《Zoom lesson》(2)

997 回覆
27 Like 7 Dislike
A有返朋友真係好好
原本係無打算咁快有人出現
但大家嘅選擇令我改變主意
A
係絕望中有番少少救贖感真係好
A
識下朋友冇壞
Btw樓主個ig呢
A
樓豬應該都冇諗過呢個故上到講故台熱門第一
個故係咪唔會再同zoom有關架啦
真...好似拖到太遠...
真係無諗過

之後就會連翻去
IG:practice_writer_
C

「你見到我咪一齊。」我同樣貫徹冷淡的態度。

「一係我哋Whatsapp約啦,咁我哋咪可以直接餐廳等,唔洗麻煩。」說罷,他拿出手機且展示自己電話號碼:「嗱,呢個就係我手機Number,你可以set我個名做林逸峰,你呢?你叫咩名?」

林逸峰……這名字聽起來非常威風帥氣,但我完全無法從他身上感受。

我無奈地拿出電話,並且把他的號碼紀錄下來,沒想到,居然還有人願意聯絡我,我還以為自己已經一無所有。

輸入好後,我按下撥打電話的按鍵,此時,林逸峰興奮道:「竟然有廣告以外嘅人打嚟!等我聽下先!」

我打斷他:「唔洗聽啦,呢個係我嚟,你直接set做陳樹力就得。」

「吓?你做咩打比我?我哋咪面對面見緊囉?」他天真無邪問道。

我沒好氣回應:「咁你咪會有我電話,唔洗自己打。」

「係喎!你咁醒嘅!」是你太蠢了吧?我暗忖。

他接著說:「你叫咩名話?」

「陳樹力。」

「等我記低先,陳……樹……力……結……他……高……手……」他一邊輸入,一邊把話說出口。

我帶點不滿問:「寫陳樹力咪得,做咩加埋咩結他高手,我都唔係。」

他沒有理會我,逕自說道:「Set好!等我食埋呢啖飯,咁就可以一齊行。」

我到底認識了甚麼人?

「行得!」他高興道。

結賬時,店員問肥同學,對,我認為肥同學的稱呼比較易記。

「呢個係你朋友?」對方指着我問他,這又有甚麼關係?「係呀。」肥同學爽快回應。

「好,咁全部都會有九折。」,我大嚇一驚,連忙小聲問他:「點解會咁嘅。」,他大聲回應:「你問我點解有折?其實係因為呢間嘢係我阿叔開,所以咪有折。」。

他的聲量大得全餐廳也聽得到,令我尷尬不已,亦終於明白王俊朗同學為何整天不作聲,只要一跟他說話,他就會高興得說個不停,以及不自覺地大聲起來。

離開餐廳後,肥同學邊走邊說:「黃俊朗我哋終於多一個人陪我哋啦!」,他則點頭回應,我於他耳旁說:「我明你點解成日點頭。」他隨即以答容回應。

「喂,你哋做咩自私講,唔得!唔可以咁!我又要講!」

就這樣,在整個回校的路途中,他一直說個不停,直至與我道別:「咁我哋聽日見啦!」。

「嗯。」我其後就返回班房且順度做功課,而王志聰他們亦不在班房內,大概是在操場打籃球吧?

做功課的途中,我回憶起剛才發生的事情,雖然肥同學是頗麻煩,但和他相處也算是勉強過得去。

不過……可以選擇的話,我還是希望自己能夠跟鄭任然待在一起,只因他給予我感覺是獨一無二的,哈,明明他們都這樣對待我,我竟仍死心不息。
「喂,做咩咁勤力做功課?」說這句話的人為張紫彤。

「悶嘛。」沒有朋友陪伴,除了睡覺和做功課之外,還有甚麼事好做?

「我想問你嘢……」她突然變得害羞起來。

「做咩?」

「下個月我就同佢一個月啦,仲有十四號情人節!我應該送咩比佢好?」

「自己。」我隨口說。

「喂啊!認真啲啦,我講真㗎,到底你哋男仔係點諗?」

我認真回應:「其實禮物嘅嘢都係物輕情意重,佢鐘意你嘅話,送咩都得啦。」

她若有所思:「你都講得啱,就咁話!」

他們的關係居然可以維持這麽久,我還以為那個男的會玩弄感情,不過這樣也好,張紫彤找到自己喜歡的人。

兩個人互相對對方產生情愫,真羨慕。

我也可以找到自己真正喜歡的人嗎?

但我喜歡的人,似乎都不喜歡我。

//

沒多久,課堂再度開始,而王志聰等人亦沒有甚麼動靜,然而放學後,我卻看到王志聰上載了一張圖片,內容為:

「圖文不符,不過我真係唔明點解啲人入個波都開心成咁,洗唔洗頒獎比你?」

而鄭任然則於其社交平台留言:「笑死。」,以及配以一個哈哈笑表情符號。

他雖然沒有指名道姓,但也明顯地暗示我就是那個人,我也應該寫點東西反駁嗎?

A、寫
B、不寫

如選擇A,請揀要寫的句子

C、我都知自己球技好,要比人羨慕都無辦法
D、我入到波都好過啲人霸住個波 仲要唔入龍
E、原來開心都係罪嚟 長知識了
B
B
老實講以前中學見到有fd溝到女只會覺得佢威水
唔明有咩好杯葛
B 唔好同佢一般見識
B
B
B
B 不過咁暗串杯葛真係好仆街
B
B
Btw 幾時溝埋紫彤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞