《Zoom lesson》(2)

997 回覆
27 Like 7 Dislike
A
A
D
d
與其等待其他人前來觀看,倒不如主動出擊。

我決定要替他們招攬更多人, 如果以點唱形式的話,相信可以吸引不少人。

如是者,我以四處走走作理由,然後尋找適合的路人,我主要的目標對象為情人或是家庭,看看他們當中有沒有一些特別日子想要慶祝點唱,或者單純送一首歌給對方。

未幾,我看到一對於海旁互相依偎對方的情侶,我小心翼翼地走上前詢問:「阻你哋少少時間,唔知你哋有冇興趣送首歌比對方呢?而加有隊Band喺附近可以幫到你哋喎。」

怎料,他們拒絕後便急忙離開,雖然有點氣餒,但為了替他們吸引更多人,我並不會放棄。

接下來,我不斷找人來詢問,但他們都請我吃白果及檸檬,儘管如此,我依舊不死心地繼續尋找,過了一會兒,居然有一位男士向我主動詢問:

「我聽到你話可以點唱,係咪可以幫我手?」

沒想到有人主動查詢,我連忙點頭:「可以!你想點咩?」

他灰心地說:「我想點比我女朋友,我做錯事激嬲咗佢,佢而加完全唔肯聽我電話,我知佢一唔開心就會行尖沙咀,所以希望佢會聽到然後原諒我。」

「好,你跟我嚟。」我腦海正在想着要如何跟他們解釋。

我帶其男士到温Sir表演位置,他們依舊賣力演唱,我用眼神示意他們停下,但他們似乎沒有注意得到,我迫不得已開口道:

「可唔可以停一停?」

温Sir停下來問道:「做咩?」

我在他耳邊小聲喃道:「係咁嘅,呢個人同女朋友嘈交,所以想借你哋嘅歌喉去點歌比女朋友聽,你哋可唔可以幫下佢?」

他考慮片刻,然後跟Anson等人商量,經商量後,他們願意並且詢問該男士想選擇的歌曲。

待點歌儀式完畢後,效果竟比我想像中好,有一羣人前來觀看,而其中一人,居然為該男士的女朋友,對方似乎已經下氣,並且願意原諒他,男士感激我們後,便急步與女友離開。

此舉亦驅使其他人效仿,他們都有意點唱以及留下聆聽,甚至有人讚賞温Sir的歌喉不錯。

即使開始有人支持,但他們卻準時結束表演,並向觀眾宣佈下星期時間亦有表演及點唱的環節。

我不解地問:「點解唔唱落去?難得有人睇。」

他信心十足地說:「就係要咁做,先可以吸引到其他人嚟嘛,不過話時話,點唱條橋係你諗出嚟?真係幾得喎,我本身都有少少抗拒,但原來咁多人鐘意。」

「係啊!我諗㗎!」

只不過,Anson則反對道:「我唔太鐘意,咁我哋咪唔係唱自己想要嘅歌,我哋之前係跟mood同氣氛去揀歌。」

我提出自己意見:「但你唔想多啲人認識音樂咩?將音樂融入生活唔好咩?頭先我哋正正就用咗音樂去幫人喎。」

Anson一言不發,若有所思一樣,温Sir私下對我說:「今日好多謝你幫手……但點唱嘅事我哋應該要商量下,始終夾band唔係一個人嘅事,而係四個人一齊做嘅共同決定。」

我點頭表示明白,其後温Sir打圓場道:「今日辛苦大家,我送樹力翻去先。」

然後,他帶我到附近的車站。

我開口問:「我會唔會太亂嚟?無問過你哋就自己決定,仲好似搞到你哋嘈交。」

他安慰我:「唔會,始終我哋都無人睇咗咁耐,除咗倒數之外,今次係難得咁多人。」

「倒數?你上年都有表演?」我大吃一驚。

「有,做咩咁問?」

「無……」原來我與譚仙怡倒數的時候,他們同樣在場。

「咁你好啲未?我下星期可以再嚟?」我關心他昨日的異樣。

「好好多啦,你下星期嚟,我再好好補翻進度。」

「好!」
就這樣,我帶着期望去等待下一次的會面,而母親亦開始上班,然而她只上了一天已經感到辛勞。

「唔知係咪太耐無開工呢?做咗成日就已經覺得成身散曬。」她臉露倦容。

我憂心問道:「你唔係喺酒樓做樓面咩?點解咁攰?」

她歎息:「無啦,而加有新人代替咗我個位,而加要負責洗碗打雜,唉,雖然辛苦啲,但人工竟然多咗啲,咁都好嘅。」

我無法為母親減輕負擔,只好上前為她按摩,突然,我記起肥同學曾經提及餐廳招聘一事,他們同樣需要樓面,而母親亦有經驗,加上餐廳位置接近我家,她放工後可以馬上回家休息,也可節省車錢。

但這樣的話,她就要重新適應工作環境,而且未知該餐廳的工資或會否比酒樓的工作量大。

我應該向她說出餐廳招聘事宜?

A、說
B、不說
A
A
A
A
A
相信樓面會易過洗碗
A
A
A
A
a
a
好似水吧樓面都會好過洗碗
A
A
我試探道:「既然咁辛苦,有冇考慮轉工?我知附近有間餐廳請樓面,你之前都有做開,而且洗碗咁辛苦,你做一天都成身散曬,不如轉啦。」

她有點猶豫:「間餐廳點㗎……我前排無翻咁耐,而加又突然走咗去好似唔係咁好喎。」

「間餐廳我淨係食過幾次,基本上係午市會有啲多人,但啲職員都算ok,嘢食都唔差。

但我覺得,你無必要為間公司諗咁多,始終你一走又有人代你嗰位,你真係想做洗碗?既然都要翻工,點解唔揀一份近屋企,又係自己曾經做過嘅工?」

她屈服道:「係啦係啦……聽你講,咁間餐廳點㗎?人工係點?工時幾長?工作範圍有幾大?工唔係亂咁揾㗎,都要睇清楚,仲要睇下人哋請唔請我先得,唔係話做就有。」

我支吾以對:「呃……我都唔太清楚,不過我聽日可以幫你問下!」

「唔洗你特登去問,份工我翻,我自己問得㗎啦,不過我的確要你幫手去帶路。」

「無問題,而加行啦!」

她呆着:「咁快?」

「我唔想你洗碗洗得咁辛苦。」

如是乎,我帶着母親到肥同學親戚所營運的餐廳,她詢問收銀員:「請問你哋呢度係咪請人?」

對方驚訝問道:「點解你哋會知嘅?我哋仲未公開㗎喎。」

我連忙補充:「係肥……呃,林逸峰話我知。」,同一時間,對方也竟認得出我:「你咪係成日同峰仔一齊食飯嗰個?唔怪得你都知啦,佢真係好多口。

至於見工嗰度,我哋應該聽日先公開請人,為咗公平起見,你可以留低電話先,我哋之後再聯絡你。」

而母親填寫聯絡資料期間,對方亦問了她好幾個問題,母親回答以後,店員更展現滿意的笑容, 好像滿意母親的表現一樣。

其後,店員更邀請我倆順度於店內享用晚餐,故此我們就留下來。

未幾,收銀員焦急對母親求救:「我哋臨時有個員工翻唔到嚟,你可唔可以幫手?計翻錢比你。」

她義不容辭地馬上答應協助,而我經已吃完晚餐,所以就先行回家,以免阻礙餐廳運作。

回家後,我趁這時間來練習結他,我練習的次數越多,就會有一種無師自通的感覺,可以自行發掘更多的技巧。

不久,母親笑容滿面地回來,「做咩笑得咁開心?」

「佢哋話請我!」她雀躍道。

「又話要等聽日嘅?」我不解。

「係㗎,不過佢哋想請兩個,而頭先所謂唔夠人都係睇我表現,點知老闆娘,即係收銀嗰個話我做得好好,一啲都唔求其同埋態度好,所以就話我面試成功!」

「咁就好!以後可以快啲翻屋企!」

「無錯!由朝早做到晚市前就得,仲包午餐添!」

「真係好!」我發自內心地微笑着。

自從母親成功轉工後,我倆相處的時間多了,雖然間中會有磨合及爭執,但這也是平常的事情,我亦會在事情過後改善自己。

同時,我也到温Sir的工作室學習結他,他們似乎已經為上次的爭議有了共識,前半部分為表演,後半部分則為點歌。

「喺堅守原則嘅同時,我哋都要學識變通。」本來反對Anson是這樣說,「但大前提係唔可以超越底線,令音樂變得太商業化。」

總之,他們就這樣採取了我的方法,支持者更是有增無減。

這天,温Sir繼續教我一些結他技巧。

「今日我打算教你Slide滑弦,有啲技巧想話你知點樣做好啲。」

聽到Slide這個字時,我居然自動就能夠展示一次,連温Sir都驚呆:「呢個就係我想教你嘅嘢,你啲手法真係我想講嗰種……乜我以前教過?點解你又會知?你嘅手勢有啲似我教中級班嘅學生……」

「你好似無教過,但唔知點解我自己就識。」

「咁可能係你睇得多掛,咁我再教其他啦,嗱呢個你唔識啦?」他向我展示,而我則搖頭表示沒有。

待他教完之後,他向我提出了要求:「上次你咪帶咗個結他嚟嘅,可唔可以賣或送比我?我可以用其他結他同你交換。」

「你上次一見到就情緒失控喎,你仲要?」我反問。

「無事㗎啦!你可唔可以賣比我?幾貴都可以!我需要佢……」他向我請求。

但那結他對我而言,同樣有着特別的意義,它是鄭任然所送給我的生日禮物,雖然我倆不再是朋友,但我也想留下一點證明,證明他曾經切切實實地在我生命中出現過,為我留下過回憶。

加上温Sir上次一看到結他就情緒失控,他真的沒事了嗎?

但他也算是我的導師,而且亦對我不錯……

我應該賣給他嗎?

A、賣
B、拒絕

如拒絕,請揀選拒絕原因

C、那是朋友所送來,對自己別有意義
D、擔憂他的情緒而拒絕
A
A
A
A
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞