[DSE MATHS 2020] 6年5** +MC滿分 心得分享,好人一生平安 (2)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
lm記得book體育館隻抽
祝大家攞到想要嘅分數

呢個時間你改變唔到自己個分數㗎啦
網上啲人又可能係車大炮
早啲休息/準備下一科啦

想睇solution嘅就等下先
夜晚前應該搞得掂
我係37/45 2014有5
paper 1 92/105
paper 2 41/45
有無5**
但vertex 果條可唔可以話因為g(x) and g(x+2)係橫缐,所以equation of perpendicular bisector 係x=-1,所以0,3冇可能?
唔使delta 都當proof到?
錯咗4/5題 mc
你應該睇錯咗題目
今年第一次考,應該得個5仔
下年再考過算
5*較大機會

當年操pp我同班fd真係卡死左係呢題
或者會夾硬計到個答案出黎geh
不過prob鬼知計出黎係啱定錯咩
同上年一樣永遠都係差少少
根據過往分析(詳細睇經數樂園) MC大概佔37% LQ大概63%
我計番至少有92.29%
睇今年cut off 如果係93 咁我應該得5*
我想問你份MC有無真係每條都計?我有好多條都係就咁睇出嚟(eg 40),全部落手計真係會夠時間?
Paper 1 多兩至三分較安全
利伸用近兩年data predict
我用2018個weighting嚟做估計
因為今年個style都似,MC煩LQ易

Paper 1 weight ~1.069 (59.1%)
Paper 2 weight ~ 1.733 (40.9%)
Full mark = 190
例:paper 1 70/105 + paper 2 40/45
Score = 70*1.069 + 40*1.733 = 144 -> 75.8% > level 4

2018 Cutoff
5** 90%
5* 83%
5 77%
4 63%
3 52%

要問grade嘅自己做參考啦
88.91%
100% 5*
過往最低都要89分
好多都真係計
有啲計法仲要諗返原來慢咗
Incentre嗰條我對卷嗰陣先諗到快方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞