《Zoom lesson》(2)

997 回覆
27 Like 7 Dislike
B E
BE
C E
BE
AB
BC
A E
C D
AE
AE
AE
be
AC
AE
AB
好難揀
A E
想知真正既陳樹力係個點既人
BE
加一
完故之後大家想知再講
「我揀陳樹力同林逸峰。」

「Interesting,你點解會揀佢哋兩個?」他問。

「因為……林逸峰曾經都係對夢境入面嘅我好重要嘅人,而樹力就係……我想知佢到底係點」

「Ok,咁我會比肥仔嘅社交平台account你,但人哋理唔理你就睇你自己造化。」

「得林逸峰?咁陳樹力呢?唔係喎……你點知佢係肥仔?」

「林逸峰同陳樹力係好朋友,咁點解佢唔會知對方係肥仔?」

我睜大眼睛:「你……你係陳樹力?點……點解會咁嘅?無可能㗎?」

「點解無可能。」

「陳樹力唔應該係會做出呢啲事嘅人……」我無法相信。

「咁你又覺得我會做出啲咩事?」

「我……」我無言以對。

「你嘅故事,就係我嘅故事,你以為嘅夢境,對我嚟講,全都都係真實發生,你可以訓醒就有另一個身份,但我唔可以,我一定要面對曬所有事。唯一嘅分別,只不過你做咗啲我無做嘅事。」

「無做?」我不解。

「現實中,我好自卑好內向,小學嗰時我唔敢同人講嘢,甚至無參加過冷知識比賽,所以我係識唔到張子博。而中學時期,因為我同張紫彤唔熟,所以我係從來都無同譚仙怡一齊、無結他班、無温Sir、無Youtube channel,我初中只係識到鄭任然佢哋,而肥仔就係中二同班。

有時我會諗,如果當日嘅我參加結他班,願意勇敢小小,當王志聰杯葛我嗰時肯反抗,我今日又會唔會同你係度講嘢?我可能唔會鐘意鄭任然咁耐。」

我震驚得無法作聲,我自以為跟譚仙怡的一點一滴,原來現實從未發生,真正的譚仙怡,從不認識陳樹力。

而真正的陳樹力,最喜歡的人始終為一見鍾情的鄭任然。

我不懂得評論,連我自己亦無法想像,沒有譚仙怡的「我」又會怎樣生活下去。

「我唔識講……」我無力道。

「當日嘅陳樹力已經死咗,而加嘅我已經唔會再咁
蠢同懦弱,你無必要去識佢。」

「嗯……咁而加你同我講嘅嘢,我會唔會一起身就唔記得咗?」

「係,所以我會Send一個Whatsapp比你,咁你到時就會知。」

「好……」我心情莫名感到沉重。

「咁我哋講拜拜啦。」

……

……

……

「呵啊……」我呵欠及揉揉眼睛,一覺睡醒,時間經已為中午時段,正為享受Brunch的最佳時間,睡醒的心情本應舒適及令人暢快,而我竟有種心疼的感覺,真奇怪。

不管了,我有更重要的事要處理。

睡醒的第一時間要做甚麼?

當然是跟Janice說早晨,我當然知道現在並非早晨時段,但一句早安,就代表我剛起床以及第一個找的人就是她。

然而,有一位不知名的人士向我傳來訊息,其為林逸峰的Instagram 帳戶,這是真實的嗎?為何這個人又會知道我的真正想法?他又是誰?

「你係邊個?」我向對方傳訊息,但其只顯示單剔號,表示我的訊息未能傳送至對方。

不管了,先看看其帳戶是否正確。

我輸入林逸峰的帳戶,發現其為私人帳戶,我嘗試按下追蹤要求,並向他傳訊息。

「Hello,你係林逸峰?」

未幾,他以問號反問。

「你識唔識陳樹力?即係塊臉有胎記嗰個。我知我咁講好奇怪,但我曾發咗一個夢,我變咗陳樹力,而你就係我朋友,我知我好奇怪,但我都想同你見下面,知道現實嘅你係點。」

他秒回:「如果你講嘅嘢係真,你真係同我做過朋友,咁你講啲關於我嘅事,得我同樹力會知嘅事。」

我應該說甚麼才能讓他認得我呢?

A、「My pen is blue, my friend is you。」
B、「我知你一直好想拍片做YouTuber,但覺得自己無乜專長。」
C、「你以前有個阿叔開咗間茶餐廳。」
透露一下 因為我打算寫關於陳樹力嘅外傳故事
所以而加會寫得簡短同唔透露咁多
A
A
A
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞