《Zoom lesson》(2)

997 回覆
27 Like 7 Dislike
A
A
「我真係咩都唔知!温Sir,我係陳樹力啊!」我嘗試令他清醒。

「邊個係陳樹力啊?我唔理!我淨係要知佢係邊!」他完全聽不入耳……

對了!就用之前對付張紫彤的招數吧!

「我講!你停低先。」,果真,他馬上冷靜及停下來:「你真係知佢係邊?」

我反問:「温Sir,你真係唔記得我?你望清楚啲?」

他喃喃自語:「你唔係張皓輝咩?」說罷,他再揉揉眼眼:「陳樹力?點解會係你嘅?」

我試探道:「你唔記得頭先發生咩事?」

他吞吞吐吐:「呃……唔太記得清楚,你可唔可以話翻比我聽?」

我把剛才發生的事情一五一十地告訴他,他聽到後則向我提出要求:「你可唔可以幫我保守呢一個秘密?我唔想佢哋知呢件事。」

「可以,但你真係無事?同埋到底發生咩事?邊個佢?呢個結他原本嘅主人又係邊個?」我充滿疑惑,這個結他不是鄭任然的嗎?為何他會有如此大的反應?到底是怎麼一回事?

「無事,你唔洗擔心,我都係繼續教你。

呃, 你下次可以唔洗自己帶結他嚟,我哋呢度有,你而加介唔介意用我哋嗰個?你嗰個結他……可唔可以收翻埋,我唔太想見到。」温Sir仍然對我的結他反感,而他卻沒有向我解釋事情的原因,他到底隱藏着甚麼秘密?

但既然他刻意迴避我的問題及要求保密,那就代表他不願意告訴他人。

也對,有些事情,只有自己知道就足已。

其後,雖然温Sir聲稱要教我,但他完全沒有專注在結他上,反而有不少的錯誤需要由我來指點,就像彼此角色交換一樣。

「你呢度又錯咗。」我再次提點。

「Shit,係喎。

唉Sorry,明明叫你嚟係教你,點知變咗你教我,我今日嘅精神真係麻麻,一係我下星期或者聽日再教你?要你白走一趟真係對唔住,我諗我要啲時間去比自己冷靜下。」

「唔緊要啦,我都明白,你唔係有心嘅,不過我聽日就可能……」

他忽然打斷我:「係喎我記錯,聽日應該唔可以教你,我哋聽晚九點打算去尖沙咀嗰邊Busking,你有冇興趣嚟睇下我哋?」

他接着說:「你唔得閒都無所謂,我哋隔星期就會去一次。」

我本想拒絕且留在家中陪伴母親,但他忽然提出這個活動,我又對此滿有興趣且有點好奇,應否答應呢?

A、答應
B、拒絕且表示下次再去
A
A
a
A
A
A
A
A
a
A
A
B
b
「都好,我想睇下你哋係點樣整。」

「咁我哋聽日見啦,或者你想留多一陣都可以。」

「唔洗啦,我翻屋企先。」既然日後還有很多機會可以上來學習,我可以慢慢融入及了解他們。

由此,我便返回家中且陪伴母親,順度告知她我明晚會出外。

「我最近加入咗個結他組合,佢哋聽日會係尖沙咀海旁表演,所以我打算去睇下,你介唔介意?」我擔心母親會因我出外而感到寂寞。

「點會介意?緊係要出去好好見識下啦,但你係幾時開始彈結他?我可唔可以睇下?」她大方地說

我害羞地將結他展示給她:「呢個係朋友之前生日送比我。」

「朋友?唔通就係之前嗰個女仔?」

我否認:「唔係,我同佢……總之就無關係㗎啦!而呢個真係普通朋友送。」

「你話無就無啦,咁你可唔可以彈嚟聽下?」她提出要求。

「無問題。」我爽快回應,並且彈奏幾個旋律,母親就像小粉絲般,非常支持及誠懇地拍掌讚賞我:「彈得好好!真係好好聽!」

我不好意思地搔搔頭:「普通啦,都唔係特別好。」

她滿意道:「對我嚟講,可以親耳聽到你彈嘅結他已經好好。」

「咁我以後多啲彈比你聽!」我滿心歡喜,「好!」她點頭。

//

隔天,我按照約定並且到尖沙咀海旁,沒想到,他們已經一早到達並且準備就緒。

「你哋又會咁快Set好曬嘢嘅?」我吃驚。

「我哋通常會早到,廢事有突發情況,例如係器材唔Work咁。」Anson對我解釋。

「原來係咁。」我點頭。

温Sir轉身對我說:「你一場嚟到,我就同你介紹下係點樣Set嘢先。」

說罷,他就向我逐一介紹,介紹完畢後,他們就準備就緒開始表演。

然而,在表演的途中,任他們多賣力演出也好,真正願意停留下來的人幾乎沒有,大多為直接無視或者望幾眼而已,但是他們的表現還不錯,為何路人都不願停下來欣賞呢?

而且,就算沒有人欣賞他們的表演,他們絲毫都沒有要停下來的意思,反而越唱越起勁,沉醉於自己的音樂世界一樣。

未幾,他們作短暫的休息,我隨即趁這空檔詢問他們:「其實……根本就無咩人肯聽或者睇,點解你哋仲唱得咁落力?」

鼓手Dan回應我:「你講得啱,係無人睇無人聽,我哋初時都問過自己好多次,既然都無人識欣賞,咁點解仲要每星期堅持嚟唱?

但後來我哋都睇開咗,我哋玩音樂都係想抒壓同埋多啲人聽,雖然無咩人聽,咁都可以當自己係做背景音樂嘅,你無為意,但同樣都咁重要。

話唔定有日會有人欣賞,願意花自己時間去聽我哋唱歌呢?」

雖然我認同他們對音樂的信念,但有必要做到如此被動去等待人發掘嗎?

要不要替他們想點方法去吸引更多人圍觀?

A、以點唱的方式去吸引路人
B、邀請外國遊客前來觀賞
C、直接向路人推銷
D、打消念頭
A
A
B
D
D
A
A
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞