《Zoom lesson》(2)

997 回覆
27 Like 7 Dislike
B
B
B
B
B
B
B
B
B
既然遵守了承諾,那我好應該繼續保守秘密,不讓其他人知道。

「可能佢真係眼痛。」我說。

但他們依然苦惱着,似乎認為事有蹺蹊。

「你估温Sir做咩事?」肥同學問我。

「唔好咁八卦啦,快啲入去上堂,你又話好想上嘅?」我嘗試轉移視線。

「係喎,掛住參觀都唔記得要上堂添。」說罷,我倆一併進入房間。

開門的一瞬間,我們聽到温Sir正在自彈自唱,旋律雖與剛才表演的一樣,但歌詞就好像有出入,而他一看到我們就停止唱歌,並且把我贈送的結他放在角落:「你哋入嚟啦?有冇諗邊個上先?

無嘅話呢,逸峰上先,我可以有多啲時間睇同提醒,而樹力你悟性高,基本上要執嘅位唔多,所以到你上嗰時,逸峰就可以自己練下習,或者出去揾下佢哋。」

「嗯,咁就照你講嘅次序,但我想問下,頭先首歌你自己改咗歌詞?」我好奇問道。

「仲以為你聽唔到添,係啊,我作多咗個Version比自己。」

「我又想聽下!」肥同學插嘴。

温Sir拒絕:「唔啦,我都係作嚟玩下,我哋都係上堂啦。」

然後,我們都專注在結他上,把温Sir的事拋諸腦後。

而我倆臨走時,肥同學提點他們:「你哋開Youtube之餘,仲要記得整埋Facebook、Instagram嗰堆嘢。」

Dan自言自語:「連F1仔都要教我哋,我哋係咪被潮流拋棄咗?」

Anson無視他的言論且回應道:「我哋識㗎啦,放心,到時整好就Send比你哋睇。」

其後,我們就離開工作室,而在我回家後,我亦收到他們傳來的Youtube片段,不過只有幾個人觀看,這也算正常吧?我們又不算是甚麼名人。

但過幾天,張紫彤卻出奇地傳來訊息且向我問:「呢個係你嚟?」,除了文字訊息之外,還有一個連結傳送過來。

而那連結正正就是我表演的影片。

她怎麼會知道?

「你點解會睇?」我問。

「最近無啦啦爆紅,好多人都話好聽,仲有……」

「仲有啲咩?」我追問。

「你自己睇下評論就知。」她沒有直接回應我。

我疑惑地按下連結,觀看人數居然有一萬多人!而讚好亦有不少,證明普遍人們都較喜歡,那評論又是怎麼一回事?

我向下掃並且查看,發現有很多人讚賞我的歌聲及整體表演不錯,但更多人把注意力轉移在我的胎記身上。

「雖然係唱得幾好同彈得唔錯,但我接受唔到望住佢個樣。」

「睇畫面係地獄,淨聽聲係天堂。」

「完美示範如何用樣破壞一首歌。」

「建議主唱整下容先。」

「大家想養眼就睇上一條片,主唱靚仔好多,利申:非Gay。」

這些都是最多人讚好的評論。

總而言之,他們全都針對我的胎記,更有人批評 我的外表破壞整首歌……

我越看越覺得心寒,為何他們可以毫不猶豫就說出這些話呢?

難道樣子真的代表人的所有嗎?

難道他們沒有想過……

我的感受嗎?

我無法選擇自己的外表,胎記可算是我與生俱來的,這也算是我的錯嗎?

戛然,肥同學致電給我。

「做咩。」我沒精打彩地接聽電話。

「你應該有睇條片嘅留言?對唔住……如果我當時唔係貪玩影低,就唔會搞成今日咁,要你受咗咁多人批評。

但你唔洗理佢哋講咩㗎,雖然我哋只係識咗一段時間,或者你無當我係咩朋友,不過你想嘅話,你可以同我傾下,仲有……我從來都唔認為有胎記係大問題,人最重要係有內在美。」

沒想到,他竟然會對我道歉,更明白我的感受。

「嗯,我明,不過唔影都影咗,算啦。」我有點自暴自棄。

他突然欲言又止:「不過……你其實可以趁呢個機會賺下錢。」

「你講咩?」

「其實你自彈自唱咁好聽,你大可趁住呢個機會開Youtube channel,開樣又得,唔開都得。

人係好奇怪嘅生物嚟,越多人討論同批評,佢哋就越想睇多啲,你可以順便展示更多自己嘅優點,話比人聽自己係有才能,樣係點都好,一啲都唔重要。」

他的說話出其地有種說服力,真的可以這樣嗎?

「但我完全唔識呢啲嘢。」

「我識啊,你想拍片嘅我可以幫你。其實我一直對呢啲都好有興趣,但知無咩人會想睇自己,難得有人討論你,你不如試下啦,我一定會幫你㗎。」肥同學極力遊說我。

我應該聽從他的建議嗎?

A、接納
B、拒絕拍片
A
肥同學
A
A
咁好人嘅佢
A
A
a
A
A
A
鄭任然真係不了
A
A
A
A
「咁……試下都無壞嘅?」我帶點不確定。

「最多咪無人睇,但你咁有音樂天份,話唔定遲啲仲可以好似温sir咁教人添!」他越說越起勁。

「但我要點拍?我咩器材都無。」

「你淨係影自己彈結他就唔洗要好高級嘅器材,淨係手機都夠用,不過背景就要靚啲,唔好比人見到屋企啲嘢就得。至於收音……而加都係啱啱開始,你就咁對住手機都可以應付到,如果遲啲多人睇,咁到時再決定啦。」他說得頭頭是道,聽得我也不自覺地點頭。

「即係我只要揾個好睇嘅背景,然後用手機影住自己彈結他就可以?就係咁簡單?」

「係啊,之後你再Send比我,等我幫你剪片。」

「Okok,咁等我搞好就同你講。」說罷,我就掛線。

接着,我亦注意到Anson向我傳來訊息:「阿迪,即係你哋叫嘅温Sir病咗,所以你哋星期六可以唔嚟,仲有就係Youtube件事……唔知你有冇睇到,但希望你唔好太介意佢哋講嘅嘢。」

温Sir又會無故生病了?他沒事吧?

「我唔會太介意佢哋講嘅嘢,但温Sir無嘢嘛?」

「佢……我哋都唔知,不過可能下星期都上唔到堂。」他說得非常模糊,但到底是甚麼病,以致温Sir下星期亦未能出席呢?

我親自傳送訊息及問候温Sir,但他並沒有回應我,上線時間也停留在昨天,希望他早日康復吧。

不管了,先去找個合適的地方拍攝。

我開始找個地方去拍攝,由於睡房的空間少,所以不太適合拍攝。

我最終決定於客廳拍攝,在餐桌設好手機鏡頭,角度只能看到我的上半身,雖然曾想過展示自己的外貌,但我還是想以音樂為主要,而且面對鏡頭我也有點緊張,故此決定影着我的手及結他則可。

我選擇了自己較為喜歡的歌曲,也就是周國賢的《密封罩》。

我對他那種對生活的頹廢感覺唏噓,只因入世太深受過太傷,所以才想逃離及失去任何情感。

只要沒有情感,就不會再感到傷心或是快樂,同時斷絕與其他人接觸,只顧自己的話,那就不會留下甚麼遺憾。

我曾經也想過要這樣子生活,但現在的我想通了,正因為我經歷過種種,所以我才珍惜自己所擁有的情感,開心也好,傷心也好,全都是我活着的證明。

而且,我從這段經歷也領悟了不少道理,對於只有十三歲的我而言,似乎有點早熟?

沒關係吧,總好過我從未經歷過知,迷迷糊糊地白過人生。

我最終抱着這種心態完成了拍攝,並且連同歌詞資料傳送給肥同學,他的回應為:「等我呢兩日幫你整,應該加啲開場effect就得,預最快聽日可以Up上去,但你有冇諗住整個簡介?類似係講下自己點解會整channel同埋回應下大家對你嘅攻擊?」

我還以為只發佈自己的結他影片就已足夠,沒想到還要弄這樣多東西,我應順度拍攝一條簡介影片嗎?

A、拍攝
B、只發佈自彈自唱影片

如選擇A,請揀選簡介內容 (最多可揀兩樣)

C、講解創立目的
D、公開回應網民的言論
E、講述自己喜愛音樂的原因
ACE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞