[DSE MATHS 2020] 6年5** +MC滿分 心得分享,好人一生平安 (2)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
但要留意M1 同M2所得的資源係遠遠少過1X,全部都要額外時間上堂。呢個係制度問題,而家間間大學都認同佢的重要性,就係唔會放資源落黎。自從新高中班數學課程主任鬥輸左,由5科數CUT到變一科半,香港理科就進入左衰退期啦。
P1第7條b, 寫左x=-8/5
唔係寫x軸,係唔係會扣分?
唔明polynomial有咩好討論
係我眼中係同上年19樣
條3d又係17年咁
18個條就低能既 憑咩做第18題?
好似仲易過條locus
gs個條唔洗用腦
circumcentre個條又好短好入門
成份paper1都係翻炒 易到喊 stat2題弱智都識做
angle個題又係
你有用心做dse past paper應該要識起碼8成既題目
戴返個頭盔 做緊補習唔係學生
但學生們都覺得p1係淺既
我個間學校係一個x既時間
grad左先知呢個配置原來係少數
鬼唔知pp1淺
討論下姐 咁係深過初期dse ce lv嘅題目喎
其實好似除左HKU,M1 / M2係其他大學都係當一科
paper2原來普遍學生係覺得難
有學生aim5既話撞廿題
都有唔少人覺得難過18年
我就覺得唔易亦都唔係好難
check卷個陣已經望到係冇一條係特別難
係overall好似會令學生卡卡地
不過我就覺得18年mc難d
可能你班學生都champ掛
今日有落到場 完左卷一主要都係聽到呻polynomial個題 仲多過最尾條3d
認同你講有用心做要識八成
但唔等於呢兩年唔係轉左玩法
而我落到去見到既現象就係 得一年做例版 做得完條polynomial既似乎依然係少數 (個人估係5+)
會扣
Ok
話說 巴打今年都有落場?
我覺得15先係歷屆最淺

overall難度三甲都係近三年,13應該跌出三甲
lm想知
btw其實唔知nursing
好似所有職業導向/專科都有呢個傾向 eg社工 archi個啲
似乎係hku個style黎

一於就放榜果段時間
希望會考巴都出黎陪我地
上年都係23分姐
今年武肺+反送中 唔多唔少應該會再多啲負面影響
冇啦,舊年考完都唔想再考
得閒玩下份卷就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞