《Zoom lesson》(2)

997 回覆
27 Like 7 Dislike
A
每次睇親依啲故都好想返返去以前
A
A
A
阿峰幫到樹仔好多
再次證明鄭任然真係酒肉朋友黎
A
A
有啲嘢過咗去就無得翻轉頭
唔洗講Sorry喎
我反而好鐘意睇你哋嘅comment咁先知你哋對呢個故有咩睇法 見到你哋咁投入同有咁多嘅感受 對我嚟講其實係好開心
真正嘅互動係應該同讀者 即係你哋有更多嘅交流
所以我放眼未來 期待你快啲出文

後悔冇好好記錄嗰時嘅回憶
A
還是到工作室問他們會比較直接,這樣他們就無法迴避我的問題,啊,還要帶上林逸峰才行,他喜歡不斷發問的特點終於可以大派用場。

「温Sir唔係唔舒服咩?去嚟做咩?」林逸峰對我問。

「你唔覺得好奇怪咩?到底咩病病咁耐,如果係普通傷風感冒,咁直接講咪得,點解好似唔想話我知咁?而且温Sir到加都未覆我Whatsapp,所以想知答案嘅話,就要直接去工作室揾佢哋。」我分析。

「可以,但點解要我一齊去?」他疑惑。

「因為你最鐘意問問題,交比你問就最適合。」

「好似有啲道理。」

如是者,我成功遊說林逸峰跟我一同前往工作室。

而這次再也不是由温Sir去迎接我倆,改為Anson開門:「我有睇你Youtube,真心彈得幾好,我有訂閱你㗎,啲人點講都好,你要繼續加油!

但點解你哋今日會上嚟嘅?」

我尷尬地回應:「多謝你……其實都係一時興起咋。」

接著我向林逸峰打眼色,他識趣地問道:「係呢,温sir到底點樣?都成個星期啦喎,佢仲未好翻?」

Dan含糊道:「要時間嘅。」

我追問:「咁即係咩唔舒服?重感冒?無睇醫生?」

Leo忽然插嘴:「有啲事唔係睇醫生就可以解決到,心病還需心藥醫,我諗你哋上嚟都係想知阿迪發生咩事,既然佢哋咁有心,Anson你咪話比佢哋知。」

Anson嘆氣:「咁好啦……阿迪真係幸福,收到兩個對自己咁有心嘅徒弟,希望佢可以睇得開。」

看開點?到底發生甚麼事?

他接著說:「事緣係咁嘅,佢上幾星期唔知點解揾得以前自己送比前女友嘅結他,最後抑鬱發作,雖然佢哋分咗手好耐,但阿迪一直都放唔低對方,分手嗰排仲曾經𠝹手。」

等等……他說結他原來的主人為温Sir前度,那為何最後又會落得鄭任然身上?為何會這樣?

「而我識佢嗰時,正正就係佢嘅失潮,我哋都唔知要點處理,淨係識陪佢玩音樂同聽佢講,好彩最後都無事,但無諗過去到而加,佢都係未放低,我亦都諗唔明,點解佢會揾得翻個結他。

我聽阿迪以前講,佢曾經送呢個結他比前度,所以我估佢一見到就觸動情緒,諗翻起以前啲嘢。

唯獨同以前唔同嘅係,佢今次收收埋埋,咩都唔肯講,我連佢攞翻個結他都唔知,係因為我哋發現佢隻手有傷口,發現到之後,佢仲話無事無事,只係𠝹親。

我哋都有懷疑,所以上去屋企揾佢,好彩佢屋企有人,點知比我哋發現佢𠝹手之餘仲流血不止。

所以迫於無奈下,我哋只可以送佢入醫院,醫生仲話佢嚴重咗,所以要幫佢心理輔導同埋叫佢揾啲嘢做去分散注意力。為咗令佢放鬆啲,我哋叫佢唔好掂結他住,因為佢一見到就會諗翻前度,所以呢段時間佢都應該翻唔到嚟教你哋住。」

想不到温Sir的笑容背後,居然埋藏着如此沉重的過去,甚至直到今時今日都未未能釋懷……

而我更是送贈結他予他的人,如果不是我的話,那他就不會勾起往事,被回憶纏繞,抑鬱症就不會發作。

這是我的錯嗎?

我甚至不敢把這對他們坦白,生怕他們會怪罪於我。

正當我受良心責備時,林逸峰終於開口:「唔怪得啦。」

「唔怪得啲咩?」鼓手Dan問。

「温Sir話過結他陪住佢好多個失眠夜,我而加明佢點解會失眠,係因為失戀。」

原來所有事早就有跡可尋,只是我從未察覺得到。

如果我一早猜到,或許可以阻止這件事。

「嗯……咁再有消息就通知我哋,我哋都係走先,唔阻你哋。」我不敢再面對他們,所以決定離開。

「咁快?咁我哋遲啲先嚟啦,拜拜。」林逸峰在毫無心理準備下被我強行帶走。

離開後,我建議到餐廳休息,順度吃午餐。

其後,他不解地問:「點解走得咁趕?我仲打算坐多陣。」

要把我自己交換結他予温Sir的事情告知林逸峰嗎?他得知後會怪罪於我嗎?我應否坦白相告呢?

A、坦誠相告
B、暗晦暗示
A
A
B
A
溫sir前度唔係鄭任然家姐咁老土吓話
A
A
A
世界好細
A啦 主角又唔係真係做錯啲乜
搵返鄭任然家姐出黎同溫sir對質
點知係羅生門
A
不管了,就豁出去吧。

「其實……係我交換結他比温Sir,如果我當日無比個結他佢,或者温Sir就唔會搞成咁。但我唔敢同佢哋講,我怕佢哋會怪我,怪我累到温Sir咁……」我越說越慚愧。

他的反應出奇地平淡:「點解要怪自己?你嘅結他只係一個導火線,佢放得低嘅話,就算撞翻前度都好,佢都唔會有咩大反應。唔洗睇得自己咁重要,佢一日放唔低嘅話,一日都有機會復發,你嘅行為只係加速咗佢復發嘅可能性。」

「點解你好似完全唔在乎唔緊張咁?」他的語氣令我感到愕然。

「咁你想我點講?話你錯?你唔應該講件事出嚟?既然都發生咗,不如諗下要點解決。

但我反而好奇,點解你會有温Sir前度嘅結他?」

他的語氣非常認真,與之前的形象判若兩人。

「你做咩咁認真,搞到我好唔自在。」

「咁你難得同我講心事喎,我緊係要正經啲㗎啦,你唔鐘意咁我就同平時一樣囉,咁到底你點解有温Sir個ex結他?點解點解點解?」他有潛質成為演員,怎麼可以一秒變臉。

「你問我都唔知㗎,我都係人哋送比我㗎咋,就係同我同班嗰個鄭任然。」

「哦原來係佢……

咁即係邊個嚟?」

「唉算啦,你唔識㗎啦,不過我都唔知佢係點拎到個結他,可能二手?定係佢有個家姐?但我好似從來都無聽佢講過……真係唔知,唔理啦

但有樣嘢真係好奇怪,人與人嘅關係睇落完全無關係,不過如果我諗真啲,就發現每個人嘅出現都係有關連。」

「有咩關連,你係咪準備教我數學?」自從我提及他的認真言行令我不自在後,他開始語無論次。

「唔係啊!你都係認真翻好啲。

我嘅意思係,有啲人嘅出現睇落好普通,但後來諗落就會發現佢哋嘅存在係好重要,每個人嘅出現,對自己嚟講都係有唔同意義,就例如係譚仙怡,無佢嘅話,我就唔會上結他班,唔會接觸到温Sir同識到你,我亦都無可能會搞Youtube。

世事嘅嘢真係好奇怪,不過我曾經係書睇過,喺你識朋友嘅朋友當中,第五個入面就可能會係大人物。」

「有幾大?」他認真問道。

我沒好氣:「無嘢啦,同你講都浪費時間,呼,點解啲嘢食仲未到。」

「同你玩下姐,不過我有聽過一啲另類嘅講法,就係話你而加所識人其實都係整定,佢哋都係為咗教自己一啲道理,教完就會離開,更加有人話係前世約好,互相約定要見面同教識對方一啲嘢。」

「有冇咁誇。」我不把他的說話當成一回事。

「唔知㗎,我諗我哋都要死咗先會知真相,又或者我哋而加都係身處一個夢境,可能你真身根本就訓緊教,呢一切都係幻象。」他說得頭頭是道。

幻象?

這不是真實?

「你望下自己隻手,你真係叫陳樹力?」

「你又想玩咩?」雖然我口裏說不,但我眼睛卻誠實地看着自己雙手。

「唔係玩㗎,我上網睇過,如果想喺夢清醒嗰話,就望下自己對手,如果你真係發緊夢,咁你就成功破夢。」

我望完雙手後,本打算對他說沒甚麼事發生,別裝專家,怎料,周遭的環境開始變黑,像是慢慢消失一樣,難道我真的身處夢境?沒可能的!我是如假包換的陳樹力!

「你個樣做咩咁驚青?」林逸峰似乎沒有感到異樣,而那些黑影亦快將接近他。

這不就意味着,我即將從現實中醒來,要對他道別嗎?

不可以的……我還有很多事想做!我才剛剛認識了新朋友、擁有自己的新頻道,我……我想繼續留下!

然而,黑影沒有因我的想法而停下來。

「做咩唔答我?啊,嘢食到啦。」我開始看不清他的樣子。

臨別之際,我要跟他說點甚麼嗎?

即使,這也只是一個夢。

A、「我以前的確無當過你係我朋友,但而加我已經當你係我朋友。」
B、「如果呢個係夢,咁我哋係現實會唔會做到朋友?」
C、「其實我想叫你做肥仔好耐,你幾時減下肥。」
D、甚麼都不說
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞