接着問:「點解你情願唔要自己最鐘意嘅結他,都要我呢個嘅?到底有咩特別?」

他慨歎:「因為你嘅結他帶比我太多回憶同意義,所以我好想保存翻,就算人唔係度,至少都會有個結他陪住我。」

「到底成件事係點?」

他玩弄着我的頭髮說:「咁細個就八卦,講比你聽都唔明㗎啦,嗱你攞咗結他先,下星期就再攞你嗰個比我啦。」

我不滿地接過結他:「我中學生嚟㗎啦,一啲都唔細,你講嘅我都會聽得明。」

「好,你最大,一定會聽得明。」他敷衍道。

在這之後,我倆交換了結他,而母親亦終於有一份待遇較好的工作,不過偶爾在餐廳內看到她的話,也要當作陌生人一樣,免得尷尬。

同時,我也在温Sir的私人結他班學有所成,相信假以時日,我便可以大展身手。

這一切的平穩都好像得來不易,我生怕有一天又會再次失去。

不過,既然我們都沒法預測未來,就只好珍惜每分每秒。

這天,我又跟肥同學出外食飯,途中他又再次提起關於上結他班一事:「你成日話上堂,搞到我去學 多啲,同埋睇下工作室係點,你次次都話下次先,咁幾時先係下次!」

的確,當他每次詢問時,我都推搪他為下次,因為我擔心他上到工作室會失禮,他整天問東問西的性格還真有點麻煩,令人感到精神上的疲勞,恐怕會阻礙我認真上課。

但他都一直鍥而不捨地追問我,我應該允許他嗎?

A、同意他前來且徵問温Sir意見
B、推塘為下次
A
A 一齊組隊band
A
同肥仔做吓friend
A
A
A
A
B
A
A
A
B
A
「好啦,我幫你問下佢,唔係我話得就得。」說罷,我向温Sir傳短訊。

「Send咗,不過佢仲未覆。」為免他不斷追問,我特意強調這一點。

「佢一定會比我嚟嘅!」他充滿信心。

我疑惑地問:「點解你好似無時無刻都充滿能量,
永遠都咁開心,一啲都唔攰咁樣?」

事實上,我有點羨慕他那種一帆風順的人生,總不會遇上甚麼困難,好像凡事都順順利利,相比我而言,我的人生可算是高低起伏,而且也頗難過。

而肥同學,輕鬆地給予我一個回應:「我無諗咁多㗎,想笑就笑,想喊就喊,下下諗咁多嘢嘅話,你唔覺得個人好攰咩?」

想笑就笑,
想喊就喊。

真的有如此簡單?

他接著說:「同埋我都唔係成日咁開心㗎,我都會唔開心,但只要食一餐好嘅,或者訓一覺就唔會再諗住。」

「你就好……」我的記憶力太好了,想要忘記但總是無法忘記。

「你有好多煩惱?」他問。

「都唔係嘅,只係放唔低……」我竟然與他訴說心事。

「放唔低啲咩?你隻手乜都無喎。」他天真地問。

……我居然有一瞬間有着與他訴心事的想法。

「無嘢啦。」

正好此時,温Sir回覆我:「可以帶佢嚟參觀,不過想學嘢就要比學費。」

我把此訊息轉告肥同學,他活潑道:「都話咗㗎啦,咁學嘢要比學費都正常,咁我幾時可以上去?今個星期?」

「我問下先……」

「佢即刻覆咗我,佢話幾時都得,咁你今個星期六三點得閒?我通常三點去。」只因準時十二時到達的話,温Sir根本還未起床。

「可以,咁你到時帶我去啦。」

我倆約定後,我便在星期六當天帶他到工作室。

他邊走邊自言自語:「唔知入面係點呢?一定好靚!」

我沒好氣理會他,只拜託道:「你一陣唔好問咁多問題。」他反問:「點解?我想知道喎。」

……我會否做錯決定呢?

走着走着,我們終於到達工作室,我無故緊張地按下門鐘,生怕肥同學待會的表現令我尷尬難堪。

「到啦?哦,原來係你,我仲以為係嗰個女仔添。」温Sir奸笑着。

肥同學馬上附和:「我都覺得佢哋有啲嘢!可惜佢唔肯認。」

此時,鼓手Dan熱情歡迎道:「又多一個朋友仔嚟,咦?我哋身型差唔多喎,你叫咩名?」

「我叫林逸峰…

哇你哋呢度雖然有啲細,但啲擺設真係幾靚下。」他讚嘆不已。

Anson回應:「緊係啦,呢度全部都係我一手一腳Design擺位㗎。」

肥同學一貫他喜愛發問的性格,不斷問道:「你哋到底係幾時開始玩音樂?同埋你哋幾多歲?」

Anson繼續回應:「我15歲開始玩,但唔算好講究,只係去到大個先想認真,而我而加就21歲。」

Dan回答:「我由細到大都有興趣打鼓,但去到18歲先真正接觸,去到今時今日就不能自拔,玩咗4年,即係我都係21歲,同Anson一樣。」

接着到Leo簡潔回答:「唔記得幾時玩,總之係細個,我係佢哋之中最後,而加得19,但好快就20。」

想不到Leo只有19歲,雖說肥同學比較多話,但也就是因為他,我才了解他們更多,同時氣氛也熱鬧起來。

最後到温Sir向我們道出自己接觸音樂的歲數:「我17歲先掂結他,但真正20歲認真自彈自唱,而加就22歲,係最大嗰個。」

甚麼?他居然為年齡最大的人?

「估唔到温Sir係最老。」肥同學把我的心聲說出來。
他接著問:「咁你哋會唔會有表演?我有啲想睇。」

Anson沾沾自喜:「問得好!阿迪尋日終於填好詞,追咗佢稿勁耐,今日終於可以表演。」

說罷,他們馬上即興表演起來,他們的歌詞和旋律都令人賞心悅目,這首歌在訴說一對情侶排除萬難,經歷及輪迴千世才能夠團聚在一起。旋律雖輕鬆,但亦讓人有一種唏噓及沉重的感覺。

「好好聽……」肥同學發自內心地說。

而温Sir則突然離開:「我去廁所先。」

肥同學推舉我:「你不如試下啦,反正温Sir行開咗。」

Anson插嘴:「Melody唔難,你應該得,試下啦。」

「咁好啦……」我在半推半就下就決定嘗試,而效果竟然比我想像中發揮得好,我像是感受及投入到故事一樣,由本來的小聲演唱變成放膽投入地聲。

結束後,他們都對我讚賞:「你把聲幾好喎,同阿迪把聲一樣咁有感染力,好有潛質,佢揾你真係有原因。」

而肥同學亦大喊:「我啱啱用手機影低曬!真心好正,你有種安撫人心嘅感覺,而温Sir就係嗰種令人心痛,一樣歌詞但竟然係唔同感覺。

不如攞呢兩條片Up上Youtube?」

甚麼?YouTube ?

Dan對他說:「睇過?好似真係幾好喎,不如我哋都玩下Youtube,可能會多啲人睇。」

Anson對我問:「都唔錯喎,以後一有新歌就放上去,阿迪就未出嚟,一陣先問佢。

如果可以嘅話,你介唔介意我哋放有你嗰個Version上去?」

我從來都沒有想過自己的表演會被公開發佈至網上,應如何是好呢?

A、不介意
B、要求要遮樣才上載
C、拒絕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞