[DSE MATHS 2020] 6年5** +MC滿分 心得分享,好人一生平安 (2)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
paper1:19
paper2:15
有無可能攞到2...
2018 169/190 5** cut off 其實係89%
所以嗰啲話今年90%+冇5** 我真係笑而不語
好殘忍咁答你:冇
有啲難比較 嚴格黎講兩份難既地方唔一樣 睇你長處係咩
2018係比今年更加煩 而今年個份就比往年任何一份卷都更生面口
我個人屬於數底唔強 相當程度依賴用program做一啲麻煩既運算
但優勢係個腦都算係識轉 可以用到program/靠諗shortcut慳時間
所以對我黎講2018>>2020>>>>>>>>>2019>all
Paper1:50
Paper2:18
有冇機
以為有伏嘛 成份卷睇咗兩次都冇為意唉
其實最尾果題果細part都深深地,玩緊計隻angle可以用2個方法去計
1都有掛
寫起咗份paper 1 solution
檢查緊typo/careless先
基本啲數字都有印象,應該同答卷差唔多/一樣
應屆但不嬲數學底唔好
冇為意細嗰隻三角形嘅底唔係黐住塊地 咁就冇咗三四分
無1?
如果佢lq冇overestimate好多
你收撚皮先唔該
首先你話50 50就等於冇講過
其次如果你自己都唔肯定你都冇資格話我講錯啦
第三就係你同佢假設冇overestimate
我同你講 以佢MC嘅表現再加佢自己評估lq 一定係反映出concept同埋數感個種唔精準
自己估計一定會有落差 如果仲要係第一次考 我都幾肯定自己會高估左
根本一般人都係攞mc拉分 將心比心啦 你自己考到36/45你會覺得穩5?
你拗贏我冇所謂 我都冇興趣同時間同你坳
但你呢啲人沖出嚟扮好心 你喺度德高地屌鳩我 真心嘔心 網絡世界都要咁虛偽
其實嗰條冇乜意思
同上面個part一樣都係用同一個方法搵個點同地下嘅distance 再用返一開始計到嗰個RS sin計角
應該識做上面就識咗下面 咁當然一炒就攬炒啦
你要搵私補幫下你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞