[DSE MATHS 2020] 6年5** +MC滿分 心得分享,好人一生平安 (2)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
樓主出嗰份suggested solution又唔係marking scheme
可能你用個方法先係first method
樓主嗰個先係alternative呢
Part a直接代1計k,我自己改卷就會扣學生分
課程係講代x=1落dividend可以計除以x-1嘅remainder

佢個做法係講f(x) 除以x-1同Kx+8除以x-1嘅餘數一樣
當然大家都知結果係啱
呢樣其實要做少少證明/步驟先得
所以俾著我會扣佢1分presentation
我諗佢俾分都會鬆手啦咁緊真係好多人會0
你啱
我淨係睇到part b 先let f(x)=(x+3)(x-1)(ax+b)呢部分
我諗個分別係part a其實就咁寫Q(x)唔使寫ax+b因為起solving上都無關痛癢
part b 就要寫ax+b 因爲要搵條polynomial出黎
我一開始都係咁諗
但知道考評局實要我計roots,所以直接set埋個Ax+B落去廢事再let多樣
佢part b個做法喺運算上其實係簡單過我嗰個,代價係part a要let多個quotient
感覺上part b 先let f(x)=(x+3)(x-1)(ax+b)呢個方法好似好少少
因為solve完a同b之後就已經係做埋factorization
都唔算係咩代價
(a)寫
Let f(x)=(x^2-1)(Ax+B)+kx+8

Let f(x)=(x^2-1)q(x)+kx+8
兩者分別不大
所以我(a)寫f(x)=(x^2-)q(x)+kx+8
part (b)再寫let q(x)=ax+b
邏輯上係ok?
應該得嘅
但係就變咗用返會考巴個方法
咁點解唔(a)就寫f(x)=(x^2-1)(Ax+B)+kx+8
因為以為條題目f(x)個quotient唔重要
睇到(b)見到要搵roots先知佢有心考多次q(x)=ax+b
只可以講
建議睇晒成條題目先落筆
算了
唔諗了
考完去拜下神求下有粒星好過
我係唔慣6點幾起身尋日起身沖完涼仲係mak唔大隻眼
我將佢倒曬落個1.2lit既樽到 去個陣都要一路飲
本身考paper1好地地 但出黎完左之後攰到仆街 覺得咁考paper2會收皮 就飲埋剩低個啲佢...
結果我尋晚三點先訓到
認同。
(a) part 果度要體現到對division algorithm 的認識先可以再落,呢D部分係MS通常都唔慳得。 設係Q(x) 係可以,不過我習慣上又會寫where Q(x) is a linear polynomial, 所以我計都係設ax+b算。
條curve唔係日校生拉?
marking入面
無論係where Q(x) is a polynomial
定where a and b are constants
都會係灰底
即係唔寫都唔會扣分
上面吹緊36/45 5**架
到時如果系3就

細聲啲陣間又話你打擊考生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞