《Zoom lesson》(2)

997 回覆
27 Like 7 Dislike
B B
B B
1B 2B
BB
BB
如果轉校就冇機會上吉他班,亦都冇機會識肥仔
1B 2B
1B 2B
1B 2B
BB
B B
1.B 2.B
B,B
1B2B
1B2B
苦思片刻,我終於得出答案。

「我從來都無後悔過,亦唔會想轉另一間學校,雖然曾經發生咗好多好難過難挨嘅事,但……亦都係因為咁,我先認清邊啲人對我好,而且佢哋都曾經對我好好,同佢哋一齊,我開心、亦都傷心過,所以……我係唔會後悔。

而轉校或者係可以解決呢啲問題,但如果我轉咗校,我就唔會識到林逸峰、譚仙怡、温Sir同鄭任然佢哋,無佢哋嘅出現,我根本唔會變成今日嘅陳樹力。如果我無咗佢哋嘅話,可能我仲係同以前一樣,唔敢相信人,唔敢真心對人,唔敢相信有人肯愛自己。

遇上佢哋,係我人生最開心嘅事。」我堅定地說。

對方沒有回應,像是沒有預計我會這樣說。

良久,他問道:「你真係咁諗?」

「係!」我重申。

然後,我聽到他拍手的聲音,接著黑影隨即化成山谷,而自己則在毫無準備的情況下跌入谷底。

「啊啊啊啊啊啊!」突如其來的下墜嚇得我大叫,同一時間,有白光把我包圍着,那光芒把我整個人包着的瞬間,我聽到了一句說話:

「多謝你話比我知,我嘅人生原來係可以改變。」

「哇!」我睜大眼睛,驚恐地觀察四周,我身處……一個房間?同時亦有一個婦人向着我走來大吵大鬧:「聰仔你醒啦?我見你頭先訓到個人好似抽搐咁,我不知幾驚……」

這個人……對,她是我的麻煩媽媽,但怎麼好像有點違和感?

睡覺?她說我剛才在睡覺?

我剛才到底在做甚麼?好像不是睡覺呢?

我剛才……

好像在另一個世界活了很久很久,久得我都忘記了。

而當我把目光傳移到電腦螢幕,看到Zoom的符號,我忽然甚麼都記起來了。

我是陳樹力!

我慌張地拿手機的相機功能去觀看自己的樣子,不但沒有了胎記,而臉孔更改變了,我不是陳樹力,我是吳志聰。

「聰仔你做咩唔答我?」媽媽煩道。

剛才是一場夢嗎?

不,不是的,我記得還有一些事發生的,Zoom…...Zoom lesson!那個小丑講師!

一想到它,我的記憶全都湧現,但腦內好像有人把這一切下來壓抑,不讓我憶起,好像要強行刪除一樣。

我應該用紙記錄下來,令自己好好記住嗎?

還是讓這一切都忘記?

A、記下來
B、忘記
A 可以去連登開po
A
a
本身已經唔鍾意記名
仲要主角同配角個名咁似
A
唔好意思
因為我寫配角嗰時已經唔記得主角原名
A
A
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞